Siirry sisältöön

Kesätyössä kirjastolla – neljässä viikossa ehtii paljon

Ehdin kesätyöjaksoni aikana kiertää neljällä eri osastolla: media- ja musiikkipalveluissa, logistiikassa, kirjasto- ja tietopalveluissa sekä viimeisellä viikollani lasten ja nuorten osastolla. Olen siis saanut aika kattavan kuvan kirjaston eri työtehtävistä. Mielestäni jokaisella osastolla oli mukava olla ja ihmiset olivat kaikkialla mukavia, mutta eniten pidin ehkä logistiikasta. Logistiikassa ollessani yllätyin siitä, kuinka monen mutkan ja toimenpiteen kautta kirjat kulkevat ensin palautukseen ja sitten takaisin asiakkaille.

Eri osastoihin tutustumisen ansiosta sain myös tehdä paljon erilaisia juttuja: käydä kirjastoautossa ajelulla, purkaa kuormaa, käsitellä asiakkaiden varauksia ja hakea niitä, kokeilla konsolipelejä, tutustua 3D-tulostimeen sekä tietenkin hyllyttelyä ja muuta peruspuuhaa. Omia lempparipuuhiani olivat kaikki pienet askartelujutut, joita aina välillä sai tehdä ja varauksien käsitteleminen. Kirjastojen klassikkopuuha, hyllyttäminen, ei kuulunut ehkä ihan lemppareihini, mutta tulipahan kertailtua aakkosiakin.

Yllätyin myös siitä, kuinka paljon kirjoja ja muuta aineistoa ihmiset oikeasti täältä lainaavat. Juhannusviikonlopun jälkeen palautusluukusta löytyi kuulemma monia satoja kirjoja ja varauksia oli sitäkin enemmän.

-Aino

Kaikkein yllättävintä kirjastossa olon aikanani oli työtehtävien monipuolisuus ja kirjaston suuruus: varastotilat, kokoushuoneet, kirjastoautojen tilat ja työhuoneet, kolmeen kerrokseen mahtuu vaikka ja mitä. Tiesittekö muuten, että kirjastossa on noin 90 työntekijää ja kaikki avuliaita sekä ystävällisiä? Minä en ainakaan tiennyt. Vaikka teknologia kehittyy, niin silti tarvitaan monen ihmisen työpanos, että kirjat saadaan asiakkaiden lainattaviksi ympäri Lahtea.

Työskentelin itse pääosin lasten ja nuorten osastolla, toki olin myös parisen päivää media- ja musiikkiosastolla. Työtehtäviini kuului diplomikirjojen ja muidenkin kirjojen tarroittaminen. Tarkastin AV-aineistoa, tein kirjavinkkauksia, autoin tiskissä, olin mukana ideoimassa videoita, hain varauksia ja tietenkin hyllyttelin. Hyllyttäminen, varmasti vastoin monien odotuksia, osoittautui leppoisaksi puuhaksi, oli myös palkitsevaa nähdä hyllyttämisen jälkeen tyhjä palautus hylly. Samalla sai tietää ihmisten lukutottumuksia ja huomasi mielenkiintoisen näköisiä kirjoja, joita voisi itsekin lukea. Nuorten tilan hyllyttäminen olikin yksi kivoimmista hommista.

Parasta kirjasto työssä on se, että pääsee tekemään töitä käsin, viihtyisässä ympäristössä mukavien ihmisten seurassa ja näkee myös tehdyn työn jäljen, kun asiakkaat saavat uusia kirjoja ja muuta aineistoa lainattaviksi hymysuin.

-Mindeea

Tämän lisäksi olemme päässeet tekemään myös yhdessä erilaisia luovia töitä, kuten suunnittelemaan marraskuun peliviikkoa sekä sosiaaliseen mediaan sisältöä. Olemme esimerkiksi kuvanneet erilaisia kirjoja ja tehneet aineistosuosituksia Instagramiin, se on ollut yksi parhaista työtehtävistä. Lisäksi pääsimme tekstittämään YouTube -videoita ja muita äänitteitä.

Kokemuksemme kirjastossa oli kaiken kaikkiaan mieluisa, ja antoi monipuolista työkokemusta, josta varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Aikamme kirjastossa opetti arvostamaan työtä, jota ei asiakkaan näkökulmasta välttämättä näe. Suosittelemme lämpimästi hakemaan kirjastoon kesätöihin tai TET- harjoitteluun, jos siihen on mahdollisuus.

-Aino ja Mindeea