Siirry sisältöön

Verkkokirjaston ja e-aineistojen käyttö lisääntyivät Lahden kaupunginkirjastossa

Lahden kaupunginkirjaston vuosi 2020 oli koronaepidemian vuoksi poikkeuksellinen. Koronan takia kirjastot olivat suljettuina 17.3.-10.5.2020, jonka jälkeen alkoi toukokuun loppuun kestänyt varausten noutopalvelu. Kirjastoista saattoi käydä hakemassa ainoastaan ennakkoon varattua aineistoa. Varauksia ei voinut noutaa Jalkarannan, Liipolan eikä Renkomäen kirjastopisteistä.

Kirjastotilat avautuivat asiakkaiden käyttöön 1.6. Kesä-elokuun kirjastot toimivat jokseenkin normaalisti, turvaohjeiden ollessa osa arkea. Rajoituksia kiristettiin jälleen syksyllä, ja 27.11.-31.12.2020 välisenä aikana kirjastoissa oli 15 minuutin asiointiaikasuositus. Kaikki ryhmä-, harrastus- ja oleskelutilat olivat pois käytöstä.

Omatoimikirjastot avattiin kesäkuussa asiakkaille rajoitetusti niin, että paikalla ollut henkilökunta pystyi valvomaan asiakkaiden turvallisuutta ja ohjeiden noudattamista. Omatoimikirjastot eivät olleet avoinna iltaisin eikä viikonloppuisin. Kirjastopalvelut laajenivat 1.7., kun omatoimikirjastotekniikka saatiin Mukkulan ja Kärpäsen kirjastoihin. Heinäkuussa omatoimikirjastot olivat avoinna myös iltaisin mutta viikonloppuisin ne pysyivät edelleen suljettuina. Omatoimikirjastot olivat kokonaan suljettuina 27.11.-31.12.2020.

Palvelut rynnistivät verkkoon

Kirjastojen sulkuaikana ja koronavuonna muutenkin asiakaspalvelussa panostettiin verkkopalveluihin. YouTubeen tehtiin 58 videota, joista suuri osa oli tarkoitettu opettajille opetuksen tueksi. Katselukertoja kertyi vuoden aikana 8552. Verkossa toteutettiin myös tapahtumia, esimerkiksi kirjailijavierailuja, kirjavinkkauksia ja musiikkiesityksiä. Kirjaston facebookin seuraajamäärä lisääntyi noin kuudellasadalla ja instagramin kolmellasadalla seuraajalla. Keväällä kun kirjastot olivat suljettuina, noin 30 kirjastolaista työskenteli korvaavissa tehtävissä mm. kaupungin ikäihmisille suunnatussa soittopalvelussa ja yritystukien myöntöpäätöksiä tekemässä.

Tarkempia tilastoja infografissa, ei saavutettava

Pääkirjastossa toteutettiin varastoremontti 1.4.-2.8.2020, jonka aikana varastoaineisto ei ollut asiakkaiden lainattavissa. Renkomäen kirjasto muutti väistötiloihin keväällä ja avattiin yleisölle 1.6.

Pääkirjasto täytti 1. lokakuuta 30 vuotta mutta juhlallisuuksia ei voitu järjestää vallitsevan tilanteen takia.

Alueellinen kehittämistoiminta tarjosi koulutusta ja vertaistukea

Lahden kaupunginkirjasto hoitaa alueellista kehittämistehtävää Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Kanta-Hämeen alueilla. Toimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Korona-aikana alueellinen kehittämistoiminta siirtyi järjestämään koulutuksia verkossa. Alueen kirjastolaisille järjestettiin säännöllisesti tilaisuuksia vertaistuelle, etäkahvitilaisuuksien ja mentorointiohjelman muodossa. Kirjastoväen digitaidot kuntoon -hanke auttoi erityisesti alueen pienten kirjastojen digiosaamisen kehittämisessä. Digiohjaaja vieraili hankkeen aikana 23 pienessä kirjastossa. Lahden, Imatran ja Jokioisten kirjastojen yhteisessä Monilukutaitoa sanataiteella -hankkeessa suunniteltiin monilukutaitoa tukevia, sanataidetta hyödyntäviä toimintamalleja kirjastoille. Alkuvuodesta saatiin tuloksia myös 14 paikkakunnalla järjestetystä omatoimikirjastotutkimuksesta. Yhteensä alueellisen kehittämistoiminnan ja digihankkeen tilaisuuksissa oli noin 2100 osallistujaa.

Teksti
Salla Palmi-Felin
kirjastopalvelujohtaja,
Johanna Kalliomaa
kirjastopalvelukoordinaattori

Infograafi
Anssi Vaalio
mediaohjaaja