Siirry sisältöön

Musakasvo Petteri Ursin

Lahden pääkirjaston musakasvo-sarja esittelee lahtelaisia muusikoita ja musiikintekijöitä. Tämän kuukauden musakasvona on Petteri Ursin.

Musakasvo Petteri Ursin
Kuva: Jari Anttonen, www.joapro.fi

1. Kuka olet ja mitä teet?

Petteri Ursin. DJ, juontaja, tuottaja, kurssittaja, kerhosetä.
Olen ollut aina kiinnostunut musiikista. Ihan kaikenlaisesta musiikista. Järjestin ala-asteikäisenä diskoja kolukavereille ja naapureille. Sysäys DJ ”uralle” lähti, kun vanhempani olivat ilmoittaneet minut DJ -kurssille jota vetivät DJ Sam (Samuli Kemppi) ja DJ Sile (Tomi Silenius). Kävin myös kurssin jota luotsasi Riku Jaro ja Tapani Ripatti.
Aloitin DJ hommat 95 ja niitä tehnyt vaihtelevasti ympäri suomea ja maailmaa
Ensimmäinen DJ Academy Finlandin DJ -kurssi vedettiin vuonna 2017. Kurssilla opitaan kaikki millä pääsee alkuun jos alalle haluaa, työkaluista musiikin historiaan. Kurssilla on minun lisäksi opettamassa ihan oikeita DJ:tä ja alan ammattilaisia. Lasten DJ Klubi starttasi 2018, tätä kerhoa vedetään ympäri vuoden yhdistyksen omissa kerhotiloissa. Nämä kaikki tosin nyt toistaiseksi tauolla.

2Millaisia musiikillisia haasteita sinulla on meneillään ja tulossa?

Vuosi 2020 haastoi minut kurssittajana ja kerhosetänä. Keikkojen loppuminen ei harmittanut itseäni läheskään niin paljon, kuin DJ-kerhojen jääminen tauolle. Kerhoissa tärkein elementti on ollut yhdessä oleminen ja tekeminen. Toivon todella että pääsemme jatkamaa DJ klubin kerhoja 2021 syksyllä uusissa tiloissa Sopenkorvessa.
Projekti on siis jo startannut ja tiloja rakennetaa pikkuhiljaa. DJ Academyn kesäkurssi siirtyy varmastikin suosiolla vuodelle 2022, samoin ISO Neppis ja Hyppis järjestetään vasta kun osallistujia ja voittajia saa halata.

3. Miten kuvailisit suhdettasi musiikkiin / Millaista musiikkia kuuntelet?

-Musiikki on ollut itselle kantava voima jo vaippaikäisestä asti. Muistan kun sain oman kasettisoittimen ja pläräilin vanhempien kasetteja ja etin mieleistä musaa. Korvat aukesi jonkun 70 -luvun diskokokoelman kohdalla, samoin MaxMix 6 megamix -kasetti kuunneltiin läpi kunnes se katkesi. Onneksi se löytyy youtubesta.
90 -luvun loppupuolella DJ hommasta tuli enemmän tai vähemmän vakava ammatti ja sittemmin olen soittanut musikkia työkseni vähintään joka viikonloppu. Musiikilla siis iso merkitys ja otan sen vakavasti ja arvostan suunnattomasti musiikin tuottajia ja ammattilaisia.
Tämä on tosin vaikuttanut vapaalla kuuntelemaani musiikkiin. Jos kuulen hyvän biisin, haluan säästellä sitä. Yritän kuunnella sen vaikka vuoden parin välein. Klassikoihin en mielelläni koske vapaa-aikana. Nyt kun tätä vapaa-aikaa on riittänyt niin kotona olen nauttinut hiljaisuudesta jos kotiolot ovat sen sallineet. Kuuntelen mieluiten nettiradiosta vanhempaa housea tai sitten puheradiota.

4. Millaisena näet musiikin tulevaisuuden?

Tulevaisuus on jo täällä. En keksi mikä olisi musiikin kanavoinnin seuraava askel. Netistä löytyy  kaikki jo tehty musiikki ja varmasti kaikki uusi päätyy myös nettiin.
Suosittelen pitämään mielen ja korvat avoimana kaikelle. Yllätyksellisyys musiikkia kuunnellessa on ainakin itsellä se juttu, mikä pitää mielen virkeänä kun etsin uutta työkalua keikoille.

5. Miten mielestäsi musiikki ja kirjallisuus linkittyvät?

Olen aina ollut kova sci-fi fani, sci-fi ja kunnon industrial techno soimaan taustalle on pettämätön yhdistelmä.
Annan silti vahvan suosituksen kirjalle Loviisankatu 8. Siinä erittäin hyvä kattaus lahtelaisesta kultturi ja musiikki toiminnasta yhden osoitteen vinkkelistä.

6. Millainen erityismuisto kirjastosta on jäänyt mieleesi?

Teininä käytiin kuunteluhuoneissa kuuntelemassa vinyylejä ja pitämässä hauskaa.
Sen hyvä äänentoisto ja seura starttasi viikonlopun kivasti.
Näin vanhempana teininä on ollut kunnia juhlittaa kirjaston henkilökuntaa pikkujouissa. Todella mielyttäviä kokemuksia kaikki.

7. Käytätkö nykyisin kirjaston palveluja?

Kirjastokortilla pääsee katsomaa netistä leffoja omalla koneella vaikka kotona. Tämä on osoittautunut tosi kivaksi lisäksi netin tarjontaan. VHS digitointi ja kirjaston kurssit saa ison peukun.

8.  Minkälainen kirjaston merkitys on?

Tiedonnälän tyydyttämisen ja faktojen hakemisen lisäksi, kirjasto on itselle myös tapaamispaikka.
Todella harvoin lähden vain etsimään jotain tiettyä kirjaa tai teosta.
Aina tapaa tuttuja ja tulee ideoita mieleen.

9.  Mitä mieltä olet Lahden musiikki- ja kulttuuritarjonnasta?

Kirjastolta löytyy huone jossa voit tuottaa omaa musiikkia, mahtavaa! Olemme käyneet kerholaisten kanssa siellä tutustumassa. Teemme muutenkin välillä vierailuja kirjaston musiikkiosastolla. Aivan mahtavaa tehdä yhteistyötä.

10. Levyvinkki ja/tai kirjavinkki (1-3) kirjaston kokoelmista; miksi juuri tämä/nämä
Kirjavinkki: Asimovin SÄÄTIÖ -saaga on tehnyt itseeni suuren vaikutuksen. Kannattaa lukaista läpi ennen kuin TV -sarja ilmestyy.
Levyvinkki: Massive Attack – Mezzanine. Trip Hopin nousuaikaa. Kokonainen jämäkkä levy. Eikä haittaa vaikka biisit tuppaa jäämään korvamadoksi.

Tutustu myös muihin musakasvoihin.