Siirry sisältöön

Launeen kirjaston pihalla kukoistaa pian uusi vihreä keidas, sillä sinne on tuotu viljelylaatikoita osana Luontopositiivinen Lahti -hanketta.

Lahden kaupunginkirjasto osallistaa kuntalaisia luontopositiivisuuteen ja vahvistaa kirjaston puolesta Lahtea ympäristökaupunkina tuomalla lisää vehreyttä kaupunkitilaan. Launeen kirjaston pihassa on nyt kaksi viljelylaatikkoa, joissa kaupunkilaiset voivat kasvattaa omia kasvejaan. Vehreä kaupunkiviljely on osa laajempaa Luontopositiivinen Lahti -hanketta, joka pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja vehreyttä kaupunkialueilla.

­– Launeen kirjaston piha on saanut uutta ilmettä, kun sinne on asennettu viljelylaatikoita kuntalaisten käyttöön. Tämä yhteisöllinen viherratkaisu tarjoaa paikallisille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti kaupunkiluonnon hoitoon ja nauttia samalla itse kasvatetuista kasveista, kertoo palvelupäällikkö Terhi Lehti.

Luontopositiivinen Lahti -hankkeen puitteissa toteutettu kirjaston pihaprojekti on yksi monista toimista, joilla pyritään parantamaan kaupunkilaisten elämänlaatua ja edistämään kestävää kehitystä. Aiemmin hankkeessa on lisätty kasvillisuutta muun muassa päiväkotien pihoille, mikä on saanut erittäin positiivista palautetta.


Lisätiedot:
Lahden kaupunginkirjasto Palvelupäällikkö, lähikirjastopalvelut, Terhi Lehti p. 044 483 1513 Terhi.lehti@lahti.fi

Ikäinstituutti tarjoaa Lahden kaupunginkirjaston valikoimaan lainattavaksi Kotikulmilla-reppuja, joista löytyy repun täydeltä virkeyttä edistäviä pelejä ja aktivoivaa yhdessä tekemistä sisälle ja ulos. 

Lahden seudulla on jo yli 10 Kotikulmilla-ryhmää, joissa asukkaat yhdessä suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa esimerkiksi taloyhtiön kerhotilaan tai pihalle. Lainareput sisältävät myös oppaan Kotikulmilla-toiminnan aloittamiseen.

– Toivomme, että Kotikulmilla-reput innostavat kaiken ikäisiä asukkaita, niin ikäihmisiä kuin perheitä ja kaveriporukoita yhteiseen ajanviettoon. Näin kesällä pihapelit ja ulkoliikuntaohjeet kiinnostavat. On hienoa, että kirjasto mahdollistaa Kotikulmilla-reppujen lainauksen, iloitsee Kotikulmilla-toiminnan koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

Lahden kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Suvi Haikola on myös iloinen lahjoituksesta ja kokee pelireppujen istuvan hyvin kirjaston valikoimaan.

– Pelireput ovat mukava lisä kirjaston tarjoamiin liikuntavälineisiin ja peleihin, toteaa Haikola.

Pelireppujen laina-aika on 2 viikkoa.

Lainattavat sisä- ja ulkopeli -reput

Lisätiedot:

Lahden kaupunginkirjasto Palvelupäällikkö, Suvi Haikola 044 416 3239 suvi.haikola@lahti.fi

Ikäinstituutin Kotikulmilla-toiminta: www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla/
Ikäinstituutti Koordinaattori Jukka Murto 040 552 7100 / jukka.murto@ikainstituutti.fi

The main library's summer schedule begins on June 1st.

During June, July, and August, our hours will be as follows:

  • Monday to Friday: 8 AM - 7 PM, with self-service from 8 AM - 10 AM
  • Saturday: 10 AM - 4 PM, with self-service hours
  • Sunday: Closed

(Note! Early voting for the European Parliament elections is underway at the Lahti main library. Please note that although early voting is taking place, the library's services are available only according to the summer schedule.)

lahti harbour lahden satama

Pääkirjaston kesäaukioloaika alkaa kesäkuun 1. päivä.

Kesä-, heinä- ja elokuun palvelemme seuraavasti:

  • ma−pe klo 8−19, itsepalveluaika klo 8−10
  • lauantaisin klo 10-16, itsepalveluaika
  • sunnuntaisin kiinni

    (Huom! Lahden pääkirjastossa on käynnissä Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys. Huomioithan, että vaikka kirjastossa on ennakkoäänestys, kirjaston palvelut ovat käytettävissä ainostaan kirjaston kesäaukiolon mukaisesti.)

Digiopastuspäivystykset jatkuvat tammikuussa 9.1. alkaen pääkirjastossa tiistaisin klo 13-15 ja torstaisin klo 15-17. Kirjaston mediaohjaajat päivystävät kerran kuukaudessa myös Liipolan kirjastopisteessä ja Wellamo-opiston Digineuvonta jatkuu Mukkulan kirjastossa kerran kuukaudessa tammikuusta toukokuuhun.

Voit varata mediaohjaajalta ajan myös henkilökohtaiseen laiteopastukseen lähimmästä kirjastostasi, mikäli pulmasi ei ratkea päivystysajan puitteissa.

Lämpimästi tervetuloa kirjastoon harjoittelemaan arjen digitaitoja!

Lisätiedot ja tarkemmat aikataulut

Lahden kaupunginkirjasto on ylläpitänyt Päijät-Hämettä esittelevää palvelua, ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla on vastaava Häme-Wiki. Nyt Päijät-Häme-wiki ja Häme-Wiki yhdistyvät yhteiseksi molemmat maakunnat kattavaksi palveluksi. Uudistettu palvelu on nyt julkaistu osoitteessa hamewiki.fi.

Molemmat palvelut on toteutettu MediaWiki-alustalle. Päätimme yhdistää voimamme ja siirtää sisällöllisesti hyvin samankaltaiset palvelut samaan käyttöliittymään. Yhteisen wikin nimenä on Häme-Wiki.

Häme-Wiki on maakunnallisten aiheiden tietopankki. Wikipediasta se eroaa siten, että se ei sisällä yleisartikkeleita vaan kaikissa artikkeleissa on paikallinen näkökulma. Alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsittelevien tietoartikkelien lisäksi Häme-Wiki sisältää myös kertomus- ja muisteluaineistoa. Sisältöä tuotetaan yhteisöllisesti, kaikki palveluun kirjautuneet käyttäjät voivat kirjoittaa ja muokata artikkeleita sekä liittää palveluun kuvia ja muita mediatiedostoja.

Lahden ja Hämeenlinnan kirjastot vastaavat yhdessä palvelun ylläpidosta. Ylläpito seuraa sisällöntuotantoa, korjaa pyynnöstä virheellisiä tietoja ja poistaa tarvittaessa artikkeleita, jos sisältö on asiatonta tai artikkeli ei aiheen puolesta kuulu alueelliseen wikiin.

Häme-Wikin teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa hämeenlinnalainen Opiferum Oy, jolla on pitkä kokemus MediaWikin alustatekniikkaan perustuvista palveluista.

Sivustolla tehdään vielä muutostöitä ja muun muassa luokituksessa saattaa tapahtua vielä muutoksia.

Vanhat käyttäjätunnukset toimivat Häme-Wikissä, mutta vaativat sähköpostivahvistuksen. Linkki löytyy omalta käyttäjäsivulta, asetukset-välilehdeltä.

Ylläpitoon saa yhteyden sähköpostitse ja puhelimitse:

Lahden kaupunginkirjasto: informaatikko Merja Taavila, merja.taavila[at]lahti.fi, p. 044 416 3233.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto: johtava informaatikko Jaana Käki, jaana.kaki[at]hameenlinna.fi, p. 040 869 6303.

Tutustu Häme-Wikiin.