Siirry sisältöön

Lue lapselle

Tiesitkö, että lapsi jolle luetaan:

  1. Oppii sanoja moninkertaisesti verrattuna muihin.
  2. Oppii koulussa paremmin.
  3. Kasvaa itsevarmemmaksi ja pärjää paremmin porukassa.
  4. Nukkuu pidemmät yöunet iltasadun siivittämänä.
  5. Kasvaa paremmaksi keskustelijaksi, juttelee kotona enemmän.
  6. Lukee aikuisena.

Lahden kaupunginkirjasto on koonnut Lukusankaridiplomin, joka on pikkulapsiperheille suunniteltu kirjavinkkikokonaisuus. Lukusankaridiplomissa on kirjavinkkejä 0-5-vuotiaille lapsille, ikäryhmät on jaettu 0-1-vuotiaisiin, 2-3-vuotiaisiin ja 4-5-vuotiaisiin. Diplomit koostuvat eri teemoista, jotka sisältävät uutta, monipuolista ja laadukasta lastenkirjallisuutta. Tutustu Lukusankaridiplomiin tarkemmin.

Jos Lukusankaridiplomi ei tarjoa juuri teidän perheelle sopivaa luettavaa, kysy neuvoa ja apua kirjaston henkilökunnalta. Voit pyytää oman perheesi tarpeisiin sopivan vinkkilistan esimerkiksi sähköpostiisi, kirjaston henkilökunnan Lastu-vinkkaajat-palvelusta.

Alkaako lukuharrastus A:sta? Ei vaan sylistä!

Ääneen lukemisella voi vaikuttaa lapsen kielelliseen kehitykseen heti lapsen syntymästä alkaen. Loruttelu, sylittely ja yhdessä leikkiminen kehittävät vauvan aisteja monipuolisesti ja edistävät puhumaan oppimista ja motoriikan kehitystä. 

0-12kk

Lapsi alkaa kiinnostua sanoista ja osoittelee kohteita. Vähitellen hän toistaa sanoja aikuisen mallista ja tuottaa ensimmäiset sanat itsenäisesti sekä käyttää eleitä ja ilmeitä ilmaisun tukena. Ääneen lukeminen tekee lukemisen tutuksi lapselle.

2-vuotias

Lapsi siirtyy tarinoiden maailmaan. Samoja tarinoita halutaan kuunnella aina uudelleen. Toisto on pienen lapsen kielen kehityksessä olennaista. Lapsi saa tilaisuuden harjoitella uusia sanoja ja niiden merkitystä.

3-vuotias

Mielikuvitus alkaa kehittyä. Suosikkikirjojen tekstit lapsi oppii ulkoa ja haluaa lukea niitä päivittäin. Tarjolla on hyvä olla erityylisiä kirjoja, joista lapsi voi valita itseään kiinnostavat.

4-vuotias

Ymmärtää hyvin kuulemaansa. Jo laajempi sanavarasto. Loruilee ja satuilee itse, leikkii kielellä ja nauttii sanoilla hassuttelusta. Aikuisen kanssa keskustelu on tärkein tapa oppia kieltä. Oppii ilmaisemaan omia tunteitaan. Pohdiskelee ja hämmästelee maailmaa kysymyksin.

5-vuotias

Kykenee johdonmukaiseen ajatteluun ja tajuaa syy-seuraussuhteita. Nopea huomiokyky ja hyvä muisti. Pohdiskelee monimutkaisia asioita. On parhaassa satuvaiheessa. Kannattaa lukea paljon lasta puhuttelevia satuja ja keskustella niistä. Tarinoiden avulla lapsi käsittelee häntä askarruttavia asioita. 

6-vuotias

Kiinnostunut kirjaimista ja saattaa jo lukea itse. Kertoo itse tarinoita. Haluaa tietää erilaisista asioista (avaruudesta, eläimistä jne.) Pohtii moraalisia kysymyksiä. Lapsi vertailee itseään muihin ja haluaa olla samanlainen kuin muut.

Lue ääneen isommallekin lapselle

Kun lapsi osaa lukea itse, kannusta häntä lukemaan ääneen päivittäin. Suosittele sarjakirjoja, sillä ennalta arvattavat sarjakirjat koukuttavat ja innostavat lukemaan lisää. Tee kirjastossa käynnistä rutiini, anna lapsen valita kirjoja myös itse.

Lisätietoja lapselle lukemisen merkityksestä Lukukeskuksen artikkelista: Lue lapselle