Siirry sisältöön

Ryhmäopastukset

Lahti

Aikuisryhmät

Voit varata ryhmällesi opastuksen Lahden pääkirjaston palveluihin ja tiloihin ottamalla yhteyttä tietopalveluun sähköpostilla tietopalvelu.kirjasto@lahti.fi

Otathan yhteyttä viimeistään kaksi viikkoa ennen ryhmäkäyntiä.

Maahanmuuttajaryhmät

Yhteyshenkilö: Sanna Vääriskoski-Kaukanen 044 416 4798 tai Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

Kirjasto tarjoaa erilaisille harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille digitaitojen ja kirjastonkäytön opastusta tilauksesta. Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmäopastuksen varaamisesta omalta sivulta. Tiedustelut: Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

 

Luokkakäynnit

Varhaiskasvatus:

Tarkemmat tiedot varhaiskasvatukselle suunnatuista palveluista löytyy Kirjaston palvelut varhaiskasvattajille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kaupunginkirjaston palvelut varhaiskasvattajille -sivulta

Peruskoulu:

Lahdessa peruskoulujen kulttuuriohjelmaan kuuluu 1. luokkalaisille tutustuminen kirjastoon, 3. luokkalaisille kirjavinkkaus omalla koululla ja 7. luokkalaisille vierailu kirjastossa. Kirjasto tarjoaa lisäksi eri luokka-asteille kirjavinkkausta, lukudiplomeita, luokkakirjapaketteja, mediakasvatustunteja ja kirjastonkäytön opastusta.

Tarkemmat tiedot alakoululaisten palveluista  Kirjaston palvelut alakouluille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut alakouluille -sivulta.

Tarkemmat tiedot yläkouluikäisten palveluista Lahden kaupunginkirjaston palvelut yläkouluille 2022-2023 -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut yläkouluille -sivulta.

Vinkkareiden yhteystiedot ja ohjeita vinkkaukseen valmistautumiseen löydät täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan.)

Toinen aste:

Lukioiden 1. luokkalaisille järjestetään tiedonhaun koulutusta osana kaupungin lukioiden kulttuuriohjelmaa osana ÄI1, S21 ja OP1-opintojaksoja (koulukohtaisesti sovitusti).

  • Kirjastovierailu kuuluu Lahden kaupungin lukioiden kulttuuriohjelmaan. Myös muille ryhmille tarjotaan tiedonhaun opastusta ja kirjastovierailuja resurssien ja aikataulujen mukaan.
  • Tiedonhaunopetuksessa käydään läpi mm. kirjaston palveluita ja kirjastotiedonhakua, verkkotiedonhakua sekä lähteiden kriittistä arviointia osana koulukohtaisesti sovittuja opintojaksoja ( ÄI, OPO, S2).
  • Tiedonhakutunnin kesto on 75 min ja se järjestetään Lahden pääkirjaston auditoriossa.
  • Tunnilla tehdään kirjastotiedonhakuun liittyvä tehtävä, jossa opiskelijat voivat käyttää omaa mobiililaitetta (tabletti tai puhelin). Myös kirjaston laitteita on käytössä. Kannettavia tietokoneita ei ole suositeltavaa ottaa mukaan, koska auditoriossa ei ole pöytäpaikkoja.
  • Ilmoita ryhmäkoko varauksen teon yhteydessä!
  • Toiveena on, että opettaja on ryhmän mukana, mutta pakottavan esteen sattuessa tuntia ei tarvitse sen takia perua.

Salpauksen ammattioppilaitoksen ryhmät:

  • Varauksia pääkirjastovierailulle voi tehdä elokuusta alkaen.
  • Toiveita vierailun sisällöstä voi esittää. Opastuksessa voidaan käydä läpi esimerkiksi kirjaston palveluita ja tiedonhakua sekä esitellä lyhyesti kirjastoammatteja. Tunnin aikana voidaan tehdä myös kirjastotiedonhakutehtäviä.
  • Kesto toiveiden mukaan.

Ryhmävaraukset: Merja Taavila (aikuisten pedagoginen informaatikko), merja.taavila@lahti.fi, p. 044 416 3233.

 

Ohjeita kirjastovierailulle

Varaa käynti ajoissa ja ilmoita mahdollisista toiveista jo aikaa varatessasi. Mikäli joudut perumaan tai siirtämään kirjastokäyntiä, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kirjastokin voi joissain tapauksissa joutua perumaan sovitun käynnin.

Huolehdithan siitä, että ryhmä saapuu kirjastoon ajoissa. Ryhmän ohjaajana olet myös vastuussa ryhmästäsi opastuksen ajan.

Kirjojen ja muun aineiston lainaamiseksi varmista etukäteen, että ryhmäläisillä on kirjastokortit mukana. Mikäli korttia ei ole, sen saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja toimittamalla sen etukäteen kirjastoon. Alle 15-vuotiaan lomakkeen täyttää ja allekirjoittaa huoltaja.

Koululuokkien ja muiden yhteisöjen on mahdollista saada yhteisökortti. Tällöin kortilla lainatusta aineistosta vastaa luokan opettaja tai ryhmänvetäjä.