Siirry sisältöön

Digituki ja digiopastukset Lahden kirjastoissa

 

Valtakunnallisen Digitukiverkoston logo

Tälle sivulle on koottu Lahden kaupunginkirjaston toimipisteiden tarjoama digituki ja digiopastus. Muiden Lastu-kirjastojen järjestämästä digiopastuksesta löydät tietoa Digiopastus Lastu-kirjastoissa -sivulta.

 


Digiopastuspäivystys pääkirjastossa

Kirkkokatu 31, Laaksokadun puoleinen aula, 1 krs. 

9.1. - 13.6.
Kesätauko 14.6. - 2.9.
Syksyn 2024 opastukset: 3.9. - 14.12.

tiistaisin klo 13.00 - 15.00 ja torstaisin klo 15.00 - 17.00

Ei ennakkoilmoittautumista. 

Huom. Opastuspäivystystä ei järjestetä syyskuussa 16.9. - 29.9. välisenä aikana. Lahden kirjastoissa on tällöin rajoitettu palvelu- sekä aukioloaika kirjastojärjestelmän vaihdoksen takia. 
Ei opastusta torstaina 5.12. (itsenäisyyspäivän aatto)

Digiopastuspäivystys tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden käydä kysymässä kirjaston mediaohjaajilta apua ja neuvoja tietotekniikan ja internetin käytössä, kirjaston palveluiden käytössä sekä tiedonhaussa. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.  Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Toimi näin opastukseen tullessasi:

 • Ota oma laite mukaan. Opastuksessa voit harjoitella myös kirjaston kannettavalla tietokoneella.
 • Opastuspaikka on pääkirjaston aulassa. Ota opastustilan vierestä vuoronumerolappu. Lapusta näet kellonajan, jolloin oma vuorosi alkaa. Tule lapussa mainittuna aikana paikalle. Voit odottaa omaa vuoroasi rauhassa muualla kirjaston tiloissa. Palauta lappu vuorosi jälkeen mediaohjaajalle.
 • Mieti etukäteen mahdollisimman tarkkaan, mihin asiaan tarvitset opastusta.
 • Opastusta annetaan asiakasmäärän mukaan. Opastuksen kesto on n. 15 min, mutta asiaan voidaan vielä palata, mikäli jonoa ei ole ja aikaa jää. Asiaan voidaan palata myöhemminkin joko puhelimitse tai varaamalla aika henkilökohtaiseen opastustuokioon.
 • Vuoronumerot ovat jaossa viimeistään 30 min. ennen tilaisuuden alkua.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Digiopastuspäivystys lähikirjastoissa

Digiopastuspäivystys tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden käydä kysymässä kirjaston mediaohjaajilta apua ja neuvoja tietotekniikan ja internetin käytössä sekä kirjaston palveluiden käytössä. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.  Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Ei ennakkoilmoittautumista.

Liipolan kirjastopiste

Ostoskatu 3
kesätauolla

Opastus jatkuu syksyllä 2024

perjantaisin klo 10.00 – 11.00

6.9, 4.10, 8.11. ja 13.12.

Mukkulan kirjasto

Tuhtokatu 2 A
kesätauolla

Opastus jatkuu syksyllä 2024 

torstaisin klo 10.00 -12.00

5.9, 3.10, 21.11.ja 19.12.

kevät 2025 23.1, 20.2, 20.3, 17.4. ja 15.5.

Järjestetään yhteistyössä Wellamo-opiston Digineuvonnan kanssa. Voit tulla kysymään itseäsi askarruttavia kysymyksiä digiaiheisiin liittyen. Ota oma laite mukaan (älypuhelin, tabletti, kannettava). 


Henkilökohtainen laiteopastus

Kaipaatko enemmän tukea tietotekniikan ja älypuhelimen käytössä? Voit varata henkilökohtaisen opastustuokion mediaohjaajalta joko lähiopastuksena kirjaston tiloissa tai etäopastuksena puhelimitse. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Yhteydenottopyyntöihin vastataan mahdollisimman nopeasti. Kiireellisissä asioissa suosittelemme kääntymään suoraan lähimmän kirjastosi asiakaspalvelun tai digiopastuspäivystyksen puoleen. 

Opastuksen keston on maksimissaan 1 h.

Henkilökohtainen opastus on maksutonta.

Henkilökohtainen opastustuokio ja etädigiopastus pääkirjastossa

 • Soita pääkirjaston Media- ja musiikkipalveluiden asiakaspalveluun, p. 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat(at)lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot: Nimi, puhelinnumero (tai sähköposti), toivottu soittoaika, laite, jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta. Mediaohjaajat ottavat sinuun yhteyttä arkisin klo 10.00 -15.00 välillä tapaamisajan varaamiseksi.
 • Ota oma laite - tabletti, kannettava tai älypuhelin - mukaan opastukseen.. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa. Pankkiasioinnissa ja maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa kirjastohenkilökunta ei voi avustaa.

Помощь с цифровыми устройствами

На русском языке

Если вам нужна помощь с компьютером, смартфоном, планшетом или интернетом, мы предлагаем индивидуальные консультации с медиаконсультантом.

 • Длительность консультации: до 1 часа.
 • Стоимость: бесплатно.
 • Что взять с собой: ваш смартфон, ноутбук или планшет.

Пожалуйста, обратите внимание: Персонал библиотеки не выполняет заявки, покупки или денежные переводы от вашего имени и не консультирует по банковским вопросам. Устройство должно быть заранее настроено и исправно, так как мы не занимаемся ремонтом.

Чтобы записаться на консультацию, напишите на email: julia.lysenko@lahti.fi

Henkilökohtainen digiopastus venäjän kielellä

Jos tarvitset apua tietokoneen, älypuhelimen, tabletin tai internetin käytössä, tarjoamme henkilökohtaisia konsultaatioita mediaohjaajan kanssa.

 • Kesto: enintään 1 tunti.
 • maksuton
 • Mitä ottaa mukaan: oma älypuhelin, kannettava tietokone tai tabletti.

Huomioithan: Kirjaston henkilökunta ei tee ostoja tai rahansiirtoja asiakkaan puolesta eikä anna neuvoja pankkiasioissa. Laitteen tulee olla valmiiksi asetettu ja toimiva, sillä emme tee laitekorjauksia.

Varaa aika konsultaatioon lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: julia.lysenko@lahti.fi

Henkilökohtainen opastustuokio lähikirjastoissa

Laitepulmissa voit olla yhteyksissä suoraan oman lähikirjastosi mediaohjaajaan. Mediaohjaajat tavoitat puhelimitse tai sähköpostilla: mediaohjaajat(at)lahti.fi.

 • Ahtialan kirjasto: p. 044 482 0872
 • Jalkarannan kirjasto: p. 044 416 4404
 • Kärpäsen kirjasto: p. 044 416 4378
 • Launeen kirjasto: p. 044 416 3521
 • Liipolan kirjasto: p. 044 416 3229
 • Mukkulan kirjasto: p. 044 483 1580
 • Nastolan kirjasto: p. 044 482 6429
 • Renkomäen kirjasto: p. 044 416 3777

Luennot ja tietoiskut

Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa - luento

Lahden pääkirjaston auditoriossa
tiistaina 8.10.  klo 17.30 – 19.00

Vauhdikas ja yleistajuinen luento tekoälystä: Mitä tekoäly on, mihin sitä voi käyttää? Tekoälyn taustaa, nykytilaa ja näkymiä, ideariihi sekä demoja tekoälyn käytöstä. Aikaa myös keskustelulle ja kysymyksille. 

Tilaisuus sopii nuorista ikäihmisiin.  

Luennoitsijana Petri Malmelin, Ämplify Oy 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tilaisuus striimataan Lahden kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla. 


Tietoturva nyt -luento

Nastolan kirjastossa, Toritie 6, Nastola
maanantaina 25.11. klo 17.30 – 19.00

Ajankohtaista asiaa tietoturvaan liittyvistä uhkista sekä siitä, miten suojaan tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen haittaohjelmilta. Käytännön vinkkejä, miten suojautua nettihuijauksilta esim. verkko-ostoksia tehdessä. Kodin älylaitteiden turvallisuus ja julkisten internet-yhteyksien turvallisempi käyttö.

 Luennoitsijana Vesa Rinne Koulutuskeskus Salpauksesta.

 Ei ennakkoilmoittautumista. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.


Media- ja digitaitojen opastukset ryhmille

Kaikille avoimien opastusten ja kurssien lisäksi Lahden kirjastoissa on mahdollista saada opastuksia myös ryhmille. Kirjasto tarjoaa erilaisille aikuisten harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille digitaitojen ja kirjastonkäytön opastusta kirjastovierailun yhteydessä. Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmäopastuksen varaamisesta Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille -sivulta


Opastusvideot ja muut tukimateriaalit

Kirjaston käytön opastus

E-aineistojen käyttöön löydät ohjeita E-aineisto-ohjeita -sivulta (avautuu uuteen ikkunaan)

Lastu-verkkokirjaston opasvideolla neuvotaan lainojen uusinnassa, aineistohaussa ja varauksen tekemisessä.

Videopuhelut ja viestipalvelut:

WhatsAppilla viestittely ja videopuhelun soittaminen video YouTube-palvelussa (avautuu uuteen ikkunaan)

Skypen lataaminen ja videopuhelun soittaminen video YouTube-palvelussa (avautuu uuteen ikkunaan)

Tutustu sosiaalisen median eri termeihin ja palveluihin:

Sosiaalisen median termit tutuiksi -opas: Some- ja viestipalvelut (.docx, saavutettava, erillinen tiedosto) 

Digimaailman termit tutuiksi -opas (.docx, saavutettava, erillinen tiedosto)