Siirry sisältöön

3.-4.-luokan sarja

Sija 1. Loviisa Itäpää: Seikkailu Lahdessa

"Minun nimeni on Jade-Tuuli, olen 14-vuotias. Kerron sinulle nyt seikkailustani Lahdessa, kotikaupungissani. Eletään vuotta 2190.

Maailma on muuttunut viime vuosisadan aikana hurjasti. Maapallon tilanne on hälyttävän huono. Muualla maailmassa on ihmisten välinpitämättömistä toimista johtuen valtavat määrät saasteita ja vedetkin ovat täynnä roskaa ja öljylauttoja. Lisäksi jopa eläinkunta on alkanut kadota!

Lahti on maailmassa ainoita kaupunkeja, joissa tähän hätään on osattu jotenkin vastata. Lahden päälle on rakennettu Lahden yliopiston kehittelemä suuri kupu, joka estää ummehtuneen ilman tulemista tänne, pitää ilman raikkaana ja auttaa vesistöjämme pysymään puhtaina.

Seikkailuni alkaa, kun meitä lahtelaisia suojelemaan laitettu kupu alkoi yllättäen heiketä."

Tyttö juoksee happimaski kasvoilla. Ympäristö on ruskea ja saastunut. Horisontissa näkyy radiomastot ja auringon kajo sekä hieman kupua.
Kuva: Tiina Konttila

Raadin perustelut: Kirjoittaja eläytyy hienosti päähenkilönsä kokemusmaailmaan ja käyttää kieltä taitavasti niin kuvailuun kuin juonen kuljetukseenkin. Tarina on jännittävä ja pysyy napakasti koossa alusta loppuun. Tulevaisuuden Lahti toimii hyvin taustana tapahtumille.