Siirry sisältöön

Ryhmäopastukset

Lahti

Aikuisryhmät

Voit varata ryhmällesi opastuksen Lahden pääkirjaston palveluihin ja tiloihin ottamalla yhteyttä tietopalveluun sähköpostilla tietopalvelu.kirjasto@lahti.fi

Otathan yhteyttä viimeistään kaksi viikkoa ennen ryhmäkäyntiä.

Maahanmuuttajaryhmät

Yhteyshenkilö: Sanna Vääriskoski-Kaukanen 044 416 4798 tai Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

Kirjasto tarjoaa erilaisille harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille digitaitojen ja kirjastonkäytön opastusta tilauksesta. Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmäopastuksen varaamisesta omalta sivulta. Tiedustelut: Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

 

Luokkakäynnit

Varhaiskasvatus:

Tarkemmat tiedot varhaiskasvatukselle suunnatuista palveluista löytyy Kirjastonpalvelut varhaiskasvattajille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut varhaiskasvattajille -sivulta. 

Peruskoulu:

Lahdessa peruskoulujen kulttuuriohjelmaan kuuluu 1. luokkalaisille tutustuminen kirjastoon, 3. luokkalaisille kirjavinkkaus omalla koululla ja 7. luokkalaisille vierailu kirjastossa. Kirjasto tarjoaa lisäksi eri luokka-asteille kirjavinkkausta, lukudiplomeita, luokkakirjapaketteja, mediakasvatustunteja ja kirjastonkäytön opastusta.

Tarkemmat tiedot alakoululaisten palveluista  Kirjaston palvelut alakouluille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut alakouluille -sivulta.

Tarkemmat tiedot yläkouluikäisten palveluista Lahden kaupunginkirjaston palvelut yläkouluille 2021-2022 -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut yläkouluille -sivulta.

Vinkkareiden yhteystiedot ja ohjeita vinkkaukseen valmistautumiseen löydät täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan.)

Toinen aste:

Lukioiden 1. luokkalaisille järjestetään tiedonhaun koulutusta osana kaupungin lukioiden kulttuuriohjelmaa osana ÄI1, S21 ja OP1-kursseja (koulukohtaisesti sovitut kurssit).

  • Tiedonhaunopetuksessa käydään läpi mm. monipuolisia lähteitä, lähdekritiikkiä, tiedon oikeaa käyttöä ja tiedonhakua kirjastosta
  • Opetus järjestetään Lahden pääkirjaston auditoriossa (1. krs) tai Monitoimitilassa (2. krs musiikkiosaston yhteydessä) ryhmän koosta riippuen. Oppitunti on mahdollista järjestää myös Teams-etäyhteydellä.
  • Opiskelijat voivat käyttää omaa mobiililaitetta (tabletti tai puhelin) tiedonhakutehtävien tekemiseen. Myös kirjaston tabletin saa lainaksi.
  • Tiedonhakutunnin kesto on n. 1h 15 min.
  • Ryhmävaraukset vähintään viikkoa ennen toivottua aikaa. Ilmoita ryhmän koko varausta tehdessäsi.
  • Lataa tästä Lukion tiedonhakutunnin materiaalit ja tehtävät (.pptx, saavutettava)

Salpauksen ammattioppilaitoksen ryhmät voivat tulla kirjastovierailulle pääkirjastoon, jossa esitellään kirjaston palveluita ja käydään läpi kirjastotiedonhakua.

Ryhmävaraukset: Merja Taavila (aikuisten pedagoginen informaatikko), merja.taavila@lahti.fi, p. 044 416 3233.

 

Ohjeita kirjastovierailulle

Varaa käynti ajoissa ja ilmoita mahdollisista toiveista jo aikaa varatessasi. Mikäli joudut perumaan tai siirtämään kirjastokäyntiä, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kirjastokin voi joissain tapauksissa joutua perumaan sovitun käynnin.

Huolehdithan siitä, että ryhmä saapuu kirjastoon ajoissa. Ryhmän ohjaajana olet myös vastuussa ryhmästäsi opastuksen ajan.

Kirjojen ja muun aineiston lainaamiseksi varmista etukäteen, että ryhmäläisillä on kirjastokortit mukana. Mikäli korttia ei ole, sen saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja toimittamalla sen etukäteen kirjastoon. Alle 15-vuotiaan lomakkeen täyttää ja allekirjoittaa huoltaja.

Koululuokkien ja muiden yhteisöjen on mahdollista saada yhteisökortti. Tällöin kortilla lainatusta aineistosta vastaa luokan opettaja tai ryhmänvetäjä.