Sija 1. Kaisa Saksa: Rakas Aatos
"Tasaiselta Uudeltamaalta tänne muuttaminen tuntui hyvältä. Olen onnellinen järvien, metsien ja mäkien keskellä. Tyynen järven pinta ja metsässä mäen taakse katoava polku ovat elämän kuva: tässä hetkessä kirkas, kuulas ja selkeä kuin kesäinen vesi, mutta tulevaa emme näe. Kukapa voisi tietää, mitä polkumme varrella mäkien ja mutkien takana on meitä odottamassa.
Muistan, kun mietit, miten sama mäki voi olla yhtä aikaa ylämäki ja alamäki. Toinen pää kohoaa kohti taivaan pilviä ja toinen puoli valuu toiseen suuntaan, alaspäin. Taivasta päin tallustaessa tulee helposti hiki ja hengästyy. Alaspäin menee mukavammin, mutta mielessä on tieto siitä, että edessä on uusi ylämäki. Ellei kulkija sitten käänny takaisin, mutta silloin on taas ylämäki edessä. Jotenkin papilliseen tapaan (vaikka insinööri oletkin) onnistuit vielä rinnastamaan myötä- ja vastamäissä kulkemisen parisuhteeseemme."
Raadin perustelut: Tiivis, kaunis novelli, joka on kirjoitettu kirjemuotoon. Muoto tuo tekstiin miellyttävän intiimiyden tunteen; lukija pääsee kurkistamaan ihmissuhteeseen, joka on selvästi ollut täynnä lämpöä, mutta ehkä myös jotain muuta, kenties surua, irti päästämisen tuskaa. Pienin vihjauksin kirjoittaja valottaa mennyttä sekä hänen ja kirjeen vastaanottajan yhteistä historiaa. Samaan aikaan nykyhetki on vahvasti läsnä: kirjeen kirjoittaja nauttii siitä, että asuu jälleen Lahdessa, metsien ja järvien keskellä. Lahden luonto herää novellissa eloon, ja juuri luonnon kautta kirjoittaja kuvaa taidokkaasti omaa mielenmaisemaansa. Kaisa Saksan novelli Rakas Aatos on herkkä, lohdullinen, viimeistellyn oloinen teksti.