Siirry sisältöön

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastot laajentavat kirjaston varsinaisia aukioloaikoja tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös palveluaikojen ulkopuolella.

Asikkalan omatoimikirjasto

Asikkalan omatoimikirjaston asiakkaat pääsevät kirjastoon joka päivä kello 7-21. Henkilökohtaisen kulkukortin (tagin) kirjastoon voivat saada kaikki Asikkalan kirjaston asiakkaat hyväksymällä omatoimikirjaston säännöt. Huoltaja on vastuussa alaikäisen kirjastokäynneistä. Lapset pääsevät omatoimikirjastoon vanhempiensa kanssa ilman kirjautumista. Ilmoittautumiskaavakkeita ja opastusta omatoimikirjaston käyttöön saa kirjastosta palveluaikoina ma-to klo 12-19, pe 10-16 ja lauantaisin (talviaikana) klo 10-14.

Heinolan omatoimikirjasto

Omatoimikirjastossa voit käyttää kirjaston lehtisalin ja kirjakellarin tiloja ja palveluita myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimikirjasto on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 6 - 22.

Omatoimikirjastoon kuljetaan puiston puolelta, lehtisalin ovesta. Sisään kirjaudut kirjastokortilla ja kirjaston sähköisiin palveluihin tarvittavalla PIN-koodilla. PIN-koodin saat kirjastosta, kun henkilökunta on paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytetään verkkokirjastossa, lainausautomaatilla ja tietokoneilla.

Luettavana on runsaasti lehtiä, myös sähköisenä. Voit lainata lehtiä, uutta kaunokirjallisuutta pokkarikokoelmasta sekä runoja ja vanhempaa kirjallisuutta kirjakellarista. Pokkarihyllyssä on myös lastenkirjoja lainattavaksi. Tietokone ja Wi-Fi-yhteys ovat käytössäsi.

Hollolan omatoimikirjasto

Hollolan pääkirjastossa voi asioida normaalien palveluaikojen lisäksi aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin, myös loma-aikoina, omatoimisesti. Omatoiminen käyttö on mahdollista asiakkaille, jotka ovat tehneet erillisen sopimuksen kirjaston kanssa. Sopimuksia tehdään pääkirjastossa palveluaikoina. Omatoimikirjaston käyttö on mahdollista 16 vuotta täyttäneille henkilöille. Omatoimikirjastosopimusta varten asiakkaalla on oltava kirjastokortti, ja vain yhden kortin käyttö on mahdollista kirjautumista varten.

Omatoimikirjaston aukioloajat:

maanantai-perjantai  klo 7-21
lauantai-sunnuntai   klo 7-18

Lahden omatoimikirjastot

1.7.2020  lähtien Lahdessa on viisi omatoimikirjastoa: Ahtiala, Jalkaranta, Kärpänen, Mukkula ja Liipola.

Omatoimikirjastojen aukioloajat 1.7.2020 lähtien:

maanantai-perjantai klo 6-22

Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa automaateilla, käyttää kirjaston tietokoneita, lukea lehtiä ja käyttää tiloja työskentelyyn. Omatoimikirjastoissa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa myös omien laitteiden käytön. Omatoimiaikana ei ole mahdollista kopioida, skannata tai tulostaa.

Asiakkaaksi omatoimikirjastoon

Omatoimikirjaston asiakkaana tarvitset Lastu-kirjastojen kirjastokortin ja PIN-koodin. Saat ne tarvittaessa kirjastosta palveluaikana. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Omatoimikirjaston palvelut

Omatoimiaikana aineiston lainaaminen ja palauttaminen tapahtuu käyttämällä automaatteja. Omatoimiajalla voit käyttää kirjaston tietokoneita, lukea lehtiä ja kirjallisuutta sekä työskennellä kirjaston tiloissa.

Kirjastoissa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa omien laitteiden käytön. Omatoimiaikana ei ole mahdollista skannata, kopioida eikä tulostaa kirjaston monitoimilaitteella.

Omatoimiaikana kirjastossa voivat kokoontua rekisteröidyt yhdistykset tai muut ryhmät. Jokaisen ryhmän jäsenen on kirjauduttava kirjastoon sisään omalla kortillaan.

Alle 15–vuotiaat asiakkaat

Alle 15–vuotiaat voivat saada omatoimikirjaston käyttöoikeuden vain kirjastojärjestelmään merkityn takaajan/huoltajan suostumuksella. Suostumus tallennetaan järjestelmään takaajan läsnä ollessa. Takaajan täytyy todistaa henkilöllisyytensä. Takaaja on vastuussa alle 15–vuotiaan kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä sekä omatoimiajalla tapahtuvista mahdollisista väärinkäytöksistä.

Sisään kirjastoon

Lue kirjastokortti kortinlukijalla kirjaston ulkopuolella. Näppäile PIN-koodi kortinlukijaan.

Oven lukitus avautuu, mutta ovi ei kaikissa kirjastoissa avaudu automaattisesti.

Kärpäsen kirjastossa PIN-koodi näppäillään myös kirjaston ovella.

Automaattiovien sulkeutumisessa on viive, jotta myös hitaasti liikkuvat henkilöt ehtivät rauhassa kulkea ovista. Huolehdi, että ovet menevät lukkoon eikä sisään pääse tuntemattomia henkilöitä. Olet vastuussa sisään päästämiesi henkilöiden toiminnasta kirjastossa

Omatoimikirjastossa asioiminen

Kun kirjaston palveluaika päättyy, sinun on käytävä ulko-ovella kirjautumassa sisään kirjastoon.  

Huomaa, että kirjaston WC-tila saattaa sijaita oven takana, joka vaatii kirjastokortin lukemisen. Muista ottaa kortti mukaan WC:ssä käydessäsi, jotta pääset takaisin kirjastotilaan.

Kun poistut kirjastosta huolehdi, ettei sisään pääse muita henkilöitä, ja että ovet menevät lukkoon.

Älä estä oven sulkeutumista, sillä auki jäänyt ovi aiheuttaa hälytyksen vartiointipalveluun. Olet vastuussa ja velvollinen korvaamaan aiheuttamasi väärät hälytykset.

Hätätilanteita varten kirjastossa on hälytyskytkin. Sen käyttäminen kutsuu vartijan paikalle. 

Huomaa, että kirjastossa on tallentava kameravalvonta.

Omatoimikirjaston käyttöoikeus voidaan poistaa väärinkäyttötapauksissa.

Orimattilan omatoimikirjasto

Orimattilan kirjasto on avoinna joka päivä klo 7-21. Osa tästä aukioloajasta on omatoimiaikaa. Omatoimikirjasto on käytössäsi asiakaspalveluaikojen ulkopuolella:

ma-ke klo 7-12 ja klo 19-21
to-pe klo 7-10 ja klo 15-21
la-su ja pyhäpäivät klo 7-21

Omatoimikirjaston käyttö perustuu omatoimisuuteen ja itsepalveluun. Omatoimikirjaston asiakkaaksi pääsee perehtymällä omatoimikirjaston käyttösääntöihin sekä täyttämällä ja allekirjoittamalla sopimuslomakkeen kirjastossa.

Asiakaspalvelu ja henkilökunta ovat käytössäsi palveluaikoina: ma-ke klo 12-19, to-pe klo 10-15, aattoina klo 10-15.

Sysmän omatoimikirjasto

Omatoimikirjasto toimii lehtisali Kertun kammarissa. Lehtisalin aamu-, ilta- ja sunnuntaikäyttäjäksi pääset lunastamalla kulkuavaimen kirjastokorttiisi asiakaspalvelusta. Tila on tällöin käytettävissä päivittäin klo 7-21. Lehtisalin perusaukioloajat ovat ma-ke 9-18, to-pe 9-16 ja la 10-14. Käytössäsi on kaksi tietokonetta,  kahviautomaatti ja viihtyisä tila. Lehtisalissa on monipuoliset lehtikokoelmat ja valikoitu kärryllinen kirjallisuutta lainattavaksi. Lainaus/palautusautomaatti on helppokäyttöinen, jos muistat kirjastokorttiisi liitetyn salasanan. Yläkerran asiakaspalvelu auttaa aina kirjaston aukioloaikoina ma-ke 10-18, to-pe 10-16 ja lauantaisin 10-14.

Tervetuloa kirjastoon!