Siirry sisältöön

Kirjastogallupissa kysyttiin harrastetiloista

Vuoden ensimmäisen kirjastogallupin aiheena oli pääkirjaston harraste- ja kokoustilat. Kysyimme eri-ikäisiltä asiakkailtamme, tietävätkö he ja ovatko he käyttäneet pääkirjaston harrastetiloja, kokous- ja ryhmätyöskentelytiloja tai 3D-tulostinta.

Moni asiakkaamme kommentoi, että: ”Käyn kirjastossa vain lukemassa lehtiä ja lainaamassa kirjoja, se riittää minulle.” Vähän alle puolet haastattelemistamme asiakkaista osasi kertoa, mitä harrastetiloja pääkirjastosta löytyy.

Tiedätkö mitä harrastetiloja pääkirjastosta löytyy? Kyllä 43 %, En 56, 5 %

Haastatelluista asiakkaista noin neljäsosa oli käyttänyt pääkirjaston harrastetiloja tai kokous- ja ryhmätyöskentelytiloja. 3D-tulostinta ei tähän otokseen osuneista ollut käyttänyt kukaan.

Oletko koskaan käyttänyt pääkirjaston harrastetiloja? Kyllä 26%, En 67 %.
Oletko koskaan käyttänyt pääkirjaston kokous- ja ryhmätyötiloja? Kyllä 29%, En 72%

Kirjastossa on tiloja monipuoliseen harrastamiseen

Parhaita kohtaamisia koimme asiakkaiden kanssa, jotka eivät tienneet minkälaisia ”aarteita” pääkirjaston toiseen kerrokseen kätkeytyy. Eräs nuori nainen oli pääkirjastossa ensimmäistä kertaa ja hän ilahtui silminnähden, kun kuuli että meillä voi harjoitella pianonsoittoa. Sellaista mahdollisuutta ei kuulemma kotipaikkakunnan kirjastossa ollut.

Pääkirjaston harrastetiloissa on siis mahdollisuus tehdä monenlaisia asioita: Pianohuoneissa voi harjoitella laulua, pianon tai muiden soittimien soittoa. Kirjastosta voi lainata myös kitaroita, ukuleleja tai cajon-rumpuja. Lue lisää lainattavista soittimista (linkki vie verkkokirjastossa toiselle sivulle).

TV-huoneessa voi katsoa elokuvia, TV-sarjoja tai konsertteja, kuunnella musiikkia vinyylisoittimella tai laulaa karaokea. Pelihuoneesta löytyy Xbox Series X, PlayStation 5, PlayStation 4, ja PS VR-lasit PS4:lle.

Äänitysstudio antaa käyttäjälleen työkalut oman musiikin säveltämiseen ja äänittämiseen. Studiossa voi myös äänittää esimerkiksi puhetta, podcasteja tai muuta ääntä.

Lisätietoja harrastehuoneiden tekniikasta ja laitteista (linkki vie verkkokirjastossa toiselle sivulle).

Digitointipisteissä voi siirtää videoita VHS-videokaseteilta DVD-levyille. Editointihuoneessa voi myös digitoida valokuvia, asiakirjoja, dioja ja negatiivifilmejä.

Tilat ovat maksuttomia ja niitä voi varata joko asiakaspalvelutiskeistä tai Timmi-tilavarausjärjestelmän kautta. Tilakohtaiset linkit tilavaraukseen löytyvät tilojen verkkosivuilta.

Mitä kirjastossa pitäisi voida tehdä?

Haastattelemamme asiakkaat olivat kovin tyytyväisiä kirjaston tämänhetkisiin tiloihin ja palveluihin. Vain muutamat keksivät parannettavaa.

Muutama toive esitettiin tilasta, jossa olisi ompelukone ja saumuri sekä suuri pöytä kankaiden leikkaamista varten. Katri ja muutama muu asiakas pohdiskeli, että rauhallinen pelitila voisi olla kiva. Siis sellainen, jossa lapsen kanssa voisi pelata lautapelejä, tehdä palapeliä tai askarrella jotain pientä. Muutama asiakas, Juho mukaan luettuna, toivoi musiikkialueelle sähkörumpuja. Opiskelijat vaikuttivat olevan tyytyväisiä kirjaston opiskelutiloihin, mutta esimerkiksi Sohvi nosti esille toiveen äänieristetystä työskentelykopista.

Sellaiset kohtaamiset olivat mukavia, joissa asiakkaan toiveen saattoi toteuttaa kertomalla siitä, mitä kirjastoissa on jo tarjolla. Näitä toivottiin ja näitä meiltä löytyy jo nyt: käsityökerhoja, rauhallista työskentelytilaa, oma tila nuorille ja ryhmä, jossa keskustella Atk-laitteista.

Tervetuloa kirjastoon tutustumaan itsellesi uusiin mahdollisuuksiin!