Siirry sisältöön

Elämää media- ja musiikkialueella – podcast-nauhoituksista 3D-tulostukseen

Lahden pääkirjaston toisessa kerroksessa sijaitsee todellinen monitoimialue, jossa on mahdollista katsella, kuunnella ja tuottaa itse mediaa laidasta laitaan sekä tietenkin lainata elokuvia, musiikkia, pelejä, nuotteja, soittimia ja kirjoja. Media- ja musiikkialueelle on sijoitettu kaikki musiikkiin liittyvä aineisto, esimerkiksi CD- ja LP-levyt, musiikkiaiheiset kirjat ja nuotit. Sinne kannattaa suunnata myös, jos haluaa lainata kirjastosta itselleen soittimen tai tutustua uuteen teknologiaan, kuten 3D-tulostukseen.

Moni ei ehkä tiedä, millainen aarreaitta paljastuu media- ja musiikkialueen toisen reunan harrastehuoneiden suljettujen ovien takaa. Ilmaiset kaikkien asiakkaiden varattavissa olevat tilat mahdollistavat paitsi soitto- ja lauluharjoittelun, myös konsolipelaamisen pelihuoneessa ja vaikkapa oman biisin äänittämisen studiossa. Alueen studio- ja editointitiloja käyttävät mielellään myös kirjaston henkilökunta ja siellä syntyykin muun muassa Lahden kaupunginkirjaston Ääniä kirjastosta -podcast.

Monet lahtelaisen musiikkikentän tutut kasvot ovat säännöllisiä vieraita myös media- ja musiikkialueella sekä kirjastoissa yleensä. Esimerkiksi DR JJ kävi syyskuun alussa soittamassa dj-keikan musiikkialueella. Lahtelaisista musiikintekijöistä voi lukea lisää verkkokirjaston Musakasvo-haastatteluissa, joissa nämä persoonat kertovat kirjaston merkityksestä itselleen ja vinkkaavat mielenkiintoista luettavaa.

Kirjaston mediakasvatus- ja musiikkipalvelut tulevat entistä enemmän asiakkaille myös kotiin käytettäväksi. Soitonopettelun tueksi voi kirjaston digitaalisesta Rockway-palvelusta lainata esimerkiksi ukulelen tai kantelen alkeiskurssin. Naxos-palvelun kautta pääsee kotisohvalta kuuntelemaan ja katsomaan esimerkiksi balettia ja oopperaa.

”Suuri kiitos kirjastolle ja veronmaksajille soittohuoneista”

Kevään poikkeusaikana kävi selväksi, että harrastehuoneet ovat tärkeä palvelu monille lahtelaisille. Kirjaston avauduttua kesäkuun alussa, poikkeuksellisen sulkuajan jälkeen, harrastehuoneet palasivat heti aktiiviseen käyttöön ja saimme paljon kiitosta asiakkailta huoneisiin liittyen. Koronaepidemian edelleen jatkuessa, olemme joutuneet rajoittamaan tilojen käyttöä kirjastossa, mutta onneksi harrastehuoneet on silti pystytty pitämään käytössä.

Tekniikkaa kirjaston varattavien harrastehuoneiden taustalla kehitetään parhaillaan ja ne siirtyvät tulevaisuudessa sähköisesti varattaviksi. Tällöin varaaminen onnistuu verkossa vuorokauden ympäri eikä vaadi soittoa kirjaston asiakaspalveluun. Toivomme harrastetilojen olevan jatkossa entistä isommassa hyötykäytössä ja mahdollisimman monen uudenkin käyttäjän löytävän niiden pariin.

Teksti
Inka Jousea
palvelupäällikkö
Mediakasvatus- ja musiikkipalvelut