Ehkäisevän päihdetyön viikolla Lahden pääkirjastosta voi lainata ihmisen - kokemusasiantuntijan - , joka on valmis kertomaan tarinan elämästään. Juttutuokio voi kestää maksimissaan 20 minuuttia ja se tapahtuu kirjaston tiloissa, rauhallisessa paikassa. Näiden kirjan nimien ja kuvailujen takaa löytyy ihminen, jonka tarinasta on paljon opittavaa:
Pienin hentoisin askelin
Tarina siitä, miten lapsuuden kurjien koettelemusten jälkeen kertoja sairastui vaikeaan syömishäiriöön ja kamppaili sen kanssa. Saavutuksia, pettymyksiä, päihde- ja huumehelvettiä, uusia tuulia, raskaus. Mitä tuntuu menettää kaikki, jotta toipuminen voisi tapahtua?
Ruusu ilman piikkejä pinnasängyn reunalla
Ruusu ilman piikkejä pinnasängyn reunalla on omatarina huumeiden käytön lopettamisesta ja äidiksi tulosta. 18-vuotias Ruusu käytti suonensisäisiä huumeita mutta lopetti käyttämisen, kun huomasi olevansa raskaana. Kaikki oli muutettava elämässä ja ajatuksissa, jotta pystyy elämään raittiina ja olemaan turvallinen äiti lapselleen. Millaista se on ja miten se on mahdollista?
Ruusu ja hänen tyttönsä olivat Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Pidä Kiinni® Jannikassa puolitoista vuotta kuntoutuksessa. Jakson loputtua, hän pääsi vertaisohjaajaksi töihin Jannikaan.
Syrjäytyneenä syntynyt
Tarina siitä, miltä tuntuu saada syrjäytyneen stigma jo syntymälahjana. Tarinankertojan elämää on varjostanut voimakas kulttuurimuuri oman kulttuurin ja valtaväestön välillä. Rikollisuus ja päihteiden käyttö tuntuivat ainoille keinoille päästä eteenpäin ja saavuttaa taloudellisesti tyydyttävä elämä. Elämäntapa toi mukanaan pitkiä vankeusrangaistuksia ja muita vaikeuksia.
Muutos alkoi vankilakokemuksista ja sen ymmärtämisestä, ettei kyse ole vain omasta elämästä, vaan myös lapsista ja heidän tulevaisuudestaan. Muutoksentie on koko elämänaikainen prosessi.
Sielusta särkynyt, sydän rakkautta täynnä
Matka addiktin rinnalla on tarina reilun kymmenen vuoden vuoristoradasta, jonka vauhtiin kertoja ei ole itse voinut vaikuttaa. Matka on opettanut paljon äitinä olemisesta, ympäröivästä maailmasta ja hyvinvointiyhteiskunnastamme. Lapsen päihdesairaus ja siihen liittyvät ongelmat koskettavat ja vaikuttavat kaikkiin perheenjäseniin ja lähipiiriin. Miltä tuntuu eriarvoisuus ja avunsaannin mahdottomuus ja miten omat voimavarat riittävät?
Tie valkoisesta raivosta anteeksiantoon
Tarina liian kiltistä ja sulkeutuneesta pojasta ja läpi elämän koetusta kiusaamisesta. Tarina toivosta ja siitä, miten koulu- ja armeija-ajan kiusaamisesta johtuneesta henkisestä epätoivosta voi kuitenkin selvitä. Aina elämä ei ole helppoa, mutta rankoista traumoista selvittyään tietää selviävänsä mistä vain.
Hullun äiti
Tarina perheen arjesta, kun lapsi sairastuu psyykkisesti. Kertojana äiti, joka on joutunut selvittämään terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmän mutkia, ja joka on taistellut lapsensa puolesta niihin liittyvissä laki-/oikeus kiemuroissa.
Kolmen sukupolven kirous
Tarina siitä, miten sukupolvesta toiseen jatkunut päihdeongelma voitettiin.
Mielenterveys- ja päihdeongelmat kulkevat käsi kädessä
Tarina siitä, kuinka mielenterveyden itselääkintä päihteillä oli koitua kohtaloksi.
Pelurin elämä
Entinen peliaddikti kertoo, miten pelaaminen vei velkataakan ja salailun kasvaessa kaiken: omaisuuden, parisuhteita, harrastukset ja melkein mielenterveydenkin. Peliriippuvuudesta toipuminen on loppuiän projekti.