Siirry sisältöön

Torstaina 28.4. klo 18.00 Lahden pääkirjaston auditoriossa esiintyy Jorma Tapio & Kaski yhtye

Kansainvälisesti arvostettu saksofonisti ja huilisti Jorma Tapio saapuu Kaski-yhtyeensä kanssa Lahden pääkirjastoon. Melodista free jazzia soittavan yhtyeen dynamiikka vaihtelee suurista energiapurkauksista hentoihin kuiskauksiin.

Jorma Tapio - saksofonit, huilut, bassoklarinetti, kantele

Eero Tikkanen - basso, munniharppu

Janne Tuomi - rummut, perkussiot, kantele

Tilaisuuteen on vapaa pääsy mutta paikkoja on rajoitetusti.

Jorma Tapio Kaski

Lahden kaupunginkirjasto järjestää ohjattuja keskustelutilaisuuksia yhdessä eri yhdistysten kanssa. Tilaisuudet järjestetään lähikirjastoissa.

Yhdistykset ovat saaneet valita keskustelujen aiheet ja tuovat tilaisuuksiin mukaan osallistujia omista verkostoistaan. Keskustelut ovat kuitenkin tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille kaupunkilaisille. Erityistä osaamista ei tarvita, koska keskustelua käydään omien kokemusten pohjalta.

Kyseessä on 6–15 hengen pienryhmätilaisuus, jossa jokainen osallistuja pääsee kertomaan omista kokemuksistaan ja kuulemaan muiden ajatuksia aiheesta. Keskusteluja vetää ohjaaja, joka pitää huolta positiivisesta ilmapiiristä, yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta sekä keskustelun sujumisesta.

Keskustelutilaisuudet kirjastoissa

Koulukokemuksia Lahesta

To 10.3. kello 18.00–19.30, Launeen kirjasto

Millaista koulunkäynti oli ennen, ja millaista se on nyt? Mikä koulussa oli parasta? Mitkä asiat yhdistävät entisiä ja nykyisiä koululaisia? Keskustelun tavoitteena on jakaa lahtelaisiin kouluihin ja koulunkäyntiin liittyviä kokemuksia. Keskustelu järjestetään yhteistyössä Lahti-Seura ry:n kanssa.

Arvokkaat metsämme

Ti 29.3. kello 18.00–19.30, Mukkulan kirjasto

Mitä metsät merkitsevät sinulle? Mikä metsien käytössä huolettaa? Metsien suojeluun ja käyttöön liittyy ristiriitaisiakin näkökulmia. Keskustelun tavoitteena on kuulla, mitä lahtelaiset ajattelevat metsistä. Keskustelu järjestetään yhteistyössä Salpausselän luonnonystävät ry:n kanssa.

Erilaiset omaishoitajat

Ti 12.4. kello 17.30–19.00, Kärpäsen kirjasto

Perinteisessä mielikuvassa omaishoidosta iäkäs henkilö hoitaa puolisoaan. Omaishoito koskettaa kuitenkin eri-ikäisiä ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa. Millaisia kokemuksia sinulla on läheisen hoitamisesta? Keskustelun tavoitteena on tehdä näkyväksi omaishoitajien erilaisia elämäntilanteita. Keskustelu järjestetään yhteistyössä Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n kanssa.

Ikääntyneen arki Lahdessa

To 21.4. kello 11.00–12.30, Launeen kirjasto

Ti 26.4. kello 10.00–11.30, Ahtialan kirjasto

Millainen on ikääntyneen arkipäivä? Mikä tuo iloa arkeen, ja mikä hankaloittaa sitä? Keskustelun tavoitteena on ymmärtää paremmin, millaista on ikääntyneen arki, ja mikä tekisi arjesta parempaa. Keskustelu järjestetään yhteistyössä Lahden Lähimmäispalvelu ry:n kanssa.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot

Pauliina Tuomela
projektikoordinaattori, Meidän lähikirjasto -hanke
Lahden kaupunginkirjasto
pauliina.tuomela@lahti.fi
puh. 044 416 4139

Tuolipiiri

Kirjaston mediakasvatuspaketit tarjoavat erilaisille aikuisten harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille helpon tavan tutustua digitaitojen perusteisiin.

Ryhmäopastuksia voi varata seuraavista aiheista:

 • tietokoneen ja mobiililaitteiden peruskäyttö
 • mobiililaitteiden tietoturva
 • verkkokirjaston käytön opastus
 • digimaailman termit ja palvelut 
 • uutiset ennen ja nyt

Koulutukset toteutetaan pienryhmissä lähiopetuksena Lahden pääkirjaston tai lähikirjastojen tiloissa. Muutokset koronatilanteessa voivat tuoda rajoituksia ryhmien vastaanottamiseen.

Opastuksen voi varata kunkin paketin vetäjältä, ja vetäjän kanssa on mahdollista räätälöidä opastuksen kokonaisuutta ryhmän toiveita vastaavaksi. 

Kirjaston digiopastukset ovat matalan kynnyksen tapa ylläpitää media- ja digitaitoja. Tervetuloa harjoittelemaan yhdessä ja tutustumaan samalla kirjaston palveluihin!

Pakettien sisältökuvaukset ja varausohjeet Lastu-verkkokirjastossa

Lahden kaupunginkirjasto järjestää asiakkailleen mahdollisuuden saada digiopastusta etänä. EtäDigiopastus toteutetaan yhteydenottopyyntöjen avulla. Etäopastusta koordinoivat ja toteuttavat kirjaston mediaohjaajat, jotka seuraavat yhteydenottopyyntöjä aktiivisesti ja ottavat asiakkaaseen yhteyttä arkisin mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen kello 10-15.

Jos sinulla on haasteita digitaalisten laitteiden tai palveluiden käytössä toimi seuraavasti:

 • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat@lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
  Nimi, puhelinnumero, toivottu soittoaika, laite jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.
 • Huomioithan, että etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa emme voi auttaa.
 • Opastus on kertaluontoinen ja maksimissaan tunnin kestoinen. Valitse siis yksi tärkein ratkaistava kysymys. Huomoithan myös että kaikkia asioita ei ole mahdollista hoitaa etänä näkemättä asiakkaan laitetta.

Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa Lahden kirjastojen digiopastuksista

Lahden kaupunginkirjasto on julkaissut ensimmäisenä kirjastona Suomessa pelidiplomin eli pelivinkkilistan, jonka tavoitteena on edistää pelilukutaitoa ja tukea peliharrastusta.

Pääset tarkastelemaan listaa sekä suoritusohjeet tästä linkistä:

Lahden kirjastojen pelidiplomi 2021

Katso myös YouTube-video, jossa informaatikko Ilona Riekkola esittelee pelidiplomin: