Siirry sisältöön

Vapaa akatemian Taidekoulutuksen kevätnäyttelyn "Kerroksia" osana nähdään kirjastossa toukokuussa julisteita ja kolmiulotteisia teoksia.

Kuvituksen ja graafisen suunnittelun nuoret pohtivat töissään rauhan käsitettä. Kuvataiteen opintojen osana on plastisen sommittelun kurssilla muotoiltu mm. paperimassasta, savesta ja rautalangasta pieniä veistoksia ja käyttöesineitä.

Näyttelyn tekijöillä on takanaan lukuvuoden mittainen työ visuaalisten taiteiden päätoimisen opiskelun parissa Lahden Vapaassa akatemiassa.

Avainsäätiön Yhdessä ruudussa -hankkeen näyttelyssä tuodaan esille miten taide, kädentaidot ja luovuus ovat ihmisille merkityksellisiä iästä riippumatta.

Näyttely on toteutettu Poveria! -toiminnan nuorten ja Yhdessä ruudussa-hankkeen ikääntyneiden yhteisen suunnittelun ja tapaamisien pohjalta.

 

Lemmikkilinnut Kaijuli ry on vastuuntuntoisen lemmikkilintuharrastajan yhdistys.

Olemme toimineet Suomessa vuodesta 2002.

”Kaijuleilla”, kuten yhdistys yleensä tunnetaan, on kaksi päätavoitetta toiminnassaan: tärkeimpänä Suomessa lemmikkinä elävien lintujen hyvinvoinnin edistäminen, jota teemme mm. tietoa jakamalla. Samalla palvelemme suomalaista lemmikkilintuharrastusta monin eri tavoin, kuten järjestämällä palveluja ja tapahtumia sekä edustamalla harrastajia viranomaisten suuntaan.

Lisätietoa: www.kaijuli.fi

Pääkirjaston aukioloajat:
Ma-pe klo 8-20
La ja su klo 10-16

Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry on ollut omaisten tukena jo 30 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Valokuva - Mikä ihana muisto, Valokuvakurssin satoa  2023 -näyttely on kiertänyt Lahden kirjastoissa syksyllä 2023. Näyttely päättyy Lahden pääkirjastoon tammikuussa 2024 ja on esillä tammikuun loppuun

www.finfamipaijathame.fi

Pääkirjaston aukioloajat:
Ma-pe klo 8-20
La ja su klo 10-16

Näyttelyssä kerrotaan 70 vuotta käytössä olleesta nk. Mukkulan radasta, joka halkoo Lahden pohjoisia osia. Teollisuuskäyttöön tarkoitettu rata erkaantuu vuonna 1932 valmistuneesta Heinolan rautatiestä Joutjärven kaupunginosassa. Rata avattiin liikenteelle virallisesti 1. helmikuuta 1954.

Radan käyttö päättyi vuonna 2022 ja se suljettiin alkuvuodesta 2023.

Radan toistaiseksi viimeinen käyttäjä oli Polttimo-yhtiöt. Radalle ei viimeisimmän tiedon mukaan ole tulossa uusia käyttäjiä.

Näyttelyn pääpaino on harrastajien ottamissa kuvissa. Vitriinissä on radan ratakaaviot vuosilta 1979 ja 1987. Niistä selviää hyvin minkälaisia teollisuutta tuolloin radan varrelle on muodostunut.

Pistoraiteiden ja vaihteiden määrä kertoo että rataa on käyttänyt useat teollisuusyritykset ja -laitokset. Liikenteen vuoksi Mukkulaan rakennettiin myös useampi raiteinen ratapiha.

Lisäksi näyttelyssä kerrotaan Lahdesta Heinolaan johtavasta rautatiestä sekä seudun museojuna-ajoista, joita on järjestetty vuodesta 2007 lähtien joka kesä. Ajoja on ollut järjestämässä kuluvana vuonna 35 vuotta täyttänyt Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry.

Yhdistys on myös näyttelyn järjestäjä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Museojunalla Heinolaan ja tulipyörä.fi:n kanssa. Vuonna 2020 pääkirjastossa pidettiin samojen tahojen Rautateiden Lahti -näyttely, joka pureutui laajemmin Lahden rautateihin ja rautatieharrastamiseen. Tuolloin Pietarin rata täytti 150 vuotta.

Työryhmä: Sauli Hirvonen, Jarno Piltti, Jarmo Hirviniemi ja Tomi Hämäläinen.

info@topparoikka.net

topparoikka.net
facebook.com/topparoikka
instagram.com/topparoikka.lahti

Näyttely on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina.
Ma-pe klo 8-20
La ja su klo 10-16

 

 

Kuva näyttelyvitriinistä, jossa esillä koruja.

 

Lahden Kivikerho ry on toiminut jo vuodesta 1986 lähtien järjestäen kivi- ja koruharrastajille kursseja, retkiä yms.

Lahden pääkirjastossa on marraskuun ajan näyttely kerholaisten tekemistä hopeakoruista ja hiotuista kivistä, raakakiviä ja erilaisia työkaluja unohtamatta.

Kerholla on toimitiloissaan Askonkadulla yli 2000 kiven kokoelma suomalaisista kivistä ja mineraaleista. Kivi- ja korumessut järjestetään 4.-5.11.2023 Kätevä ja Tekevä -messujen yhteydessä.

Lahden Kivikerho ry.
Askonkatu 13 B
15100 Lahti

puh. +358443644872
puh. +35837345582

lahdenkivikerho@gmail.com

Facebook
https://www.facebook.com/LahdenKivikerhoRy

 

Vuoden 2023 Päijät-Hämeen Maanpuolustuspäivän teemana on "kokonaisturvallisuus".

Päivän aikana järjestetään Päijät-Hämeen kokonaisturvallisuusseminaari, Etelä-Suomen ilmapuolustusseminaari ja maanpuolustusgaala. Päivän tilaisuudet järjestetään LAB Lahden kampuksella Mukkulassa lauantaina 23.9.2023.

Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen toimintamalli, jossa yhteiskunnan turvallisuudesta huolehditaan yhdessä.

Kokonaisturvallisuuden avulla elintärkeät toiminnot turvataan normaalioloissa, häiriötilanteissa (esim. sähkökatkot, myrskyt, onnettomuudet ja tulvat) ja poikkeusoloissa (esim. sota tai sodan uhka, suuronnettomuus, taloudellinen kriisi).

Kansalaiset voivat varautua omatoimisesti esimerkiksi tulipaloihin ja pitkiin sähkökatkoihin, ja näin omalta osaltaan auttaa ehkäisemään onnettomuuksia sekä rajoittamaan tai torjumaan onnettomuuksista aiheutuneita vahinkoja ja seurauksia.

Lisätietoa Maanpuolustuspäivän järjestäjistä ja ohjelmasta Lahden pääkirjaston aulan näyttelyssä sekä www.varmistin.fi

Lahden kansanopiston Vapaan akatemian logo

Lahden pääkirjastossa tarjoillaan yleisölle kiinnostava kattaus kuvataiteen, graafisen suunnittelun ja kuvituksen sekä valokuvauksen opiskelijatöitä lukuvuodelta 2022-2023. Näyttely on osa 130 vuotta täyttävän Lahden kansanopiston juhlavuoden viettoa. Kirjaston aulan näyttely starttaa Vapaan akatemian opiskelijoiden töiden esittelyjen sarjan kaupungissa, kun teoksia saadaan julkisiin tiloihin useaan osoitteeseen Lahdessa.

Vapaan akatemian Taidekoulutus on Lahden kansanopistossa yli 30 vuoden ajan toimineen kuvataidelinjan perillinen. Taidekoulutuksessa opiskelija valitsee alakseen kuvataiteen, kuvituksen ja graafisen suunnittelun, valokuvauksen tai videon. Aloilla on myös yhteistä opetusta.

Taidekoulutuksessa opiskelija vahvistaa taiteellista näkemystään ja ilmaisukykyään sekä valmiuksiaan edetä taiteen ja visuaalisen viestinnän korkea-asteen opintoihin. Vuosittain koulutukseen osallistuu myös ammatillisen osaamisen täydentäjiä ja tavoitteellisia harrastajia.

Haku lukuvuoden 2023-24 koulutuksiin päättyy 4.8. Lisätiedot: www.vapaa-akatemia.fi 

Yhteyshenkilöt:

Radek Karkulowski, koulutuspäällikkö, kuvitus, graafinen suunnittelu, 050 560 9953
Päivi Lassheikki, opettaja, kuvataide, 044 491 4404
Mikko Kerttula, opettaja, valokuvaus, visuaalinen viestintä, 050 407 2329

Pääkirjasto on avoinna:
ma-pe klo 8-20
la ja su 10-16