Siirry sisältöön

Esteettömyys ja palvelut

Sysmän kunnankirjasto

Valittulantie 5, 19700 Sysmä

Kirjastossa ei ole induktiosilmukoita.

Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään ja apua voi pyytää asiakaspalvelutiskiltä tai soittamalla numeroon 044 7134 530. Kirjastossamme on eri korkuisia kirjahyllyjä, joista kaikki eivät ole esteettömästi saavutettavissa. Kirjastossa on osittain hyvä yleisvalaistus, ja käytävien leveydet ovat esteettömät. Sysmä-kokoelma, Toimistohotelli ja kunnanviraston Päijät-sali sijaitsevat kirjaston ylimmässä kerroksessa, jonne ei ole pääsyä hissillä.

Saapuminen

Kirjaston pääovelle saavutaan Pusukujalta. Kirjasto on samassa rakennuksessa Kunnanviraston kanssa, mutta kunnanviraston sisäänkäynti on talon toisella puolella. Kirjaston pääoven edessä on kaksi esteetöntä parkkiruutua, joista lyhyt matka ovelle.

Sisäänkäynti ja hissi

Kirjaston sisäänkäynti on asfaltoitu piha-alue. Automaattiovet aukeavat oven oikealla puolella olevasta painikkeesta itsestään palveluaukioloaikana. Omatoimiaikana ulko-ovi täytyy vetää auki sisäänkirjautumisen jälkeen. Ulko-ovella ja eteisen sisäovella on kynnykset. Näkövammaiselle ei ole opasteita ovella eikä sisätiloissa. Kirjaston hissi sijaitsee pääovelta tullessa heti vasemmalle. Kirjastossa on kolme kerrosta, joista pohjakerros ja asiakaspalvelukerros ovat saavutettavia. Kolmanteen kerrokseen ei pääse hissillä. Hissin painikkeissa ei ole pistekirjoitusta näkövammaisille eikä ääniohjausta.

Asiakaspalvelu ja lehtisali

Asiakaspalvelutiski sijaitsee kirjaston pääovesta tultaessa oikealla. Sekä asiakaspalvelutiskiä että sen yhteydessä olevaa lainaus-palautusautomaatin tasoa voidaan säätää sähköisesti sopivalle korkeudelle. Kirjastokokoelma sijaitsee tässä kerroksessa ja on saavutettava. Lehtilukusali sijaitsee rakennuksen pohjakerroksessa, jonne kulku hissillä kirjaston pääovesta tultaessa. Lehtisaliin voi kulkea myös kunnanviraston pääovesta, joka aukeaa automaattisesti. Lehtilukusalin ovella on kynnys, n. 3 cm. Lehtisalissa on esteetön asiakastietokone, jonka tasokorkeutta voi säätää sähköisesti.

Esteetön WC-tila

Kirjastossa on esteetön WC-tila asiakaspalvelutiskin vasemmalla puolella. Myös pohjakerroksessa kunnanviraston asiointipisteen ja kirjaston lehtisalin aulassa on esteetön WC-tila.

Lastenhoitotila

Lastenhoitotila sijaitsee kirjaston pääkerroksen esteettömän WC:n yhteydessä asiakaspalvelutiskin vasemmalla puolella.

Kokoustila ILOLA, ryhmätyötila PAPULA, elokuvahuone ELLILLÄ

Kirjaston kokoustila Ilola sijaitsee pohjakerroksessa lehtisalin takaosassa. Helpoin kulku kokoustila Ilolaan on kunnanviraston pääovesta, mutta esteettömyyttä haittaa lehtisalin ovella oleva kynnys n. 3 cm. Kunnanviraston ulko-ovi on itsestään aukeava automaattiovi. Ajotie kunnanviraston parkkipaikalle sekä Valittulantien että Pusukujan liittymistä.  

Toimistohotelli

Hiljainen työskentelytila Toimistohotelli sijaitsee portaiden yläpäässä kirjaston ylimmässä kerroksessa. Tilaan ei ole esteetöntä kulkua eikä sinne pääse hissillä.

Digitointipiste

Aineistojen kuten VHS–kasettien ja diojen digitoimiseen tarkoitettu digitointipiste sijaitsee portaiden yläpäässä kirjaston ylimmässä kerroksessa. Tilaan ei ole esteetöntä kulkua eikä sinne pääse hissillä.

Tapahtumat

Useimmat kirjaston tapahtumat järjestetään pääkerroksessa kirjastosalissa, jonne kulku on esteetön ja missä pyörätuolille voidaan tehdä tarvittava tila, koska tilassa ei ole kiinteitä istuimia.

Omatoimikäyttö

Omatoimikäyttö palveluaikojen ulkopuolella onnistuu edellä mainittujen esteettömyysseikkojen puitteissa. Samat tilat ovat käytettävissä myös omatoimiaikana.