Siirry sisältöön

Kotikirjastopalvelu tuo kirjat kotiovelle

Kotikirjastopalvelun asiakkaaksi ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä kirjastoon joko itse tai omaisen välityksellä. Myös kodinhoitaja tai esim. palvelukodin henkilökunta voi ottaa yhteyttä kirjastoon. Kotikirjastopalvelun asiakkuus on pysyvä eli kirjastoon ei voi lähettää kertaluontoisia lainauspyyntöjä. Palvelu on maksutonta.

Lainaksi kotikirjastopalvelun asiakkaille toimitetaan kirjojen lisäksi musiikkia, äänikirjoja, lehtiä sekä elokuvia asiakkaan omien toiveiden mukaisesti. Asiakkaat esittävät toiveita hyvin vaihtelevasti. Jotkut laittavat hyvin tarkkaan tietyt kirjat, jotka he haluavat, jotkut vain aihepiirit (esimerkiksi uutta kotimaista, pohjoismaista jännitystä, kevyttä lukemista ja niin edelleen) ja jotkut eivät juurikaan toiveita esitä. Mitä tarkempia toiveita asiakkaalta tulee, sitä helpompi kassi on koota. Kirjastolla on asiakkaiden lupa tallentaa heidän lainahistoriansa, joten samoja kirjoja ei moneen kertaan kasseihin mene.

Kirjakassit toimitetaan asiakkaille kerran kuussa, samalla vanha kassi palautuu kirjastoon. Kuljetuksista vastaa Postin kuljetuspalvelut.

Kotikirjastopalvelua hoitaa tällä hetkellä kaksi kirjastovirkailijaa. Kumpikaan ei työskentele pelkästään kotikirjastopalvelun parissa, vaan siihen on osoitettu tietty osa työajasta. Kotikirjastopalvelussa työskenteleminen vaatii hyvää kirjallisuuden tuntemusta. Lisäksi täytyy seurata mm. kustantajien uutuusluetteloita, jotta tiedetään, mitä uutta on tulossa.

Kotikirjastopalvelu on työllistävää, mutta tekijälleen erittäin antoisaa. Aineistoa haetaan eri osastoilta, uutuuksista tehdään varauksia, kaikki aineisto lainataan ja palautetaan kirjastojärjestelmän kautta, kassit pakataan ja puretaan.

Asiakkaat kokevat kotikirjastopalvelun erittäin tärkeäksi. Moni palvelun käyttäjä on lukenut koko elämänsä, ja he ovat enemmän kuin tyytyväisiä, kun esim. liikkumisen vaikeutuminen ei ole este lukuharrastuksen jatkamiselle.

Yhteystiedot:

Lahden kotikirjastopalvelu on keskitetty Lahden pääkirjastoon, Kirkkokatu 31.

Asiakkaita palvelevat:
Susanna Partanen, susanna.partanen(at)lahti.fi, p. 044 416 4954
Päivi Majamaa, paivi.majamaa(at)lahti.fi, p. 044 416 4201
Kotikirjastopalvelun koordinointi:
Sanna Kuosa, sanna.kuosa(at)lahti.fi, p. 044 416 3228

Teksti:
Susanna Partanen
erikoiskirjastovirkailija
Hankinta- ja logistiikkapalvelut