Siirry sisältöön

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastot laajentavat kirjaston varsinaisia aukioloaikoja tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös palveluaikojen ulkopuolella.

Asikkalan omatoimikirjasto

Asikkalan omatoimikirjasto on avoinna joka päivä palveluaikojen ulkopuolella klo 7-21.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Saat ne tarvittaessa kirjastosta palveluaikoina. Alle 15–vuotiaat voivat saada omatoimikirjaston käyttöoikeuden kirjastojärjestelmään merkityn takaajan/huoltajan suostumuksella. Suostumus tallennetaan järjestelmään kirjastossa takaajan läsnä ollessa. 

Omatoimiaikoina käytössä ovat kirjaston asiakastilat yläkertaa ja nuorten pelinurkkaa lukuun ottamatta. Tietokoneet ja langaton verkko ovat käytössä, mutta tulostaminen/kopiointi ei ole omatoimiaikoina mahdollista.

Heinolan omatoimikirjasto

Omatoimikirjastossa voit käyttää kirjaston lehtisalin ja kirjakellarin tiloja ja palveluita myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimikirjasto on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 6 - 22.

Omatoimikirjastoon kuljetaan puiston puolelta, lehtisalin ovesta. Sisään kirjaudut kirjastokortilla ja kirjaston sähköisiin palveluihin tarvittavalla PIN-koodilla. PIN-koodin saat kirjastosta, kun henkilökunta on paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytetään verkkokirjastossa, lainausautomaatilla ja tietokoneilla.

Luettavana on runsaasti lehtiä, myös sähköisenä. Voit lainata lehtiä, uutta kaunokirjallisuutta pokkarikokoelmasta sekä runoja ja vanhempaa kirjallisuutta kirjakellarista. Pokkarihyllyssä on myös lastenkirjoja lainattavaksi. Tietokone ja Wi-Fi-yhteys ovat käytössäsi.

Hollolan omatoimikirjasto

Hollolan pääkirjastossa voi asioida normaalien palveluaikojen lisäksi aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin, myös loma-aikoina, omatoimisesti. Omatoiminen käyttö on mahdollista asiakkaille, jotka ovat tehneet erillisen sopimuksen kirjaston kanssa. Sopimuksia tehdään pääkirjastossa palveluaikoina. Omatoimikirjaston käyttö on mahdollista 15 vuotta täyttäneille henkilöille. Nuoremmat henkilöt voivat tehdä omatoimisopimuksen vain yhdessä kirjastojärjestelmään asiakkaalle merkityn takaajan kanssa. Omatoimikirjastosopimusta varten asiakkaalla on oltava kirjastokortti, ja vain yhden kortin käyttö on mahdollista kirjautumista varten.

Omatoimikirjaston aukioloajat:

maanantai-perjantai  klo 7-21
lauantai-sunnuntai   klo 7-18

Lahden omatoimikirjastot

2.2.2023 lähtien Lahdessa on seitsemän omatoimikirjastoa: Ahtiala, Jalkaranta, Kärpänen, Liipola, Mukkula, Nastola ja Renkomäki.

Omatoimikirjastojen aukioloajat 2.10.2021 lähtien:

joka päivä klo 6-22

Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa automaateilla, käyttää kirjaston tietokoneita, lukea lehtiä ja käyttää tiloja työskentelyyn. Omatoimikirjastoissa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa myös omien laitteiden käytön. Omatoimiaikana ei ole mahdollista kopioida, skannata tai tulostaa.

Asiakkaaksi omatoimikirjastoon

Omatoimikirjaston asiakkaana tarvitset Lastu-kirjastojen kirjastokortin ja PIN-koodin. Saat ne tarvittaessa kirjastosta palveluaikana. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Omatoimikirjaston palvelut

Omatoimiaikana aineiston lainaaminen ja palauttaminen tapahtuu käyttämällä automaatteja. Omatoimiajalla voit käyttää kirjaston tietokoneita, lukea lehtiä ja kirjallisuutta sekä työskennellä kirjaston tiloissa.

Kirjastoissa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa omien laitteiden käytön. Omatoimiaikana ei ole mahdollista skannata, kopioida eikä tulostaa kirjaston monitoimilaitteella.

Omatoimiaikana kirjastossa voivat kokoontua rekisteröidyt yhdistykset tai muut ryhmät.

Alle 15–vuotiaat asiakkaat

Alle 15–vuotiaat voivat saada omatoimikirjaston käyttöoikeuden vain kirjastojärjestelmään merkityn takaajan/huoltajan suostumuksella. Suostumus tallennetaan järjestelmään takaajan läsnä ollessa. Takaajan täytyy todistaa henkilöllisyytensä. Takaaja on vastuussa alle 15–vuotiaan kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä sekä omatoimiajalla tapahtuvista mahdollisista väärinkäytöksistä.

Sisään kirjastoon

Lue kirjastokortti kortinlukijalla kirjaston ulkopuolella. Näppäile PIN-koodi kortinlukijaan.

Oven lukitus avautuu, mutta ovi ei kaikissa kirjastoissa avaudu automaattisesti.

Kärpäsen kirjastossa PIN-koodi näppäillään myös kirjaston ovella.

Automaattiovien sulkeutumisessa on viive, jotta myös hitaasti liikkuvat henkilöt ehtivät rauhassa kulkea ovista. Huolehdi, että ovet menevät lukkoon eikä sisään pääse tuntemattomia henkilöitä. 

Omatoimikirjastossa asioiminen

Kun kirjaston palveluaika päättyy, sinun on käytävä ulko-ovella kirjautumassa sisään kirjastoon.  

Huomaa, että kirjaston WC-tila saattaa sijaita oven takana, joka vaatii kirjastokortin lukemisen. Muista ottaa kortti mukaan WC:ssä käydessäsi, jotta pääset takaisin kirjastotilaan.

Kun poistut kirjastosta huolehdi, ettei sisään pääse muita henkilöitä, ja että ovet menevät lukkoon.

Älä estä oven sulkeutumista, sillä auki jäänyt ovi aiheuttaa hälytyksen vartiointipalveluun. Olet vastuussa ja velvollinen korvaamaan aiheuttamasi väärät hälytykset.

Hätätilanteita varten kirjastossa on hälytyskytkin. Sen käyttäminen kutsuu vartijan paikalle. 

Huomaa, että kirjastossa on tallentava kameravalvonta.

Omatoimikirjaston käyttöoikeus voidaan poistaa väärinkäyttötapauksissa.

Orimattilan omatoimikirjasto

Orimattilan omatoimikirjasto on käytössäsi asiakaspalveluaikojen ulkopuolella:

ma-ti klo 7-12 ja 19-21
ke-pe klo 7-10 ja 15-21
la-su klo 7-21

Omatoimikirjaston käyttö perustuu omatoimisuuteen ja itsepalveluun. Omatoimikirjaston asiakkaaksi pääsee perehtymällä omatoimikirjaston käyttösääntöihin sekä täyttämällä ja allekirjoittamalla sopimuslomakkeen kirjastossa palveluaikana.

Padasjoen omatoimikirjasto

Padasjoen omatoimikirjasto on käytössä asiakaspalveluaikojen ulkopuolella päivittäin klo 7-21. Omatoimikirjasto palvelee myös kaikkina juhlapyhinä. Omatoimikirjastoon kirjaudutaan Lastu-kirjastokortilla ja henkilökohtaisella PIN-koodilla eikä omatoimipalvelujen käytössä ole ikärajoja.

Omatoimiaikana kirjastossa voi lukea ja oleilla sekä lainata ja palauttaa itsepalveluautomaatilla. Saapuneet varaukset voi noutaa myös omatoimiaikana. Päivän sanomalehdet ovat luettavissa jo aamuisin. Lisäksi käytössä ovat asiakaskoneet, e-lehtien lukupiste sekä kopiointi, tulostus ja skannaus. Kopiot ja tulosteet ovat maksullisia. Kirjastossa on avoin langaton verkko (wifi).

Kirjastossa voi järjestää tapahtumia myös omatoimiaikana, ja tilat ovat käytettävissä erilaisten harrasteryhmien kokoontumiseen iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä. Sovi tapahtuma- ja ryhmävarauksista etukäteen. Tilassa on tallentava kameravalvonta.

Itsepalvelujen käyttöön tarvittavan PIN-koodin voi noutaa kirjaston asiakaspalvelusta palveluaikoina ma 10-18 sekä ti, ke ja to 10-17, pe 10-16 ja talvikaudella (1.9. - 29.4.) la 10-14.

Sysmän omatoimikirjasto

Sysmän kirjasto on omatoimisesti käytettävissä vuoden kaikkina päivinä klo 07-21. Omatoimikirjastoon kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla kirjaston pääovella tai lehtisalin ovella palveluaukioloaikojen ulkopuolella.

Omatoimiajalla asiointi edellyttää asiakassopimusta, joka allekirjoitetaan kirjastossa palveluaukioloaikoina. Alle 15-vuotiaille voidaan tehdä oma asiakassopimus huoltajan suostumuksella. Huoltajan tulee käydä henkilökohtaisesti kirjastossa allekirjoittamassa alaikäisen sopimus.

Kirjaston palveluajat: ma-ti klo 12-18, ke-pe klo 10-15