Siirry sisältöön

Lastu-kirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtuu 16.9.–29.9.2024. Tänä aikana ei voi lainata, varata tai palauttaa aineistoa. Lähikirjastot ovat kiinni. Palvelut palaavat toimintaan asteittain maanantaina 30.9. 

Kirjastojärjestelmän vaihto ajoittuu ajalle 16.9.–29.9.2024. Tänä aikana Lahden kaupunginkirjasto sekä muut Lastu-kirjastot eivät tarjoa lainaus-, palautus- ja varauspalveluja. Tänä aikana ei voi lainata, varata tai palauttaa aineistoa. Verkkokirjastoon ei voi kirjautua eivätkä ainaiston saatavuustiedot ole käytettävissä.

Vaihdon aikana osa kirjaston muista palveluista on käytettävissä. Kirjaston e-aineistot toimivat vaihdon aikana, lukuunottamatta Cineast- ja PressReader -palveluja, jotka eivät ole käytössä vaihdon aikana. Kuntien yhteinen E-kirjasto on myös käytettävissä. E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voit lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Timmi-tilavarausjärjestelmään ei voi kirjautua kirjastokortilla 16.9. lähtien toistaiseksi. Kirjautuminen vahvasti tunnistautumalla toimii koko vaihdon ajan.

Lastu-kirjastojen aukioloajat 16.9.–29.9.2024

Lahden pääkirjasto on auki ma-pe klo 8.00–18.00, la-su suljettu. Lahden lähikirjastot ovat kiinni, eikä kirjastoauto liikennöi.

Asikkalan kirjasto on auki ma-pe klo 10.00–15.00, la-su suljettu. 
Henkilökunta avaa ovet ennalta sovittuihin tilaisuuksiin aukioloaikojen ulkopuolella.

Heinolan kirjasto on auki ma-pe klo 9.00–14.00, la-su suljettu. Kirjastoauto ei liikennöi. 

Hollolan pääkirjasto on auki ma-to klo 9.00–16.00 ja pe klo 9.00–15.00, la-su suljettu. Kalliolan ja Hämeenkosken kirjastot ovat kiinni. Kirjastoauto ei liikennöi. 

Padasjoen kirjaston tiloista osa on auki ma-pe 10.00–15.00, la-su suljettu. 
Henkilökunta avaa ovet ennalta sovittuihin tilaisuuksiin aukioloaikojen ulkopuolella.

Sysmän kirjaston lehtilukusali ja osa kirjaston tiloista avoinna ma-pe klo 8.00–15.00, la-su suljettu.

Hartolan kirjasto, Kärkölän kirjasto ja Orimattilan kirjasto ovat suljettuina. Orimattilan kirjastoauto ei liikennöi.

Tarkasta ajantasaiset aukioloajat verkkokirjastosta lastu.finna.fi.

Lahden kirjaston opastukset

Vaihdon aikana ei järjestetä digiopastuksia, eikä ryhmäkäyntejä tai kirjastonkäytön opastuksia (lukuun ottamatta ke 18.9. klo 14-15 venäjänkielinen digiopastus).

Verkkokirjaston asiakasnäkymä ei muutu

Verkkokirjaston ja automaattien käyttö uudessa järjestelmässä säilyy asiakkailla ennallaan. 

Uusi kirjastojärjestelmä mahdollistaa jatkossakin ajantasaisen tietoturvan sekä tarjoaa aiempaa laajemmat mahdollisuudet kehittää kirjaston toimintaa. 

Laina-ajat pitenevät väliaikaisesti kirjastojärjestelmävaihdon vuoksi 12.8. alkaen

Maanantaista 12.8. alkaen uusien ja uusittujen lainojen eräpäiviksi tulee 7.10.-13.10. Kausikorttien laina-aika on kuitenkin edelleen yksi viikko.

Uusia kaukolainapyyntöjä ei voi tehdä 26.8. alkaen Lahden kirjastoissa

Lahden kirjastoissa uusia kaukolainapyyntöjä ei voi tehdä 26.8. alkaen toistaiseksi, kunnes uusi kaukolainajärjestelmä on otettu käyttöön.

Heinolan kirjastossa on vaihdon aikana 16.9.–29.9.2024 kaukopalvelun käyttökatko.

Kaukolainoja voi uusia vaihdon aikana. Kaukolaina-asioissa opiskelijat voivat asioida oppilaitoksen kirjaston kaukopalvelussa.

Muissa Lastu-kirjastoissa kaukolainapyynnöt käsitellään normaalisti vaihdon aikana sekä ennen sitä. 

Muista tallentaa lainahistoriasi 15.9. mennessä

Asiakkaan lainaushistoria ei siirry kirjastojärjestelmästä toiseen.

Tähän asti kertyneen lainahistorian voi halutessaan tallentaa itselleen erilliseksi listaksi, joka säilyy järjestelmävaihdon yli. Mikäli olet valinnut lainahistoriasi tallennettavan, valinta siirtyy myös uuteen järjestelmään ja lainahistoria alkaa kertyä uudestaan automaattisesti.

Ohje lainaushistorian tallentamiseen löytyy verkkosivuilta: Löydät ohjeen lainaushistorian tallentamiseen tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Tarvittaessa saat apua kirjaston henkilökunnalta. 

Uuteen järjestelmään siirtyy yksi kirjastokortti

Mikäli sinulla on käytössä useampi kuin yksi kirjastokortti, huomaa että uuteen järjestelmään siirtyy näistä vain yksi: vanhassa kirjastojärjestelmässä aktiivisena oleva kirjastokortti.

Voit kysyä kirjastostasi mikä kortti sinulla on aktiivisena. Tarvittaessa pyydä henkilökuntaa vaihtamaan haluamasi kortin aktiiviseksi. Näin varmistat, että oikea kortti siirtyy uuteen järjestelmään.

Sähköinen kirjastokorttihakemus poissa käytöstä

Sähköinen kirjastokorttihakemus on poissa käytöstä ja palaa käyttöön 30.9.

Vaihdosta tiedotetaan tarkemmin kirjastojen kanavissa sekä tämä uutinen päivittyy Lastu-kirjastojen verkkosivuilla. Kirjastojen tarkemmat tiedot, kuten ohjeet sekä poikkeavat aukioloaikatiedot vaihdon aikana kootaan myös tähän uutiseen. 

Lahden kaupunginkirjasto on ylläpitänyt Päijät-Hämettä esittelevää palvelua, ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla on vastaava Häme-Wiki. Nyt Päijät-Häme-wiki ja Häme-Wiki yhdistyvät yhteiseksi molemmat maakunnat kattavaksi palveluksi. Uudistettu palvelu on nyt julkaistu osoitteessa hamewiki.fi.

Molemmat palvelut on toteutettu MediaWiki-alustalle. Päätimme yhdistää voimamme ja siirtää sisällöllisesti hyvin samankaltaiset palvelut samaan käyttöliittymään. Yhteisen wikin nimenä on Häme-Wiki.

Häme-Wiki on maakunnallisten aiheiden tietopankki. Wikipediasta se eroaa siten, että se ei sisällä yleisartikkeleita vaan kaikissa artikkeleissa on paikallinen näkökulma. Alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsittelevien tietoartikkelien lisäksi Häme-Wiki sisältää myös kertomus- ja muisteluaineistoa. Sisältöä tuotetaan yhteisöllisesti, kaikki palveluun kirjautuneet käyttäjät voivat kirjoittaa ja muokata artikkeleita sekä liittää palveluun kuvia ja muita mediatiedostoja.

Lahden ja Hämeenlinnan kirjastot vastaavat yhdessä palvelun ylläpidosta. Ylläpito seuraa sisällöntuotantoa, korjaa pyynnöstä virheellisiä tietoja ja poistaa tarvittaessa artikkeleita, jos sisältö on asiatonta tai artikkeli ei aiheen puolesta kuulu alueelliseen wikiin.

Häme-Wikin teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa hämeenlinnalainen Opiferum Oy, jolla on pitkä kokemus MediaWikin alustatekniikkaan perustuvista palveluista.

Sivustolla tehdään vielä muutostöitä ja muun muassa luokituksessa saattaa tapahtua vielä muutoksia.

Vanhat käyttäjätunnukset toimivat Häme-Wikissä, mutta vaativat sähköpostivahvistuksen. Linkki löytyy omalta käyttäjäsivulta, asetukset-välilehdeltä.

Ylläpitoon saa yhteyden sähköpostitse ja puhelimitse:

Lahden kaupunginkirjasto: informaatikko Merja Taavila, merja.taavila[at]lahti.fi, p. 044 416 3233.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto: johtava informaatikko Jaana Käki, jaana.kaki[at]hameenlinna.fi, p. 040 869 6303.

Tutustu Häme-Wikiin.

Lastu-kirjastojen käyttösääntöihin on tehty muutoksia, jotka tulivat voimaan 1.4. Suurin muutos koskee palauttamatta jääneen aineiston laskutuskäytäntöjä ja erityisesti tilannetta, jos palautuspyynnöistä huolimatta lainat jätetään palauttamatta.

Sääntö on: Jos jätät kahdesta palautuspyynnöstä (ensimmäinen lähetetään, kun lainat on myöhässä viikon, toinen lähetetään, kun lainat on myöhässä kolme viikkoa) huolimatta lainat palauttamatta, joudut korvaamaan aineiston. Korvattavasta aineistosta lähetetään lasku ja laskun jälkeen aineistoa ei voi enää palauttaa.

Palautuspyyntö lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeenä riippuen siitä kumman vaihtoehdon asiakas on valinnut lähetystavaksi. Kannustamme tarkistamaan että osoite- ja yhteystiedot ovat kirjaston tiedoissa oikein.

Lue tiedote ja uudet käyttösäännöt kokonaisuudessaan (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Kirjaston käyttösääntöihin muutoksia 1.4. alkaen!

(30.9.2024 alkaen)

Lastu-kirjastoihin kuuluvat Päijät-Hämeen kuntien yleiset kirjastot, Iittiä lukuun ottamatta. Näitä käyttösääntöjä ja maksuja noudatetaan ja sovelletaan Heinolan, Lahden ja Orimattilan kaupunginkirjastoissa sekä Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän kunnankirjastoissa.  Yleisten kirjastojen käyttösäännöt, lainauskielto ja kirjaston käyttökielto perustuvat kirjastolakiin 1492/2016.

  • Kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi, sitoudut noudattamaan näitä käyttösääntöjä.
  • Voit käyttää kaikkien kirjastojen kokoelmia.
  • Voit varata ja lainata aineistoa kaikista Lastu-kirjastoista, myös muista kuin oman kuntasi kirjastosta. Aineisto kuljetetaan sinulle valitsemaasi kirjastoon.

Lastu-kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto osoitteessa lastu.finna.fi.
Löydät näiltä sivuilta lisätietoja ja muun muassa kirjastojen aukioloajat.
Lisätietoja ja ohjausta verkkokirjaston käyttöön saat kirjastosta.

Joissakin kirjastoissa voit käydä omatoimisesti palveluaikojen ulkopuolella. Silloin kirjastossa ei ole henkilökuntaa ohjaamassa ja palvelemassa sinua. Kun asioit omatoimikirjastoissa, sitoudut noudattamaan niiden käyttösääntöjä.
Joidenkin kuntien kirjastoissa voi olla alaikäisiä koskevia omatoimikirjaston käyttöoikeuteen liittyviä rajoituksia tai ohjeita.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt löydät tältä sivulta kohdasta Omatoimikirjaston käyttösäännöt.

Lisätietoja ja ohjausta omatoimiseen kirjaston käyttöön saat kirjastosta.
Lisätietoja omatoimikirjaston käytöstä löytyy myös verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Kirjastopalvelujen maksuttomuus ja maksullisuus

Kirjojen, lehtien, musiikin, elokuvien, pelien ja muiden aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen on maksutonta.
Myös ohjaus, neuvonta ja asiakaspalvelu kirjastossa on maksutonta. Kirjasto perii maksun ja joudut maksamaan, jos

  • palautat aineiston myöhässä tai vahingoittuneena
  • et nouda varaamaasi aineistoa kirjastosta ajoissa
  • et palauta lainaamaasi aineistoa kirjastoon ajoissa
  • hävität aineiston

Myös muutamat kirjaston tarjoamat palvelut maksavat.

Kirjastoissa on varattavia ja vuokrattavia tiloja. Kirjaston tiloissa voit kokoontua, opiskella, työskennellä ja harrastaa.
Myös ryhmät, yhdistykset ja yhteisöt voivat kokoontua kirjaston tiloissa. Tiloilla on omat käyttösääntönsä.
Löydät tilakohtaiset käyttösäännöt ja maksutiedot verkkosivuilta Varattavat tilat-osiosta (avautuu uuteen välilehteen).

Kirjastokortti on ”avain” lainaamiseen ja kirjaston palvelujen käyttöön

Jos haluat käyttää kirjaston palveluja, tarvitset kirjastokortin. Saat kirjastokortin mistä tahansa Lastu-kirjastosta. Kirjastokortti on henkilökohtainen.

Kun haluat kirjastokortin, ota kirjastoon mukaasi henkilötodistus, jossa on valokuva. Voit todistaa henkilöllisyytesi passilla, ajokortilla, kuvallisella Kela-kortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla. Sinulla on oltava myös voimassa oleva osoite Suomessa. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kirjastokortti on voimassa, kunnes oleskelulupasi päättyy.

Ilmoita heti kirjastoon, jos nimesi tai yhteystietosi muuttuvat. Voit muuttaa omia tietojasi myös itse Lastu-verkkokirjastossa.

Alle 15-vuotiaiden ja yhteisöjen kirjastokortit sekä vastuuhenkilöt

Myös lapsi voi saada kirjastokortin. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön suostumuksella. Vastuuhenkilön henkilöllisyys tarkistetaan, kun korttia tehdään. Hänen tietojensa tulee olla kirjaston rekisterissä. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla.

Päiväkoti, koulu, muu laitos tai yhteisö saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön suostumuksella. Vastuuhenkilön henkilöllisyys tarkistetaan, kun korttia tehdään. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu laitoksen tai yhteisön kirjastokortilla. Ilmoita heti kirjastoon, jos vastuuhenkilön nimi tai yhteystiedot muuttuvat.

Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Ilmoita heti kirjastoon, jos hävität kirjastokortin. Hävinneeksi ilmoitettu kortti poistetaan käytöstä, eikä sillä sen jälkeen voi lainata aineistoja.

PIN-koodi

Tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen PIN-koodin, jolla voit muun muassa:

  • käyttää lainausautomaattia
  • uusia lainoja, varata aineistoa, maksaa maksuja Lastu-verkkokirjastossa
  • varata tietokoneita
  • käyttää omatoimikirjastoja
  • käyttää e-aineistoja
  • käyttää muita Lastu-kirjastojen palveluita, joihin pitää kirjautua

Saat PIN-koodin kirjastokortin mukana. Jos unohdat sen, voit pyytää uuden mistä tahansa Lastu-kirjastosta.
Älä kerro PIN-koodiasi muille.

Aineiston lainaaminen ja lainan uusiminen

Jos haluat lainata kirjaston aineistoja, tarvitset voimassa olevan kirjastokortin.

Olet vastuussa kirjastokortillasi lainatusta aineistosta.

  • Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta, mutta se voi vaihdella.
  • Lehtien, DVD-levyjen, lautapelien ja liikuntavälineiden laina-aika on 14 vuorokautta.
  • Aineiston laina-aika on 14 vuorokautta, jos aineistosta on paljon varauksia.
  • Pikalainojen laina-aika on 7 vuorokautta.
  • E-kirjojen ja e-äänikirjojen laina-aika on enintään 14 vuorokautta. E-lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Kuvatallenteiden, eli elokuvien ja pelien lainaamisessa kirjasto noudattaa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen ikärajoja.

Voit uusia lainasi enintään 5 kertaa Lastu-verkkokirjastossa tai kirjastoissa. Pikalainoja ei voi uusia.

Et voi uusia lainoja, jos

  • aineisto on varattu toiselle asiakkaalle
  • olet lainauskiellossa
  • olet uusinut jo viisi kertaa

Sinulla voi olla yhtä aikaa lainassa enintään 100 lainaa.

Konsolipelejä voi olla yhtä aikaa lainassa enintään 4 kappaletta.

Aineiston varaaminen ja varauksen noutaminen

Voit varata aineistoa Lastu-verkkokirjastossa sisäänkirjautuneena omiin tietoihisi tai kirjastoissa.

Kun teet varausta, valitse kirjasto, josta haluat noutaa varauksen. Saat ilmoituksen, kun voit noutaa varauksen kirjastosta.
Ilmoitus lähetetään sinulle sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä. Sinun täytyy noutaa varaamasi aineisto kirjastosta 7 vuorokauden kuluessa ilmoituksen lähettämisestä.

Voit perua varauksen Lastu-verkkokirjastossa, jos kirjasto ei ole vielä käsitellyt sitä. Jos haluat perua varauksen, joka on jo käsitelty, ota yhteyttä kirjastoon ennen kuin varauksen noutoaika päättyy.

Jos et nouda varausta, kirjasto perii maksun. Kirjasto perii maksun noutamatta jääneestä varauksesta myös siinä tapauksessa, että kirjastosta riippumattomasta syystä et ole saanut varauksen saapumisilmoitusta. Saat lisätietoja ja ohjausta varauksen tekemiseen kirjastoista.

Laina-ajan päättyminen ja aineiston palauttaminen

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloaikana ja verkkokirjastossa vuorokauden päätyttyä. Voit tilata kirjastosta sähköpostiisi ennakkoilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä. Huomaathan, että kyseessä on lisäpalvelu, eikä kirjasto takaa ilmoituksen perille tuloa.

Noudata laina-aikoja, jotta et joudu maksamaan myöhästymismaksuja. 

Voit palauttaa lainatun aineiston mihin tahansa Lastu-kirjastoon.

Huom! Lautapelit, liikuntavälineet ja soittimet on palautettava siihen kirjastoon, josta olet ne lainannut.

Voit palauttaa aineistoja myös kirjaston palautusluukkuun. Olet vastuussa palautusluukkuun palauttamastasi aineistosta. Kirjaston henkilökunta tyhjentää palautusluukut ja palauttaa aukioloajan jälkeen tehdyt palautukset seuraavana kirjaston aukiolopäivänä.

Kaukolainat

Voit tilata aineistoa kaukolainaksi Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaksi tilataan vain aineistoa, jota ei ole Lastu-kirjastojen kokoelmissa. Kaukolainan tekemisestä peritään maksu.

Lainausoikeuden menettäminen ja sen takaisin saaminen

Menetät lainausoikeuden, jos

  • sinulla on maksamattomia maksuja 10 euroa tai enemmän
  • vastuullasi oleva henkilö on lainauskiellossa

Saat lainausoikeuden takaisin, kun olet maksanut kertyneet maksut.

Miten kirjastomaksut kertyvät?

Myöhästymismaksut

Jos palautat tai uusit lainasi vasta eräpäivän jälkeen, sinulle kertyy myöhästymismaksuja. Myöhästymismaksu kerääntyy jokaiselta kalenteripäivältä, jonka lainat ovat myöhässä. Nämä maksut merkitään tietoihisi kirjaston asiakasrekisteriin ja joudut maksamaan ne.

Voit maksaa maksuja Lastu-verkkokirjastossa ja kaikissa Lastu-kirjastoissa. Lisätietoja maksujen suuruudesta löydät Käyttösäännöt ja maksut -esitteen lopussa olevasta maksuluettelosta.

Kirjasto perii myöhästymismaksun myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut Lastu-verkkokirjaston teknisen häiriön takia tai muusta kirjastosta johtumattomasta syystä.

Lasten ja nuorten aineistosta ei kerry myöhästymismaksuja. Jos et palauta lasten ja nuorten aineistoa, se siirtyy laskutettavaksi näiden käyttösääntöjen mukaisesti.

Yhteisölainaajilta kirjasto ei peri myöhästymismaksua, mutta palauttamaton aineisto siirtyy laskutettavaksi käyttösääntöjen mukaisesti. Maksuihin lisätään laskutuslisä.

Palautuskehotus ja palauttamattoman aineiston maksaminen

Mikäli asiakas on ilmoittanut sähköpostinsa kirjastolle, palautuskehotukset lähtevät aina sähköpostitse.

Jos jätät aineiston palauttamatta eräpäivän jälkeen, kirjasto lähettää sinulle

palautuskehotuksen. Ensimmäinen palautuskehotus lähetetään, kun aineisto on myöhässä 7 vuorokautta (1 viikon).

Kun aineisto on myöhässä 21 vuorokautta (3 viikkoa), kirjasto lähettää sinulle toisen

palautuskehotuksen.

Jos jätät palautuskehotuksista huolimatta aineiston palauttamatta, joudut korvaamaan aineiston. Sinulle lähetetään lasku, josta peritään 10 euron laskutuslisä. Palauttamatta jäänyt aineisto siirtyy laskutettavaksi 49 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Laskutukseen siirrettyä aineistoa ei voi enää palauttaa eikä sitä hyvitetä.

Aineiston korvaaminen

Voit maksaa hävinneen tai vahingoittuneen aineiston korvauksia kaikissa Lastu-kirjastoissa. Korvaushinta on sama kuin aineiston hankintahinta. Jos hävität lainaamasi aineiston mukana olevan liitteen, kirjasto perii siitä maksun. Vaikka palauttaisit korvaamasi aineiston myöhemmin kirjastolle, kirjasto ei palauta maksamiasi korvauksia sinulle takaisin.

Voit korvata hävinneen tai vahingoittuneen aineiston myös ostamalla vastaavan aineiston kirjastolle. Tämä ei koske elokuvia, tieto-DVD- tai Blu-ray-levyjä.

DVD- ja Blu ray-levyt, jotka sisältävät elokuvia tai tietoaineistoa sisältävät tekijänoikeusmaksun. Myös konsolipelit, jotka kirjasto on hankkinut ennen 1.9.2015 sisältävät tekijänoikeusmaksun. Näistä aineistoista kirjasto perii korvauksena puolet eli 50 % hankintahinnasta. Et voi korvata DVD- ja Blu-ray-levyjä, jotka sisältävät elokuvia tai tietoaineistoa vastaavalla aineistolla kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi. Jos et palauta tai korvaa lainaamaasi aineistoa, perintätoimisto jatkaa kirjaston saatavien perintää. Joudut maksamaan myös perintäkulut.

Kirjaston käyttöoikeuden menetys

Voit menettää kirjaston käyttöoikeuden, jos

  • kielloista huolimatta häiritset asiakkaita tai henkilökuntaa
  • vaarannat omaa tai muiden turvallisuutta
  • vahingoitat kirjaston omaisuutta

Henkilökunta voi käskeä sinua poistumaan kirjastosta, jos aiheutat häiriötä. Kirjaston käyttöoikeuden voi menettää kirjastokohtaisesti enintään 30 päivän ajaksi.

Vahingot ja kirjaston vahingonkorvausvelvollisuus

Jos vahingoitat tai hävität kirjaston omaisuutta, sinun on korvattava se.

Kirjasto ei korvaa vahinkoja, joita lainattu tallenne on mahdollisesti aiheuttanut laitteillesi.

Kirjasto ei vastaa kirjastotiloihin jätetyistä tavaroista tai vaatteista.

Käyttäjän tietosuoja ja rekisteritietojen tarkistaminen

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus asiakasrekisteriin (Tietosuojalaki 5.12.2018/1050). Asiakastietoja käytetään lainaustenvalvontaan ja kirjaston tietokoneiden ajanvaraukseen ja niille kirjautumiseen sekä omatoimikirjaston kulunvalvontaan.

Henkilötiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Asiakasrekisterin tietosuojaseloste on nähtävillä verkkosivuilla lastu.finna.fi. Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan EU:n tietosuoja-asetusta.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt

Mikä on omatoimikirjasto?

Omatoimikirjasto on kirjasto, jonka tiloihin pääset myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimikirjastossa voit lainata ja palauttaa aineistoja sekä käyttää laitteita ja tiloja. Lisäksi käytössäsi on kirjaston langaton verkko.

Saat käyttöoikeuden Lastu-kirjastojen omatoimikirjastoihin samalla, kun hankit Lastu-kirjastokortin. Poikkeuksena Hollolan pääkirjasto, Orimattila ja Sysmä, joissa omatoimikirjaston käytöstä tehdään erillinen sopimus. Lisäksi alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajan tai muun lakisääteisen edustajan suostumuksen omatoimikirjaston käyttöön. Poikkeuksena Hartola, Kalliola ja Padasjoki, joissa omatoimikirjaston käyttöoikeus annetaan kaikille asiakkaille. Sitoudut noudattamaan omatoimikirjaston käyttösääntöjä, kun vastaanotat kirjastokortin tai teet erillisen sopimuksen omatoimikirjaston käytöstä. 

Omatoimiajan alkamisesta kerrotaan kirjastossa joko kuulutuksin tai henkilökunnan toimesta. Sinun on tällöin käytävä lainausautomaatilla tai ulko-ovella kirjautumassa sisään omatoimikirjastoon. Voit kirjautua sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla, uloskirjautumista ei tarvita.

Vastuut ja velvollisuudet

Yleisistä kirjastoista annetun lain (1492/2016) mukaan kirjaston käyttäjän on käyttäydyttävä kirjastossa asiallisesti ja käsiteltävä kirjaston aineistoa ja muuta omaisuutta huolellisesti. Kirjasto on yleinen paikka, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Järjestyslain nojalla kirjastossa on kiellettyä muun muassa:

  • päihteiden käyttö
  • järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla
  • toista henkilöä uhkaava käytös joko fyysisesti tai sanallisesti

Olet velvollinen korvaamaan mahdolliset aiheuttamasi vahingot, kuten sotkemisesta tai ilkivallasta aiheutuvat kulut. Vahinkojen korvaamiseen sovelletaan Lastu-kirjastojen käyttösääntöjä, yleisistä kirjastoista annettua lakia (1492/2016) ja vahingonkorvauslakia (412/1974).

Olet vastuussa kirjastokortillesi rekisteröidystä aineistosta. Jos lainauksessa tai palautuksessa esiintyy ongelmia, olet velvollinen selvittämään ne henkilökunnan kanssa ilman aiheetonta viivytystä.

Olet vastuussa siitä, että ovet sulkeutuvat ja lukkiutuvat sekä sisään tultaessa että tilasta poistuttaessa. Auki jäänyt ovi sekä poistuminen aiheettomasti hätäpoistumistietä, aiheuttavat hälytyksen vartiointipalveluun. Olet velvollinen korvaamaan aiheuttamasi väärät hälytykset.

Sinun on poistuttava kirjastotilasta välittömästi omatoimiajan päättyessä ja kirjaston sulkeutuessa. Tilaan jääminen aiheuttaa hälytyksen, minkä olet velvollinen korvaamaan.

Omatoimikirjaston käyttöoikeus on henkilökohtainen. Jokaisen omatoimikirjastoa käyttävän asiakkaan on kirjauduttava sisään omalla kirjastokortillaan (poikkeuksena perhekunnat sekä ryhmänohjaustilanteet).

Kirjastossa on tallentava kameravalvonta ja mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan.
Omatoimikirjaston käyttöoikeus voidaan poistaa väärinkäyttötapauksissa.

Alle 15-vuotiaat asiakkaat

  • Alle 15–vuotiaat voivat myös saada omatoimikirjaston käyttöoikeuden. Käyttöoikeuden myöntämiseen tarvitaan kirjastojärjestelmään merkityn huoltajan tai muun lakisääteisen edustajan suostumus lukuun ottamatta Hartolan, Kalliolan ja Padasjoen kirjastoja, joissa omatoimikirjaston käyttö ei vaadi huoltajan erillistä suostumusta.
  • Erillinen suostumus tallennetaan järjestelmään huoltajan tai muun lakisääteisen edustajan läsnä ollessa, joiden henkilöllisyys tarkistetaan.
  • Huoltaja tai muu lakisääteinen edustaja on kaikissa Lastu-kirjastojen omatoimikirjastoissa vastuussa alle 15–vuotiaan kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä sekä omatoimiajalla tapahtuvista mahdollisista väärinkäytöksistä.

Tapahtumat omatoimiajalla

Yksityiset, yhdistykset ja muut kolmannen sektorin yhteisöt voivat kokoontua tai järjestää kirjastoissa tapahtumia ja näyttelyitä myös omatoimiajalla. Yleisesti kokoontumisiin tulee jokaisen osallistujan kirjautua omalla kirjastokortillaan. Omatoimiajalla järjestettyjen tapahtumien suhteen voidaan kuitenkin etukäteen sovittaessa poiketa kirjautumiskäytännöistä. Tapahtuman järjestäjä on kaikissa tapauksissa vastuussa tilaisuuden järjestelyistä ja turvallisuudesta. 

Omatoimikirjastossa järjestettävän tilaisuuden sisältö tai luonne ei saa olla ristiriidassa Suomen lain kanssa tai hyvän tavan vastainen. Tiloja ei saa käyttää rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan. Kirjastolla on tarvittaessa ja harkintansa mukaan oikeus evätä käyttäjän pääsy tilaan tai keskeyttää tilassa järjestettävä tilaisuus, mikäli ilmenee, että edellä mainittuja sääntöjä rikotaan tai on rikottu.

Maksut Lahden kaupunginkirjastossa

Maksut Lahden kaupunginkirjastossa (linkki avautuu uuteen välilehteen Lastu-verkkokirjastossa)