Siirry sisältöön

Digiopastuspäivystykset jatkuvat Lahden kirjastoissa varotoimia noudattaen. Käytäthän käsidesiä ennen opastukseen tuloa. Suosittelemme myös suojamaskin käyttöä opastustilanteessa. Tule opastukseen vain terveenä!

Digiopastukset ja asiakaskurssit Lahden kirjastoissa -sivulta näet ajantasaiset tiedot digiopastustarjonnasta ja koronarajoitusten aiheuttamista mahdollisista muutoksista.

Henkilökohtaisissa laiteopastuksissa suosimme tällä hetkellä etäopastusta. Lähitapaamisia kirjaston tiloissa järjestämme vain rajoitetusti ja maksimissaan 15 minuutin kestoisena.

Etädigiopastus palvelee puhelimitse

Digilaitepulmiin voit saada apua etänä puhelimitse jättämällä yhteydenottopyynnön kirjaston mediaohjaajille. Mediaohjaajat seuraavat yhteydenottopyyntöjä aktiivisesti ja ottavat asiakkaaseen yhteyttä arkisin mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen kello 10-15.

Jos sinulla on haasteita digitaalisten laitteiden tai palveluiden käytössä toimi seuraavasti:

 • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat@lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
  Nimi, puhelinnumero, toivottu soittoaika, laite jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.
 • Huomioithan, että etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa emme voi auttaa.
 • Valitse siis yksi tärkein ratkaistava kysymys. Huomoithan myös että kaikkia asioita ei ole mahdollista hoitaa etänä näkemättä asiakkaan laitetta.

Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

Koronarajoitustoimet vaikuttavat Lahden kirjastoissa digiopastusten järjestämiseen. Alkuvuodelle suunnitellut digiopastuspäivystykset pääkirjastossa 11.1. ja Ahtialan kirjastossa 12.1 sekä Wellamo-opiston digiklinikka Mukkulan kirjastossa on peruttu kokoontumisten välttämiseksi.

Etädigiopastus palvelee puhelimitse

Digilaitepulmiin voit saada apua myös etänä puhelimitse jättämällä yhteydenottopyynnön kirjaston mediaohjaajille. Mediaohjaajat seuraavat yhteydenottopyyntöjä aktiivisesti ja ottavat asiakkaaseen yhteyttä arkisin mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen kello 10-15.

Jos sinulla on haasteita digitaalisten laitteiden tai palveluiden käytössä toimi seuraavasti:

 • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat@lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
  Nimi, puhelinnumero, toivottu soittoaika, laite jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.
 • Huomioithan, että etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa emme voi auttaa.
 • Valitse siis yksi tärkein ratkaistava kysymys. Huomoithan myös että kaikkia asioita ei ole mahdollista hoitaa etänä näkemättä asiakkaan laitetta.

Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

Lähitapaamisia järjestämme tällä hetkellä vain rajoitetusti nopeasti ratkaistavissa asioissa.

Voit ottaa yhteyttä myös oman lähikirjastosi mediaohjaajaan. Yhteystiedot löytyvät Digiopastukset ja asiakaskurssit Lahden kirjastoissa -sivulta. Sieltä näet ajantasaiset tiedot digiopastustarjonnasta ja koronarajoitusten aiheuttamista mahdollisista muutoksista.

Nastolan kirjastossa ei voi asioida palveluajan jälkeen 26.11.2021-2.1.2022 välisenä aikana. Omatoimikirjaston aukioloaikaa rajoitetaan epäasiallisen käyttäytymisen vuoksi. Omatoimikirjastossa on rikottu käyttösääntöjä ja tehty ilkivaltaa.

Nastolan omatoimikirjastossa voi edelleen asioida aamulla ennen palveluajan alkamista. Omatoimiaika alkaa arkisin klo 6.00.

Nastolan kirjaston palveluajat:

Maanantaisin palveluaika klo 13.00–19.00
Tiistaisin palveluaika klo 13.00–19.00
Keskiviikkoisin palveluaika klo 10.00–17.00
Torstaisin palveluaika klo 13.00–19.00
Perjantaisin palveluaika klo 10.00–17.00

Jouluajan aukioloajat:

Torstaina 23.12. klo 10.00-16.00. (Omatoimiaika klo 6-10.)
Perjantaista sunnuntaihin 24.12.-26.12. kirjasto on suljettu.
Perjantaina 31.12. klo 10.00-16.00. (Omatoimiaika klo 6-10.)
Lauantaina ja sunnuntaina 1.1.-2.1. kirjasto on suljettu.

Omatoimikirjastoon pitää kirjautua sisään omalla kortilla!
Jokainen asiakas on vastuussa sisään päästämiensä henkilöiden toiminnasta kirjastossa.

kuvassa tietokoneen näyttö jossa varoituskolmio ja teksti warning

Keskiviikkona 6.10. klo 17.00 - 18.30 Lahden pääkirjaston auditoriossa

Kuluttajaliiton Huijausinfon koulutuksessa käydään läpi yleisimpiä digihuijauksia tunnusmerkkeineen. Opit tunnistamaan ja siten välttymään huijauksilta. Lisäksi saat tietoa, kuinka toimia, jos joutuu huijarin virittämään ansaan ja mistä saa tietoa ja apua tarvittaessa. Kuluttajaliiton asiantuntija Jaana Savolainen luennoi. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta paikkoja on rajoitetusti.

Luento on osa SeniorSurf-viikon ohjelmaa.

Kirjaston mediakasvatuspaketit tarjoavat erilaisille aikuisten harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille helpon tavan tutustua digitaitojen perusteisiin.

Ryhmäopastuksia voi varata seuraavista aiheista:

 • tietokoneen ja mobiililaitteiden peruskäyttö
 • mobiililaitteiden tietoturva
 • verkkokirjaston käytön opastus
 • digimaailman termit ja palvelut
 • WhatsApp ja muut pikaviestimet 
 • uutiset ennen ja nyt

Koulutukset toteutetaan pienryhmissä lähiopetuksena Lahden pääkirjaston tai lähikirjastojen tiloissa. Muutokset koronatilanteessa voivat tuoda rajoituksia ryhmien vastaanottamiseen.

Opastuksen voi varata kunkin paketin vetäjältä, ja vetäjän kanssa on mahdollista räätälöidä opastuksen kokonaisuutta ryhmän toiveita vastaavaksi. 

Kirjaston digiopastukset ovat matalan kynnyksen tapa ylläpitää media- ja digitaitoja. Tervetuloa harjoittelemaan yhdessä ja tutustumaan samalla kirjaston palveluihin!

Pakettien sisältökuvaukset ja varausohjeet Lastu-verkkokirjastossa

Ilmoittautuminen pääkirjaston kursseille alkaa tiistaina 7.9. klo 10.00 Media- ja musiikkipalveluissa. Puhelimitse: 044 416 3517. Lähikirjastojen kursseille ilmoittaudutaan kyseisessä kirjastossa, jossa kurssi järjestetään.

Kirjaston digiopastuspäivystys jatkuu viikolla 35 pääkirjaston aulassa ja 15.9. Nastolan kirjastossa. Digiopastuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Asiakaskurssiesite on jaossa kaikissa Lahden kirjastoissa.

Lisätietoa Lahden kirjastojen asiakaskursseista (avautuu uuteen välilehteen)

Pääkirjaston Digiopastus

Syksyn aikataulu: ajalla 1.9. - 16.12.21.

 • Keskiviikkoisin klo 13.00 - 15.00
 • Torstaisin klo 15.00 - 17.00

pääkirjaston aulassa (Laaksokadunpuoleinen sisäänkäynti), ei ennakkoilmoittautumista.

Kirjaston digiopastuspäivystyksessä mediaohjaajat opastavat tietokoneen ja tabletin peruskäytössä sekä tiedonhaussa. Huom. pankkitunnistautumista vaativissa ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa kirjaston henkilökunta ei voi neuvoa.

Toimi näin opastukseen tullessasi:

 • Ota oma laite mukaan. Kirjastosta saat tarvittaessa lainaan kannettavan tietokoneen.
 • Opastuspaikka on pääkirjaston aulassa. Ota opastustilan vierestä vuoronumerolappu. Lapusta näet kellonajan, jolloin oma vuorosi alkaa. Tule lapussa mainittuna aikana paikalle. Voit odottaa omaa vuoroasi rauhassa muualla kirjaston tiloissa. Palauta lappu vuorosi jälkeen mediaohjaajalle.
 • Vuoronumerot ovat jaossa 30 min. ennen tilaisuuden alkua.
 • Mieti etukäteen mahdollisimman tarkkaan, mihin asiaan tarvitset opastusta.
 • Opastusta annetaan asiakasmäärän mukaan. Opastuksen kesto on n. 15 min, mutta asiaan voidaan vielä palata, mikäli jonoa ei ole ja aikaa jää. Asiaan voidaan palata myöhemminkin joko puhelimitse tai varaamalla aika henkilökohtaiseen opastustuokioon.

Nastolan kirjaston Digiopastus

Toritie 6, Monitoimitalo Loisto

 • keskiviikkoisin klo 15.00 - 17.00
 • 15.9.
 • 13.10.
 • 10.11.
 • 1.12.

Ei ennakkoilmoittautumista, jonotus vuoronumerolla.

Digiopastuspäivystys tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden käydä kysymässä apua ja neuvoja tietotekniikan ja internetin käytössä kirjaston mediaohjaajilta. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.

Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin.

Jonotus tapahtuu vuoronumerolla. Maks. opastusaika 15 minuuttia, mutta asiaan voidaan vielä palata, mikäli jonoa ei ole ja aikaa jää.

EtäDigiopastus palvelee puhelimitse

Puhelimitse mediaohjaajat voivat auttaa nopeaa ratkaisua vaativissa yksittäisissä asioissa ja samalla tehdä kartoituksen asiakkaan tilanteesta. Opastus toteutetaan yhteydenottopyyntöjen avulla.

Pääkirjastossa:

 • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat@lahti.fi.
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
  Nimi, puhelinnumero (tai sähköpostiosoite), toivottu soittoaika, tiedot laitteesta, jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.

Asiakkaaseen otetaan yhteyttä mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen arkisin kello 10-15. Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

Etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa ei voida auttaa. Opastus on kertaluontoinen ja maksimissaan tunnin kestoinen. Ratkaistava kysymys kannattaa miettiä tarkkaan.

Lähikirjastoissa:

Laitepulmissa voit olla yhteyksissä myös omaan lähikirjastoosi. Lähikirjastojen mediaohjaajien yhteystiedot löydät Asiakaskurssisivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Lahden kaupunginkirjasto on julkaissut syksyn tapahtumaesitteensä. Tapahtumatarjonta on huikea sekoitus livetapahtumia, verkkotapahtumia sekä hybridejä, joihin voi osallistua joko paikan päällä tai verkon välityksellä.

Koronaepidemia ei näytä vieläkään talttumisen merkkejä, joten huomioimme tapahtumajärjestelyissä tarkasti aina voimassaolevat rajoitukset. Toivomme, ettei tapahtumia jouduta koronan vuoksi perumaan mutta siihenkin täytyy varautua.

Voit tutustua tapahtumaesitteeseen linkin kautta (PDF, ei saavutettava) ja hakea omasi kirjastoista. Poimi tapahtumaesitteestä omat suosikkisi ja tule mukaan!

Lahden kirjastot kutsuvat kaikenikäiset osallistumaan kirjoituskilpailuun, jossa etsitään lahtelaiseen luontoon sijoittuvia tarinoita ja kaunokirjallisia tekstejä. Osallistumisaikaa on 28.2. saakka.
Palkintoina voittajille on luvassa Tiina Konttilan tai Anssi Vaalion luomat kuvitukset oman tekstin pohjalta. Osallistujille on jaossa myös 50 €:n lahjakortteja Lahden kaupungin kulttuuripalveluihin. Kilpailu on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden tapahtumia.
Kirjoituskilpailun voittajat julkaistaan yhteisessä tilaisuudessa 21.4.
Tilaisuudessa nähdään mm. Tiina Konttilan livekuvitus voittajatöistä.
Kirjoituskilpailun teemat ovat:
1) Luonnossa Lahdessa 2) Vihreä Lahti 2030.
Lue tarkemmat osallistumisohjeet tapahtuman verkkosivuilta: bit.ly/luontokirjoitus

Lahden kaupunginkirjasto järjestää asiakkailleen mahdollisuuden saada digiopastusta etänä. EtäDigiopastus toteutetaan yhteydenottopyyntöjen avulla. Etäopastusta koordinoivat ja toteuttavat kirjaston mediaohjaajat, jotka seuraavat yhteydenottopyyntöjä aktiivisesti ja ottavat asiakkaaseen yhteyttä arkisin mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen kello 10-15.

Jos sinulla on haasteita digitaalisten laitteiden tai palveluiden käytössä toimi seuraavasti:

 • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat@lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
  Nimi, puhelinnumero, toivottu soittoaika, laite jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.
 • Huomioithan, että etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa emme voi auttaa.
 • Opastus on kertaluontoinen ja maksimissaan tunnin kestoinen. Valitse siis yksi tärkein ratkaistava kysymys. Huomoithan myös että kaikkia asioita ei ole mahdollista hoitaa etänä näkemättä asiakkaan laitetta.

Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa Lahden kirjastojen digiopastuksista

Lahden kaupunginkirjasto on julkaissut ensimmäisenä kirjastona Suomessa pelidiplomin eli pelivinkkilistan, jonka tavoitteena on edistää pelilukutaitoa ja tukea peliharrastusta.

Pääset tarkastelemaan listaa sekä suoritusohjeet tästä linkistä:

Lahden kirjastojen pelidiplomi 2021

Katso myös YouTube-video, jossa informaatikko Ilona Riekkola esittelee pelidiplomin: