Siirry sisältöön

7.-9.-luokan sarja

Sija 1. Julia Keijupuro: Ja niin aika kului

"Joihinkin taisteluihin ei vain kannata lähteä. Se on asia, jonka olen tässä työssä oppinut. Tai ainekin taistelun voi jättää muille. Tai taistelusta voi hissun kissun jättäytyä pois, mikäli on burnoutin partaalla ja puhuu juuri oikeissa kohdissa, jotain tarpeeksi monitulkintaista ja hämärää, ettei media huomaa, että energiat väittelyyn ovat loppuneet jo viimekuukauden budjettineuvottelujen alkupuolella.

----Ja niin aika kuluu ja maapallo mädäntyy silmiemme edessä ja sitten sitä ollaan, että miten tässä näin kävi. Enkä minä syyllistä ketään, paitsi itseäni. Minun olisi pitänyt lähteä siihen taisteluun. Pitänyt jaksaa taistella ja vääntää ja kääntää. Pitänyt opetella luovaa kirjoittamista ja kirjoittaa maailmaapelastavia twiittejä. Mutta aika kului. Se kului niin nopeasti, ettei sitä muka millään ehtinyt."

Maapalloa muistuttava sininen piirroshahmo hikoilee. Sen takana on suuri keltainen tulipallo ja alapuolella vesilammikko.
Kuva: Anssi Vaalio

Raadin perustelut: Kirjoittajalla on sanottavaa ja teksti ottaa vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, erityisesti ilmastokriisiin. Kirjoittaja ei kuitenkaan saarnaa, vaan onnistuu tuomaan sanomansa esiin fiktion keinoja käyttäen. Päähenkilö ei jää paperiseksi toimijaksi, vaan on ajatuksineen uskottava ja elävä. Raatia viehätti tekstin persoonallinen huumori ja räväkkä asenne.