Siirry sisältöön

Ryhmäopastukset

Lahden kaupunginkirjaston tarjoamat ryhmäopastukset

Aikuisryhmät

Voit varata ryhmällesi opastuksen Lahden pääkirjaston palveluihin ja tiloihin ottamalla yhteyttä tietopalveluun sähköpostilla tietopalvelu.kirjasto@lahti.fi

Otathan yhteyttä viimeistään kaksi viikkoa ennen ryhmäkäyntiä.

Maahanmuuttajaryhmät

Yhteyshenkilö: Sanna Vääriskoski-Kaukanen 044 416 4798 tai Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

Kirjasto tarjoaa erilaisille harrastusryhmille, yhdistyksille ja kerhoille digitaitojen ja kirjastonkäytön opastusta tilauksesta. Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmäopastuksen varaamisesta omalta sivulta. Tiedustelut: Merja Taavila 044 416 3233.

Media- ja digitaitojen opastukset tilausryhmille

 

Lasten ja nuorten ryhmäkäynnit

Varhaiskasvatus:

Tarkemmat tiedot varhaiskasvatukselle suunnatuista palveluista löytyy Kirjaston palvelut varhaiskasvattajille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kaupunginkirjaston palvelut varhaiskasvattajille -sivulta

Peruskoulu:

Lahdessa peruskoulujen kulttuuriohjelmaan kuuluu 1. luokkalaisille tutustuminen kirjastoon, 3. luokkalaisille kirjavinkkaus omalla koululla ja 7. luokkalaisille vierailu kirjastossa. Kirjasto tarjoaa lisäksi eri luokka-asteille kirjavinkkausta, lukudiplomeita, luokkakirjapaketteja, mediakasvatustunteja ja kirjastonkäytön opastusta.

Tarkemmat tiedot alakoululaisten palveluista  Kirjaston palvelut alakouluille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut alakouluille -sivulta.

Tarkemmat tiedot yläkouluikäisten palveluista Kirjaston palvelut yläkouluille -esitteestä (.pdf, ei saavutettava) tai Lahden kirjaston palvelut yläkouluille -sivulta.

Vinkkareiden yhteystiedot ja ohjeita vinkkaukseen valmistautumiseen löydät täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan.)

Toinen aste:

Ryhmävaraukset: Merja Taavila (aikuisten pedagoginen informaatikko), merja.taavila@lahti.fi tai puh. 044 416 3233.

 

Tiedonhakutunti lukion 1. vuosikurssille

Kirjastovierailu kuuluu Lahden kaupungin lukioiden kulttuuriohjelmaan. Myös muille ryhmille tarjotaan tiedonhaun opastusta ja kirjastovierailuja resurssien ja aikataulujen mukaan.

Tiedonhaunopetuksessa käydään läpi mm. kirjaston palveluita ja kirjastotiedonhakua, verkkotiedonhakua sekä lähteiden kriittistä arviointia osana koulukohtaisesti sovittuja opintojaksoja ( ÄI, OPO, S2).

Tiedonhakutunnin kesto on 75 min ja se järjestetään Lahden pääkirjaston Monitoimitilassa.

Tunnilla tehdään kirjastotiedonhakuun liittyvä tehtävä, jossa opiskelijat voivat käyttää omaa mobiililaitetta (tabletti tai puhelin). Kannettavia tietokoneita ei ole suositeltavaa ottaa mukaan, koska luokassa ei ole pöytäpaikkoja. Myös kirjaston tablet-laitteet ja tiedonhakukoneet ovat käytössä.

Ilmoita ryhmäkoko varauksen teon yhteydessä!

Toiveena on, että opettaja on ryhmän mukana, mutta pakottavan esteen sattuessa tuntia ei tarvitse sen takia perua.

 

Salpauksen ammattioppilaitoksen ryhmät

Varauksia pääkirjastovierailulle voi tehdä elokuusta alkaen.

Ammattioppilaitoksen ryhmille järjestetään kirjaston palveluesittelyjä, joiden yhteydessä on opastuskierros pääkirjaston tiloihin ja aineistoihin. Opastukseen voi yhdistää tarpeen mukaan myös kirjastoammattien esittelyä sekä tiedonhakutehtäviä.

Perusesittely + kierros vievät aikaa reilun tunnin. Jos mukana on tiedonhakutehtäviä, aikaa kannattaa varata n. 1,5 h.

Kirjasto tarjoaa lukioille ja ammattioppilaitoksille myös kirjavinkkausta ja mediakasvatustunteja. Tarkemmat tiedot Kirjaston palvelut toisen asteen oppilaitoksille -sivultaAvautuu uuteen ikkunaan
Tulostettava esite (.pdf, ei-saavutettava): toinen aste _ palveluesite syksy 2022 - esite A5

 

Ohjeita kirjastovierailulle

Varaa käynti ajoissa ja ilmoita mahdollisista toiveista jo aikaa varatessasi. Mikäli joudut perumaan tai siirtämään kirjastokäyntiä, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kirjastokin voi joissain tapauksissa joutua perumaan sovitun käynnin.

Huolehdithan siitä, että ryhmä saapuu kirjastoon ajoissa. Ryhmän ohjaajana olet myös vastuussa ryhmästäsi opastuksen ajan.

Kirjojen ja muun aineiston lainaamiseksi varmista etukäteen, että ryhmäläisillä on kirjastokortit mukana. Mikäli korttia ei ole, sen saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja toimittamalla sen etukäteen kirjastoon. Alle 15-vuotiaan lomakkeen täyttää ja allekirjoittaa huoltaja.

Koululuokkien ja muiden yhteisöjen on mahdollista saada yhteisökortti. Tällöin kortilla lainatusta aineistosta vastaa luokan opettaja tai ryhmänvetäjä.

Muut Lastu-kirjastot

Tiedustele ryhmäopastuksen mahdollisuudesta omasta lähikirjastostasi.