Siirry sisältöön

Opettajille opetuksen tueksi

Lahden kaupunginkirjaston työntekijät ovat tuottaneet lukuisia videoita ja materiaaleja opettajien opetuksen tueksi. Jokaiselle luokka-asteelle on tarjolla jotain ja lisää materiaalia on tekeillä kaiken aikaa.

0-5 vuotiaat ja eskarit

Vinkkivideo onnistuneeseen ääneenlukuhetkeen.

Vinkkivideo vanhemmille kuvakirjoista ja lukemisen merkityksestä.

Lempi Loikkeliinin kirjavinkkejä Lempi esittelee 0-5 vuotiaiden lukusankaridiplomiin kuuluvia kirjoja ja kertoo kuinka diplomi suoritetaan.

Lempi Loikkeliinin kirjavinkkejä lyhyesti, Lempi esittelee kolme 0-5 vuotiaiden lukusankaridiplomiin kuuluvaa kirjaa ja kertoo kuinka diplomi suoritetaan.

Kirjasto tutuksi Lempi Loikkeliinin kanssa, video esikoululaisille ja 1. luokkalaisille.

Perusopetuksen alaluokat

Lukudiplomitrailerit. Kuinka lukudiplomi suoritetaan? Jokaiselle luokalle on tehty traileri, joka sisältää muutaman vinkin lukudiplomilistalta sekä ohjeet diplomin suorittamiseen.

Kirjasto tutuksi Lempi Loikkeliinin kanssa, video esikoululaisille ja 1. luokkalaisille.

Kirjastoauto Pegasokseen tutustuminen, 1. luokkalaisille suunnattu video, jossa opastetaan miten kirjastoautossa toimitaan ja mitä lainattavaa sieltä löytyy.

1.-luokkalaisille suunnattu mediakasvatusvideo: Kyllä lukeminen pelittää! Valitsetko ruutuaikaa vai lukuaikaa? Kirjaston maskotti Kuoma Repolainen opastaa lukuharrastuksen alkuun. 

2.-luokkalaisille suunnattu mediakasvatusvideo aiheesta some- ja tunnetaidot. Videolla Netikettikoira Rico neuvoo: näin pärjäät somessa.

Kirjavinkkausta 3.-luokkalaisille.

4.-luokkalaisille suunnatun lastenkirjailija Terhi Kankaan virtuaalivierailun tallenteen voi katsoa Kirjastokaistan sivuilta. Kangas kertoi teoksistaan ja vastasi oppilaiden kysymyksiin virtuaalivierailulla, joka järjestettiin 21.4.2020 osana Lukuviikon viettoa.

5.-luokkalaisille suunnattu Minä somessa - some minussa -mediakasvatustunti. PowerPoint -materiaali sisältää myös videoita ja on tarkoitettu yhdessä oppilaiden kanssa läpikäytäväksi ja pohdittavaksi.

Perusopetuksen yläluokat

Lukudiplomitrailerit. Kuinka lukudiplomi suoritetaan? Jokaiselle luokalle on tehty traileri, joka sisältää muutaman vinkin lukudiplomilistalta sekä ohjeet diplomin suorittamiseen.

Video valeuutisista. Videolla on esitelty kolme esimerkkiuutista. Tunnistatko mikä uutinen on totta, mikä ei?

Pelikasvatustehtävä. Vapaasti ladatava ja käytettävissä oleva tehtävä oppilaiden pelikasvatuksen tueksi.

7.-luokkalaisten lukukipinöitä - Miksi lukeminen kannattaa? Materiaali aiheen käsittelyyn ja pohtimiseen oppilaiden kanssa.

Kirjavinkkausta 8.-luokkalaisille. Kirjavinkkejä eri genreistä.

Kirjavinkkausta 9.-luokkalaisille. Kotimaista kirjallisuutta Ellibs e-kirjapalvelusta.

Sanataidevirikkeitä. Vinkkejä kirjoittamiseen.

Toinen aste

Sanataidevirikkeitä. Luovuutta kutkuttelevia kirjoitustehtäviä.

Kirjavinkkivideo: uudehkoa kotimaista ja käännöskirjallisuutta (avautuu uuteen välilehteen) 

Kirjavinkkivideo: Epätavallisia tarinoita (avautuu uuteen välilehteen)