Siirry sisältöön

Kirjastojen omatoimiaika

Omatoimiaika laajentaa kirjaston varsinaisia aukioloaikoja tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös palveluaikojen ulkopuolella: aamuisin, iltaisin, viikonloppuisin ja myös loma-aikoina. Omatoimiajalla toimimiseen saa opastusta kirjastosta. Opastuksessa käydään läpi omatoimiajan säännöt, sisäänkirjautuminen, käytettävissä olevat tilat sekä lainaus- ja palautusautomaattien toiminta.

Omatoimiaikana kirjastoon kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla, jotka saa kirjastosta palveluaikoina. PIN-koodi on sama, jota käytetään mm. verkkokirjastossa ja lainausautomaatilla.

Omatoimiaikana käytössä ovat kirjaston asiakastilat, tietokoneet ja langaton verkko. Tilojen käytössä on kirjastokohtaisia rajoituksia. Saapuneiden varausten noutaminen on mahdollista omatoimiaikana. Tulostaminen, kopiointi tai skannaus ei ole omatoimiaikaan mahdollista kaikissa kirjastoissa.

Alle 15–vuotiaat voivat saada omatoimikirjaston käyttöoikeuden kirjastojärjestelmään merkityn takaajan/huoltajan suostumuksella. Suostumus tallennetaan järjestelmään kirjastossa takaajan läsnä ollessa. Takaajan täytyy todistaa henkilöllisyytensä. Takaaja on vastuussa alle 15–vuotiaan kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä sekä omatoimiajalla tapahtuvista mahdollisista väärinkäytöksistä.

Kirjastoissa on tallentava kameravalvonta.

Asikkalan omatoimikirjasto

Omatoimiaika on joka päivä klo 7–21.

Kirjastossa voi järjestää tapahtumia ja kokoontumisia myös omatoimiaikoina, mutta niistä on sovittava henkilökunnan kanssa etukäteen.

Hartolan omatoimikirjasto

Omatoimiaika on joka päivä klo 6–22.

Kirjastossa voi järjestää tapahtumia ja kokoontumisia myös omatoimiaikoina, mutta niistä on sovittava henkilökunnan kanssa etukäteen.

Heinolan omatoimikirjasto

Omatoimiaika on joka päivä klo 6–22.
Omatoimiajalla kirjastoon kuljetaan puiston puolelta, lehtisalin ovesta.

Käytössä on lehtisalin ja kirjakellarin tilat ja palvelut.

Luettavana on runsaasti lehtiä, myös sähköisenä. Kirjakellarista voi lainata lehtiä, uutta kaunokirjallisuutta pokkarikokoelmasta sekä runoja ja vanhempaa kirjallisuutta. Pokkarihyllyssä on myös lastenkirjoja lainattavaksi.

Hollolan omatoimikirjasto

Omatoimiaika:

maanantai-perjantai  klo 7-21
lauantai-sunnuntai   klo 7-18

Hollolan pääkirjaston käyttö omatoimiaikana on mahdollista asiakkaille, jotka ovat tehneet erillisen sopimuksen kirjaston kanssa. Sopimuksia tehdään pääkirjastossa palveluaikoina.  Omatoimikirjastosopimusta varten asiakkaalla on oltava kirjastokortti, ja vain yhden kortin käyttö on mahdollista kirjautumista varten.

Kalliolan omatoimikirjasto

Omatoimiaika:

maanantai-perjantai klo 7-21
lauantai-sunnuntai klo 7-18

Heinäkuussa Kalliolan kirjasto on kokonaan suljettu, eikä omatoiminen asiointi silloin onnistu. Omatoimikirjastoon kirjautuminen tapahtuu kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

Lahden omatoimikirjastot

Lahdessa omatoimiaika on Ahtialan, Jalkarannan, Kärpäsen, Liipolan, Mukkulan, Nastolan ja Renkomäen kirjastoissa.

Omatoimiaika on joka päivä klo 6–22.
Poikkeuksena Mukkulan ja Nastolan kirjastot, joiden omatoimiaikaa on rajoitettu. Tarkemmat aukioloaikatiedot löydät kirjastojen omilta sivuilta.

Omatoimiaikana kirjastoissa voi järjestää tapahtumia ja tilat ovat käytettävissä erilaisten harrasteryhmien kokoontumiseen. Tapahtumista on sovittava kirjaston kanssa etukäteen. Omatoimiajalla ei voi käyttää kirjaston monitoimilaitetta. Kopioiminen, tulostaminen tai skannaaminen ei siis ole mahdollista.

Omatoimikirjaston käyttöoikeus voidaan poistaa väärinkäyttötapauksissa.

Lisätietoja Lahden omatoimiasioinnista kerrotaan omatoimikirjastojen käyttösäännöissä, linkki avautuu uuteen välilehteen.

Orimattilan omatoimikirjasto

Omatoimiaika:

ma-ti klo 7–12 ja 19–21
ke-to klo 7-10 ja 16-21
pe klo 7–10 ja 15–21
la-su klo 7–21

Omatoimikirjaston asiakkaaksi pääsee perehtymällä omatoimikirjaston käyttösääntöihin sekä täyttämällä ja allekirjoittamalla sopimuslomakkeen kirjastossa palveluaikana.

Orimattilan omatoimikirjaston käyttösäännöt (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Padasjoen omatoimikirjasto

Omatoimiaika on joka päivä klo 7–21.

Padasjoella omatoimikirjaston käyttöön ei ole ikärajaa. Vanhemmat/huoltajat voivat erikseen pyytää, että oikeus poistetaan huollettavilta. Kirjastossa on mahdollisuus kopioida, tulostaa ja skannata omatoimiajalla. Kopiot ja tulosteet ovat maksullisia.

Kirjastossa voi järjestää tapahtumia myös omatoimiaikana, ja tilat ovat käytettävissä erilaisten harrasteryhmien kokoontumiseen iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä. Sovi tapahtuma- ja ryhmävarauksista etukäteen.

Sysmän omatoimikirjasto

Omatoimiaika on joka päivä klo 7–21.

Omatoimikirjaston asiakkaaksi pääsee perehtymällä omatoimikirjaston käyttösääntöihin sekä täyttämällä ja allekirjoittamalla sopimuslomakkeen kirjastossa palveluaikana.

Kirjastossa on mahdollisuus kopioida, tulostaa ja skannata omatoimiajalla. Kopiot ja tulosteet ovat maksullisia.

Kokoustila Ilola on käytettävissä myös omatoimiaikana, tilavaraus tehdään etukäteen palveluaukioloaikana.