Siirry sisältöön

Ahtialan uusi kirjasto Myllypohjan monitoimitaloon

Ahtialan uutta kirjastoa suunnitellaan parhaillaan Myllypohjan monitoimitaloon. Hanke toteutetaan allianssimallilla. Allianssin osapuolet ovat Lahden Tilakeskus, Arkkitehtipalvelu Oy, Granlund Oy sekä Skanska. Monitoimitalon on tarkoitus olla käyttövalmiina elokuussa 2026. Ahtialan kirjasto tulee sijoittumaan vanhan Myllypohjan koulun tiloihin, ensimmäiseen kerrokseen.  

Myllypohjan monitoimitaloon on tulossa hieman nykyistä Ahtialan kirjastoa suuremmat tilat ja suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon erityisesti omatoimikävijät, etätyöskentelijät, opiskelijat sekä lapsiperheet. Suunnittelutyö jatkuu tiiviinä kesään asti yhdessä muiden käyttäjien sekä Arkkitehtipalvelu Oy:n kanssa. Arkkitehtipalvelu Oy on suunnitellut myös reilu vuosi sitten avautuneen Renkomäen kirjaston monitoimitalo Aurassa. 

Nykyinen Ahtialan kirjasto sijaitsee osoitteessa Alasenkatu 2. Samassa rakennuksessa toimii myös osa Alasenjärven koulun luokista. Matkaa uuteen Ahtialan kirjastoon nykyisestä on vajaan kilometrin verran. 

Launeen kirjastolle etsitään uutta tilaa 

Launeen kirjasto sijaitsee rakennuksessa (Aurakatu 11), jonka käyttö tulisi Tilakeskuksen tutkimusten mukaan lähivuosina päättää. Rakennus on yli 90 prosenttisesti korjauksen tarpeessa ja muut tilat, keskikerrosta lukuun ottamatta, ovat käyttökiellossa. Tilakeskus selvittää parhaillaan, mistä Launeen kirjastolle löytyisi uudet tilat. Uutta tilaa etsitään yhdessä kaavoituksen ja liikennesuunnittelun kanssa. 

Keskellä Launeen omakotitaloaluetta sijaitseva kirjasto on yli 90 prosenttisesti korjauksen tarpeessa.

Kirjaston toiveena on, että Launeen kirjaston uudet tilat sijaitsisivat kävelymatkan päässä Länsiharjun koulusta ja kasvavasta Hennalan alueesta. Nykyisestä kirjastolta matkaa esimerkiksi Länsiharjun koululle on 1,6 km. Launeen kirjaston olisi näillä näkymin tarkoitus olla uusissa tiloissa vuonna 2025. 

Myös Mukkulan monitoimitalon suunnittelu on hankesuunnitelmavaiheessa ja uutta Mukkulan kirjastoa aletaan lähivuosina suunnitella sinne. Siihen asti Mukkulan kirjasto toimii väistötiloissa Mukkulan koulun kanssa samalla tontilla, osoitteessa Tuhtokatu 2a. 

Lisätietoja
Pirita Rautavuo
palvelupäällikkö, lähipalvelut
pirita.rautavuo@lahti.fi
p. 044 483 1513