Siirry sisältöön

Satutuokiokassit tuo iloa lapsiperheiden arkeen

Mennyt syksy on ollut vaikea kaikille yleisötapahtumille, niin myös pienten lasten satutuokioille. Lahden pääkirjastossa on järjestetty alle kouluikäisille satutuokioita viikoittain jo kymmeniä vuosia, mutta tänä vuonna satuhuone on usein kumissut tyhjyyttään tuokion aikana. Niinpä teimme marraskuussa päätöksen, että satutuokiot siirtyvät toistaiseksi tauolle ja niitä jatketaan taas parempina aikoina. 

Satutuokioita ei kuitenkaan haluttu laittaa tauolle ilman, että asiakkaille voitaisiin tarjota jotain täyttämään niiden jättämää aukkoa. Mietimme, miten saisimme satujen riemun koteihin ja mitä juuri kirjastolaiset osaisivat parhaiten tämän eteen tehdä. Vastaus oli selvä: me voimme tarjota pelkkien kirjojen lisäksi ammattitaitomme satutuokion kokoamisessa kotien käyttöön. Satutuokion valmisteluun kuuluu muutakin kuin vain kirjan nappaaminen hyllystä ja sen lukeminen, ja halusimme pakata lainattavaksi myös tämän valmistelutyön tulokset. Näin syntyivät lainattavat satutuokiokassit. 

Satutuokiokasseissa asiakas voi lainata kotiin saman elämyksen, joka kirjastossakin koettaisiin, vaikka satutätiä tai -setää emme kassiin saaneetkaan mahtumaan. Jokainen tuokio on rakennettu teeman ympärille ja mukaan on kirjoitettu runko, jonka mukaisesti kirjat on ajateltu luettavaksi. Satutuokiot ovat aina tekijänsä näköisiä: joissakin on mukana lauluja tai leikkejä, joissain askarteluohjeita. Kaikissa on kuitenkin selkeä polku, jonka mukaan edetä, ja ehdotuksia asioiksi, joista jutella satujen lomassa. Esimerkiksi nallesatutuokiossa mietitään karhun ja unien syvintä olemusta, joulusatutuokiossa kuunnellaan joululauluja ja askarrellaan koristeita, ja mediakasvatussatutuokiossa tehdään säännöt kodin mediankäytölle. 

Satutuokiokassit ovat olleet suosittuja ja niitä on pyydetty myös lähikirjastoihin. Kasseja onkin tarkoitus koota keväällä lainattavaksi myös lähikirjastoista. Lisäksi olemme tehneet kokeeksi muutaman alakoululaisille suunnatun lukukassin eri teemoilla – jos niistäkin tulee suosittuja, kokoamme varmasti lisää! Satutokiokassin laina-aika on normaali aineiston laina-aika, eli neljä viikkoa.

Lisätietoja satutuokiokassien teemoista.

Teksti: 
Ilona Riekkola 
informaatikko 
Lasten ja nuorten palvelut