Siirry sisältöön

Lue lapselle

On olemassa lukuisia tutkimuksia, joiden tulokset vahvistavat, että lapselle lukeminen kannatta.

Jo vauvaa odottaessa hänelle voi lukea ääneen, sillä raskauden puolivälistä lähtien vauva kuulee ja sikiön aivoihin jää muistijälkiä. Vastasyntynyt tunnistaa oman äidinkielensä ja ensimmäisen vuoden aikana vauva alkaa erikoistua oman äidinkielensä osaajaksi. Mitä paremmin erikoistuminen onnistuu, sitä parempaa on kehitys myös jatkossa. Tämän takia kielen kehitystä kannattaa tukea vauvaiästä lähtien.

Lahden kaupunginkirjasto on koonnut Lukusankaridiplomin, joka on pikkulapsiperheille suunniteltu kirjavinkkikokonaisuus. Lukusankaridiplomissa on kirjavinkkejä 0-5-vuotiaille lapsille, ikäryhmät on jaettu 0-1-vuotiaisiin, 2-3-vuotiaisiin ja 4-5-vuotiaisiin. Diplomit koostuvat eri teemoista, jotka sisältävät uutta, monipuolista ja laadukasta lastenkirjallisuutta. Tutustu Lukusankaridiplomiin tarkemmin.

Lapsen kielellinen kehitys

Vastasyntynyt nauttii lukemisesta, loruttelusta ja riimittelystä. Runojen ja riimien rytminen rakenne, sekä vanhemman äänen melodia tukevat vauvan kielellistä kehitystä. Ota loruttelu mukaan päivittäisiin vauvan hoitohetkiin. 0-1-vuotiaiden lukudiplomista löytyy teema lorutellen, joka sisältää kuusi erilaista loru- ja runoteosta. Loruttelu on mukavaa ja niiden parissa voi myös vähän tanssahdellakin.

Yhdessä lukemisesta hyötyy koko perhe: se tuo kokemuksen yhdessäolosta ja luo vuorovaikutusta lapsen ja aikuisen välille. Positiivinen vuorovaikutus edistää kielen oppimista. Tee lukemisesta vuorovaikutteisempaa lapsen kasvaessa. Lue jännittäviäkin satuja, lapsi oppii luottamaan satujen onnelliseen loppuun. Kirjojen avulla voi opetella myös tunteiden käsittelyä. Sopivia kirjoja löydät 2-3-vuotiaiden vinkkilistasta. Anna itsellesikin lukurauha: siirrä mobiililaitteet sivuun ja jätä kiire pois yhteisistä lukuhetkistä.

Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen. Kaiken kaikkiaan lapsen tulevaan menestykseen elämässä vaikuttaa enemmän se, kuinka paljon kotona luetaan kuin vanhempien sosioekonominen asema tai koulutustausta. Yhteiseen lukuhetkeen ei tarvita kuin kirja, lokoisa paikka ja aikaa. Etsi kirjoja lapsen erityisistä mielenkiinnon kohteista. Jos Lukusankaridiplomi ei tarjoa juuri teidän perheelle sopivaa luettavaa, kysy neuvoa ja apua kirjaston henkilökunnalta. Voit pyytää oman perheesi tarpeisiin sopivan vinkkilistan esimerkiksi sähköpostiisi, kirjaston henkilökunnan Lastu-vinkkaajat-palvelusta.

Lue ääneen isommallekin lapselle, se hyödyttää lasta alakoulun loppuun asti.

Kun lapsi osaa lukea itse, kannusta häntä lukemaan ääneen päivittäin. Suosittele sarjakirjoja, sillä ennalta arvattavat sarjakirjat koukuttavat ja innostavat lukemaan lisää. Tee kirjastossa käynnistä rutiini, anna lapsen valita
kirjoja myös itse.

Lisätietoja lapselle lukemisen merkityksestä Lukukeskuksen artikkelista: Lue lapselle