Siirry sisältöön

Vuosi elämästäni

Vuosi sitten tein muuttoa Imatralta Lahteen, työ lähipalveluista vastaavana palvelupäällikkönä alkoi kesäkuun alussa. Tuoreenvihreä kaupunki esitteli parastaan, taivastelin kauneutta Lanu-puistossa, vesitornin juurella ja Mukkulan rannoilla. Pääkirjaston ilmapiiri innosti, lähikirjastot lumosivat viihtyisyydellään, palo tutustua työkavereihin oli suuri. Kuvittelin asettuvani kaupunkiin pysyvästi. Rakkaus ja koti-ikävä päättivät kuitenkin toisin, kotiseudulla avautunut virka pakotti hakemaan ja ensi syksynä jatkan kirjastokehittämistä Lappeenrannassa kirjastotoimenjohtajana.

Kuva: Marja Huuhtanen

Kulunut vuosi on vahvistanut näkemyksiäni sekä opettanut uutta. Osallisuuden ja kansalaisdemokratian teemat innostavat edelleen; haluan löytää kirjastolle yhä uusia merkityksiä, tiloille käyttöä ja henkilöstön osaamiselle kysyntää sittenkin, kun kuntalaiset etsivät lukemisensa pääosin sähköisenä verkosta. Kirjastossa käy kaikenikäisiä ihmisiä monenlaisten tarpeiden ja tavoitteiden vuoksi. Kirjaston täytyy pystyä tukemaan ja rikastamaan arkea kaikissa elämänvaiheissa. Näen kirjastoissa myös mahdollisuuksia toimia muidenkin julkisten palvelujen yhteyspisteenä ja välittäjänä. Lähikirjastojen omatoimisuus antaa kuntalaisille uusia mahdollisuuksia ottaa tilaa ja palveluja haltuun. Ehkäpä lautapelien ja liikuntavälineiden lainaus on vain lähtölaukaus esinelainaukselle ja kirjastoja tarvitaan yhteyspisteinä jakamistalouden vahvistuessa.

Tulevaisuudessakin tärkeintä on, että asiakkaat saavat yhdenvertaisen kohtelun ja kirjastoon on aina helppo tulla. Luottamus on keskeinen voimavara asiakaspalvelussa sekä työyhteisön sisällä. Poikkeusajasta huolimatta Lahden vuoteen on mahtunut hienoja kohtaamisia ja paljon hyvää. Kaupunginkirjastossa on osaavaa, innostunutta henkilökuntaa ja kirjasto monessa edellä muita. Viime kesänä omatoimikirjastojen määrä kasvoi, kun vaadittava tekniikka saatiin Ahtialan, Jalkarannan ja Liipolan lisäksi käyttöön myös Kärpäsen ja Mukkulan kirjastoissa. Ensi elokuussa Nastolan kirjasto avataan omatoimisena uudessa monitoimitalo Loistossa. Myös Launeen kirjaston käyttöaikaa on tarkoitus kasvattaa itsepalveluajalla ja Renkomäelle suunnitellaan uusia tiloja osana 2023 valmistuvaa monitoimitaloa. Lähikirjastojen asukaslähtöisen toiminnan edistämiseen tähtäävä hanke käynnistyy elokuussa. Toivon asiakkailta edelleen aktiivista palautetta, ideoita ja käyttöä kaikissa Lahden kirjastoissa. Kirjaston palvelut kehittyvät yhdessä tehden.

Teksti:
Marja Huuhtanen
palvelupäällikkö
lähikirjastopalvelut