Siirry sisältöön

Rohkea hyppy vieraaseen kaupunkiin kannatti

Elokuussa 2021 aloitin opintoihini kuuluvan 20 viikon työharjoittelujakson Lahden kaupunginkirjastossa. En ole kotoisin täältäpäin eikä Lahti muutenkaan ollut minulle ennestään kovin tuttu, halusinkin nimenomaan päästä näkemään itselleni mahdollisimman tuntemattoman kirjaston. 

Ja hyvä että uskalsin lähteä, se todellakin kannatti. Täällä Lahdessa olen saanut olla monessa mukana ja päässyt tutustumaan monipuolisesti kirjastotyön eri puoliin. Tässä vaiheessa harjoittelua moni kirjaston työntekijä onkin tokaissut, että tiedän varmaan jo enemmän eri osastoista kuin he. Itsestäni tuntuu kyllä, että vielä olisi vaikka kuinka paljon opittavaa monestakin asiasta.  

Harjoittelun aikana olen saanut vahvistusta ajatukselle, että kirjastoista löytyy paljon tarjottavaa monenlaisille asiakkaille, apua moneen asiaan ja ongelmaan. Valitettavan monen ihmisen mielikuva kirjastosta taitaa kuitenkin edelleen olla se ’hiljainen paikka kirjojen lainaamiseen’, eikä tätä mielikuvaa ole aina helppo muuttaa. Voi kun pääsisin pitämään kaikkien mahdollisten ihmisten kanssa juttutuokion, jossa voisin kertoa juurta jaksain mitä kaikkea kirjastolla olisi kenellekin tarjota: Apua tiedonhakuun mistä tahansa aiheesta, digiopastusta eri laitteiden kanssa, aineistoja e-äänikirjoista ja elokuvista, peleistä ja liikuntavälineistä, pelidiplomia, lasten, nuorten ja aikuisten lukudiplomia, tapahtumia ja vinkkauksia...  

Haaveeni ei ehkä ole kaikista realistisin, mutta on se ainakin vähän toteutunut. Harjoitteluni ansiosta olen osannut vinkata omille perheenjäsenilleni ja kavereilleni heidän elämäänsä helpottavia kirjastonpalveluja. On ollut ihana sitten nähdä, että antamani vinkki on ollut tarpeellinen ja siitä on otettu kaikki ilo irti.  

Tällä hetkellä toivon, että tulevaisuudessa kirjasto onnistuisi tavoittamaan vielä enemmän ihmisiä, ja että mielikuva ’hiirenhiljaisesta kirjojen lainaamosta’ väistyisi jo viimein syrjään ihmisten mielistä. Kirjasto on mielestäni kuitenkin niin monipuolinen paikka, ettei sitä voi yhteen lauseeseen tai mielikuvaan tiivistää. 

Soile Puttonen on tehnyt Lahdessa pitkän harjoittelun, ja viihtynyt täällä mainiosti.