Siirry sisältöön

Digituki ja digiopastukset Lahden kirjastoissa

 

Valtakunnallisen Digitukiverkoston logo

Tälle sivulle on koottu Lahden kaupunginkirjaston toimipisteiden tarjoama digituki ja digiopastus. Muiden Lastu-kirjastojen järjestämästä digiopastuksesta löydät tietoa Digiopastus Lastu-kirjastoissa -sivulta.

 

Tulostettava esite (.pdf)

 


Digiopastuspäivystys pääkirjastossa

Kirkkokatu 31, Laaksokadun puoleinen aula, 1 krs. 

9.1. - 13.6.

tiistaisin klo 13.00 - 15.00 ja torstaisin klo 15.00 - 17.00

Ei ennakkoilmoittautumista. 
Ei opastusta kiirastorstaina 28.3. eikä helatorstaina 9.5.

Digiopastuspäivystys tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden käydä kysymässä kirjaston mediaohjaajilta apua ja neuvoja tietotekniikan ja internetin käytössä, kirjaston palveluiden käytössä sekä tiedonhaussa. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.  Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Toimi näin opastukseen tullessasi:

 • Ota oma laite mukaan. Opastuksessa voit harjoitella myös kirjaston kannettavalla tietokoneella.
 • Opastuspaikka on pääkirjaston aulassa. Ota opastustilan vierestä vuoronumerolappu. Lapusta näet kellonajan, jolloin oma vuorosi alkaa. Tule lapussa mainittuna aikana paikalle. Voit odottaa omaa vuoroasi rauhassa muualla kirjaston tiloissa. Palauta lappu vuorosi jälkeen mediaohjaajalle.
 • Mieti etukäteen mahdollisimman tarkkaan, mihin asiaan tarvitset opastusta.
 • Opastusta annetaan asiakasmäärän mukaan. Opastuksen kesto on n. 15 min, mutta asiaan voidaan vielä palata, mikäli jonoa ei ole ja aikaa jää. Asiaan voidaan palata myöhemminkin joko puhelimitse tai varaamalla aika henkilökohtaiseen opastustuokioon.
 • Vuoronumerot ovat jaossa viimeistään 30 min. ennen tilaisuuden alkua.

Venäjänkielinen digiopastus maaliskuussa 2024

Opastukset tiistaisin 5.3. - 26.3. klo 13.00–15.00 Lahden pääkirjaston aulassa.

Lahden pääkirjaston Digiopastuspäivystys tarjoaa maaliskuussa maksuttoman mahdollisuuden venäjänkieliseen digiopastukseen kirjaston mediaohjaajan Julia Lysenkon ohjauksessa.

Apua ja neuvoja saa tietotekniikan ja internetin käytössä, kirjaston palveluiden käytössä sekä tiedonhaussa. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.

Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin. Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Jonotus tapahtuu vuoronumerolla. Lisätiedot: julia.lysenko(a)lahti.fi

Цифровая поддержка

На русском языке

В холле главной библиотеки Лахти

С 5 по 26 марта

По вторникам с 13:00 до 15:00.

Медиа-наставник обучит основам работы с компьютером, смартфоном и планшетом, а также использованию услуг библиотеки и методам поиска информации. А также проконсультирует по работе Русскоязычной библиотеки.

 • Ожидание происходит по номерам очереди, на которых указано ваше время приема.
 • Продолжительность обучения около 15 минут, но можно вернуться к вопросу, если нет очереди и остается время. Номера очереди раздаются в холле за 30 минут до начала мероприятия.
 • Перед приходом составьте список вопросов и возьмите с собой устройство (телефон, планшет или ноутбук). Также есть возможность использовать ноутбук библиотеки.
 • Сотрудники библиотеки не подают заявления, не совершают покупки или другие финансовые операции от имени клиента и не консультируют по банковским вопросам. Устройство должно быть исправным и предварительно установленным, поврежденные устройства мы не ремонтируем.

Для получения дополнительной информации вы можете написать на электронный адрес julia.lysenko(a)lahti.fi

Digiopastuspäivystys lähikirjastoissa

Digiopastuspäivystys tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden käydä kysymässä kirjaston mediaohjaajilta apua ja neuvoja tietotekniikan ja internetin käytössä sekä kirjaston palveluiden käytössä. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan esimerkiksi e-kirjan lainaamista.  Ota mukaan oma tabletti, kannettava tietokone tai älypuhelin. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Ei ennakkoilmoittautumista.

Liipolan kirjastopiste

Ostoskatu 3

torstaisin klo 12.00 – 13.00

18.1, 9.2, 7.3, 11.4.

Mukkulan kirjasto

Tuhtokatu 2 A

torstaisin klo 10.00 -12.00

25.1, 22.2, 21.3, 18.4. ja 16.5.

Järjestetään yhteistyössä Wellamo-opiston Digineuvonnan kanssa. Voit tulla kysymään itseäsi askarruttavia kysymyksiä digiaiheisiin liittyen. Ota oma laite mukaan (älypuhelin, tabletti, kannettava). 


Henkilökohtainen laiteopastus

Kaipaatko enemmän tukea tietotekniikan ja älypuhelimen käytössä? Voit varata henkilökohtaisen opastustuokion mediaohjaajalta joko lähiopastuksena kirjaston tiloissa tai etäopastuksena puhelimitse. 

Huomioithan palvelun rajat: Kirjaston henkilökunta ei tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai muita tilisiirtoja eikä opasta pankkiasioinnissa. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa.

Kiireellistä ratkaisua vaativissa kysymyksissä kannattaa aina ensin kääntyä digiopastuspäivystyksen puoleen. Henkilökohtaisiin opastuspyyntöihin vastataan muiden töiden ohessa. Pyyntöihin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti, mutta ruuhkatilanteissa vastausaika vaihtelee 3 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Opastuksen keston on maksimissaan 1 h.

Henkilökohtainen opastus on maksutonta.

Henkilökohtainen opastustuokio ja etädigiopastus pääkirjastossa

 • Soita pääkirjaston Media- ja musiikkipalveluiden asiakaspalveluun, p. 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: mediaohjaajat(at)lahti.fi
 • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot: Nimi, puhelinnumero (tai sähköposti), toivottu soittoaika, laite, jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta. Mediaohjaajat ottavat sinuun yhteyttä arkisin klo 10.00 -15.00 välillä tapaamisajan varaamiseksi.
 • Ota oma laite - tabletti, kannettava tai älypuhelin - mukaan opastukseen.. Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä; rikkoutuneita laitteita emme korjaa. Pankkiasioinnissa ja maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa kirjastohenkilökunta ei voi avustaa.

Henkilökohtainen opastustuokio lähikirjastoissa

Laitepulmissa voit olla yhteyksissä suoraan oman lähikirjastosi mediaohjaajaan. Mediaohjaajat tavoitat puhelimitse tai sähköpostilla: mediaohjaajat(at)lahti.fi.

 • Ahtialan kirjasto: p. 044 482 0872
 • Jalkarannan kirjasto: p. 044 416 4404
 • Kärpäsen kirjasto: p. 044 416 4378
 • Launeen kirjasto: p. 044 416 3521
 • Liipolan kirjasto: p. 044 416 3229
 • Mukkulan kirjasto: p. 044 483 1580
 • Nastolan kirjasto: p. 044 482 6429
 • Renkomäen kirjasto: p. 044 416 3777

 


Luennot ja tietoiskut

Tietoturva nyt -luento


Kauppakeskus Trion Palvelutorin Lavalla keskiviikkona 20.3. klo 17.00 - 19.00
(2 krs. Vesku-aukio, Aleksanterinkatu 18)

Ajankohtaista asiaa tietoturvaan liittyvistä uhkista sekä käytännön vinkkejä    mobiililaitteiden ja tietokoneiden tietoturvasta huolehtimiseen. Luennolla kuulet  vinkkejä myös nettihuijauksilta suojautumiseen verkko-ostoksia tehdessä.

 Vesa Rinne Koulutuskeskus Salpauksesta luennoi.

 Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.


Media- ja digitaitojen opastukset ryhmille

Kaikille avoimien opastusten ja kurssien lisäksi Lahden kirjastoissa on mahdollista saada opastuksia myös ryhmille. Kirjasto tarjoaa erilaisille aikuisten harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille digitaitojen ja kirjastonkäytön opastusta kirjastovierailun yhteydessä. Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmäopastuksen varaamisesta Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille -sivulta


Opastusvideot ja muut tukimateriaalit

Kirjaston käytön opastus

E-aineistojen käyttöön löydät ohjeita E-aineisto-ohjeita -sivulta (avautuu uuteen ikkunaan)

Lastu-verkkokirjaston opasvideolla neuvotaan lainojen uusinnassa, aineistohaussa ja varauksen tekemisessä.

Videopuhelut ja viestipalvelut:

WhatsAppilla viestittely ja videopuhelun soittaminen video YouTube-palvelussa (avautuu uuteen ikkunaan)

Skypen lataaminen ja videopuhelun soittaminen video YouTube-palvelussa (avautuu uuteen ikkunaan)

Tutustu sosiaalisen median eri termeihin ja palveluihin:

Sosiaalisen median termit tutuiksi -opas: Some- ja viestipalvelut (.docx, saavutettava, erillinen tiedosto) 

Digimaailman termit tutuiksi -opas (.docx, saavutettava, erillinen tiedosto)