Siirry sisältöön

Asiakaskoulutukset ja -opastukset Lahden pääkirjastossa

Asiakaskursseille ilmoittaudutaan etukäteen. Opastuksiin ja tietoiskuihin ei tarvitse ilmoittautua.

HUOM! Lahden kaupunki on linjannu 13.3., että kaikki kaupungin järjestämä ryhmätoiminta keskeytetään toistaiseksi. Tämä tarkoittaa myös kaikkia kirjaston järjestämiä yleisötilaisuuksia, satutunteja, asiakaskursseja ja opastuksia. Lisätietoja linjauksesta

Vaikka kurssit ovat nyt tauolla, kirjasto tarjoaa digiopastusta Youtube-kanavalla ja henkilökohtaisesti puhelimitse.

Katso opastusvideoita:

Videopuhelut ja viestipalvelut:

WhatsAppilla viestittely ja videopuhelun soittaminen

Skypen lataaminen ja videopuhelun soittaminen

E-kirjasto:

E-äänikirjojen kuuntelu selaimessa

E-äänikirjojen kuuntelu sovelluksessa

EtäDigiopastus:

Lahden kaupunginkirjasto järjestää asiakkailleen mahdollisuuden saada digiopastusta etänä. EtäDigiopastus toteutetaan yhteydenottopyyntöjen avulla. Etäopastusta koordinoivat ja toteuttavat kirjaston mediaohjaajat, jotka seuraavat yhteydenottopyyntöjä aktiivisesti ja ottavat asiakkaaseen yhteyttä arkisin mahdollisimman pian yhteydenoton jälkeen kello 10-15.

Jos sinulla on haasteita digitaalisten laitteiden tai palveluiden käytössä toimi seuraavasti:

  • Soita numeroon 044 416 3517 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: Lehtilukusali.Kirjasto@lahti.fi.
  • Jätä meille yhteydenottopyyntö ja seuraavat tiedot:
    Nimi, puhelinnumero (tai sähköposti), toivottu soittoaika, laite jonka kanssa haasteita on ollut ja lyhyt kuvaus ongelmasta.

Huomioithan, että etäopastus tarjoaa mahdollisuuden kysyä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa emme voi auttaa.

Yhteydenottopyynnöt ja yhteystiedot poistetaan heti käsittelyn jälkeen.

 

Opastukset

Pääkirjaston asiakaskoulutukset järjestetään Monitoimitilassa (2. krs, musiikkiosaston yhteydessä) tai Opintotilassa (2. krs, lehtisalin yhteydessä).

Lahti on tuoksuton kaupunki, tulethan kurssille ilman hajusteita!

 

Pääkirjaston mediapaja                                              
torstaisin klo 15 - 17 välillä, Monitoimitilassa (2. krs)

9.1. - 28.5.

Kirjaston mediapaja tarjoaa mahdollisuuden käydä kysymässä kirjaston e-palveluista sekä tietotekniikan ja internetin peruskäytöstä. Paikalle voi tulla myös harjoittelemaan tietokoneen käyttöä mediaohjaajan opastuksessa. Mukaan voi ottaa oman toimivan tietokoneen tai tabletin. Opastusta annetaan osanottajamäärän mukaan, paikalle voi tulla oman aikataulun mukaan. Luokassa voi käyttää Kirjasto Avoin-verkkoa internet-yhteyden luomiseen. Huomioithan että pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa kirjastohenkilökunta ei voi auttaa. Ei ennakkoilmoittautumista.

Vertaisopastus
keskiviikkoisin klo 13 - 15 välillä, Lehtisalin Opintotilassa (2. krs)

8.1. - 20.5.

Vertaisopastuksessa vapaaehtoiset vertaisopastajat neuvovat tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen peruskäytössä. Neuvoa voi kysyä myös internetin käytöstä sekä erilaisista verkkopalveluista. Mukaan voi ottaa oman toimivan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen. Paikalle voi tulla oman aikataulun mukaan. Tilassa voi käyttää Kirjasto Avoin-verkkoa internet-yhteyden luomiseen. Huomioithan, että pankkiasiointiin ja asiakkaan maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa vapaaehtoiset opastajat eivät voi auttaa. Ei ennakkoilmoittautumista.

Vapaaehtoistyöstä vertaisopastajana kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä pääkirjaston mediaohjaaja Lauri Hänniseen, lauri.hanninen(a)lahti.fi, puh. 044 416 3398. Tietotekniset perustaidot riittävät, lisäksi tarvitaan vain kyky neuvoa rauhalliseen tahtiin ja kiinnostus ratkaista pulmia yhdessä opastettavan kanssa. Opastusvuoroja on kerran kuukaudessa.

Henkilökohtainen opastustunti
Kaipaatko enemmän tukea tietotekniikan ja älypuhelimen käytössä?

Voit varata henkilökohtaisen opastustunnin mediaohjaajalta. Ohjaus on kertaluonteinen ja maksimissaan tunnin kestoinen.
Ota oma laite – tabletti, kannettava tai älypuhelin – mukaan opastukseen (käyttöjärjestelmä Android tai iPad, kannettavissa tietokoneissa Windows). Laitteen täytyy olla valmiiksi asennettu ja ehjä, rikkoutuneita
laitteita emme korjaa. Pankkiasiointiin ja maksuliikenteeseen liittyviä asioita kirjastohenkilökunta ei voi hoitaa.
Ota yhteyttä ajan varaamiseksi musiikkiosaston neuvontaan: puh. 044 416 3517

Tietoiskut

 

Mobiililaitteiden tietoturva -tietoisku

kesto 1 h, Monitoimitilassa

tiistaina 11.2. klo 10.00 - 11.00

Kirjaston mediaohjaajat kertovat ajankohtaista tietoa ka käytännön vinkkejä mobiililaitteiden tietoturvasta. Tietoisku on luentomainen, joten omaa laitetta ei tarvita. Tietoiskun jälkeen on mahdollista kysyä itseä askarruttavia asioita tietoturvasta. Ei ennakkoilmoittautumista.

Sosiaalisen median termit tutuiksi -tietoisku

kesto 2 h, Monitoimitilassa

tiistaina 24.3. klo 13.00 - 15.00

Mikä on Twitter, WhatsApp, Qr-koodi tai vlogi? Entä miten toimii chat tai pilvipalvelu? Mitä tarkoittaa vahva tunnistautuminen? Tietoiskussa käysään yleisluontoisesti läpi sosiaalisen median ja sähköisen asioinnin termejä, ohjelmia ja ilmiöitä. Tietoisku on luentomainen, omaa laitetta ei tarvita. Palveluiden käyttöönottamiseen saat apua Mediapajassa. Ei ennakkoilmoittautumista.

 

Asiakaskurssit

Asiakaskursseille ilmoittaudutaan ennakkoon. 

Ilmoittautua voi puhelimitse (044 416 3517 / 044 416 3520) tai henkilökohtaisesti pääkirjaston Media- ja musiikkipalveluiden asiakaspalvelussa. Ilmoittautuminen  kursseille alkaa tiistaina 14.1. klo 10.00. 

Ilmoittautumiseen tarvitset voimassa olevan Lastu-kirjastokortin numeron. Ensimmäisen kortin saat maksutta käyttöösi mistä tahansa Päijät-Hämeen yleisestä kirjastosta kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

Asiakaskoulutukset toteutuvat, jos kurssille on ilmoittautunut vähintään 3 henkilöä. Kurssit ovat maksuttomia, ja niille jonotetaan, joten muistathan perua ilmoittautumisesi, jos et pääse osallistumaan. Peruuttamatta jätetystä kurssipaikasta veloitamme 5 euron maksun. Peruutuksista voi ilmoittaa soittamalla Media- ja musiikkipalveluiden asiakaspalveluun asiakaspalveluaikana (ma-pe klo 10 - 20, viikonloppuisin klo 10 - 16) viimeistään kurssin alkuun mennessä.

Tietokone tutuksi -alkeiskurssi

kesto 3 x 2h, Monitoimitilassa

ma 27.1, ti 28.1. ja to 30.10. klo 13.00 - 15.00

Kurssilla harjoittelemme hiiren ja näppäimistön käyttöä sekä tutustumme tietokoneen perusominaisuuksiin ja internet-selaimeen. Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Aiempaa tietokoneen käyttökokemusta ei vaadita. Opetusvälineenä ovat kirjaston omat kannettavat tietokoneet. Käyttöjärjestelmä Windows 10.

Internet ja tiedonhaku

kesto 2 x 1,5h Monitoimitilassa

ma 17.2. ja to 20.2. klo 13.00 - 14.30

Kurssilla tutkimme yhdessä internet-selaimen asetuksia, opettelemme tiedonhakua Google-hakukoneella sekä tutustumme erilaisiin verkkopalveluihin. Kurssi on tarkoitettu tietokoneen ja internetin käytön alkeet hallitseville. Opetusvälineenä ovat kirjaston omat kannettavat tietokoneet tai oma laite.

iPad-tabletin alkeet

kesto 1 x 1,5h, Monitoimitilassa

torstaina 5.3. klo 13.00 - 14.30

Kurssilla tutustumme iPad-tabletin painikkeisiin sekä perusominaisuuksiin ja opettelemme ohjaamaan laitetta kosketusnäytön avulla. Lisäksi harjoittelemme internetin palvelujen käyttöä tabletilla. Kurssilla käytämme kirjaston iPad-tabletteja, mutta myös oman iPad-tabletin voi ottaa mukaan. Aiempaa käyttökokemusta ei tarvitse olla.

iPad haltuun -jatkokurssi

kesto 1 x 2h, Monitoimitilassa

tiistaina 10.3. klo 13.00 - 15.00

Kurssi on tarkoitettu iPad-tabletin käytön perusteet hallitseville. Kurssilla opettelemme muokkaamaan oman iPadin yleisiä asetuksia ja käymme läpi Safari-selaimen ja Mail-sähköpostisovelluksen ominaisuuksia. Harjoittelemme kameran käyttöä sekä kuvien muokkaamista ja jakamista. Lisäksi asennamme ja kokeilemme hyödyllisiä ilmaisia sovelluksia. Kurssille tarvitset mukaan oman toimivan iPad-tabletin, sähköpostiosoitteen ja Apple ID -tunnuksen. Apple ID -tunnusta tarvitaan ilmaisten sovellusten lataamiseen App Store -sovelluskaupasta. Epäselvissä tilanteissa voit tulla kysymään neuvoa vertaisopastukseen tai kirjaston mediapajaan.

Android-tabletin alkeet

kesto 1 x 2,5h, Monitoimitilassa

Kurssi 1: torstaina 16.1. klo 9.30 - 12.00

kurssi 2: torstaina 6.2. klo 9.30 - 12.00

Kurssi 3: torstaina 5.3. klo 9.30 - 12.00

Kurssit ovat samansisältöisiä, eivät jatkoa toisilleen.

Kurssilla tutustumme Android-tabletin käytön alkeisiin ja käymme läpi sen perustoimintoja, kuten kosketusnäytön käyttö, erilaiset painikkeet ja näppäimistöllä kirjoittaminen. Tutustumme myös sovellusten käyttöön ja Play-kauppaan, josta sovelluksia voi asentaa.

Kurssille tarvitset mukaan toimivan ja asennetun Android-tabletin, jossa on valmiiksi asennettu Google-tili (sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus sovelluskauppaa). Epäselvissä tilanteissa voit tulla kysymään neuvoa vertaisopastukseen tai kirjaston Mediapajaan. Opetuksessa käytetään esimerkkinä Samsungin tablettia ja opetusmateriaali on suunniteltu sen avulla. Kaikki kurssilla käsiteltävät perusasiat löytyvät kuitenkin kaikista Android-tableteista, mutta voivat näyttää hieman erilaisilta tabletista riippuen.

 

WhatsApp-kurssi

kesto 1 x 2h, Monitoimitilassa

Kurssi 1: torstaina 23.1. klo 13.00 - 15.00

Kurssi 2: torstaina 6.2. klo 13.00 - 15.00

Kurssit ovat samansisältöisiä, eivät jatkoa toisilleen.

Kurssilla käydään läpi ilmaisen WhatsApp-viestipalvelun peruskäyttö. Kurssilla tarvitset oman älypuhelimen. Huolehdithan, että puhelimeesi on valmiiksi asennettu WhatsApp -sovellus.  Sovelluksen lataamiseen saat apua mediapajassa. Kurssi edellyttää älypuhelimen peruskäytön hallintaa.

 

Matkat ja liput netistä

kesto 1 x 2h, Monitoimitilassa

maanantaina 20.1. klo 14.00 - 16.00

Minkälaisia verkkopalveluja löytyy VR:ltä, Matkahuollolta, Onnibussilta tai erilaisilta matkanjärjestäjiltä? Kurssilla tutkimme yhdessä, miten voi varata matkan ja lipun internetistä.  Kurssi on tarkoitettu tietokoneen ja internetin käytön alkeet hallitseville. Kurssille osallistuminen edellyttää tietokoneen tai tabletin peruskäytön hallintaa.

Huomaathan, että tämä kurssi ei ole tarkoitettu älypuhelimille vaan matkahakua ja lipun ostoa käydään yleisellä tasolla läpi kirjaston tietokoneilla tai omalla kannettavalla tietokoneella tai tabletilla. Maksutapahtumissa kirjaston henkilökunta ei voi opastaa. Älypuhelimen käytössä saat opastusta kirjaston Mediapajassa.

Yle:n Areena-palvelu

kesto 1 x 2h, Monitoimitilassa

maanantaina 24.2. klo 14.00 - 16.00

Tutustutaan Ylen Areena-palvelun monipuoliseen sisältöön ja opetellaan palvelun käyttöä. Opetusvälineenä ovat kirjaston omat kannettavat tietokoneet tai oma laite.Jos käytät omaa mobiililaitetta huolehdithan, että laitteeseen on valmiiksi asennettu Yle Areena -sovellus. Sovelluksen lataamiseen saat apua kirjaston mediapajassa. Kurssi edellyttää tietokoneen tai mobiililaitteen peruskäytön hallintaa.

Tuu koodaa mun kans -työpajat

kesto 1x 1,5h, pääkirjaston Monitoimitilassa

klo 17.30 - 19.00

Kurssi 1: torstaina 13.2.

Kurssi 2: torstaina 16.4.

Tervetuloa kokeilemaan koodaamista! Tuu koodaa mun kans -työpajassa vanhemmat ja lapset ohjelmoivat yhdessä pelin Scratchilla. Pajat on tarkoitettu alakouluikäisille ja niissä käytetään kirjaston laitteita. Yhteen pajaan mahtuu 12 aikuinen-lapsi-paria.

Vanhempien ja lasten yhteisen koodipajan konseptin on kehittänyt Päijät-Hämeen LUMA-keskus.

Kaikki pajat ovat samansisältöisiä, eivät jatkoa toisilleen. Katso ilmoittautumisohjeet sivun alusta. 

 

Asiakaskoulutuksia järjestetään myös Lahden lähikirjastoissa.