Siirry sisältöön

Näyttelyssä kerrotaan 70 vuotta käytössä olleesta nk. Mukkulan radasta, joka halkoo Lahden pohjoisia osia. Teollisuuskäyttöön tarkoitettu rata erkaantuu vuonna 1932 valmistuneesta Heinolan rautatiestä Joutjärven kaupunginosassa. Rata avattiin liikenteelle virallisesti 1. helmikuuta 1954.

Radan käyttö päättyi vuonna 2022 ja se suljettiin alkuvuodesta 2023.

Radan toistaiseksi viimeinen käyttäjä oli Polttimo-yhtiöt. Radalle ei viimeisimmän tiedon mukaan ole tulossa uusia käyttäjiä.

Näyttelyn pääpaino on harrastajien ottamissa kuvissa. Vitriinissä on radan ratakaaviot vuosilta 1979 ja 1987. Niistä selviää hyvin minkälaisia teollisuutta tuolloin radan varrelle on muodostunut.

Pistoraiteiden ja vaihteiden määrä kertoo että rataa on käyttänyt useat teollisuusyritykset ja -laitokset. Liikenteen vuoksi Mukkulaan rakennettiin myös useampi raiteinen ratapiha.

Lisäksi näyttelyssä kerrotaan Lahdesta Heinolaan johtavasta rautatiestä sekä seudun museojuna-ajoista, joita on järjestetty vuodesta 2007 lähtien joka kesä. Ajoja on ollut järjestämässä kuluvana vuonna 35 vuotta täyttänyt Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry.

Yhdistys on myös näyttelyn järjestäjä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Museojunalla Heinolaan ja tulipyörä.fi:n kanssa. Vuonna 2020 pääkirjastossa pidettiin samojen tahojen Rautateiden Lahti -näyttely, joka pureutui laajemmin Lahden rautateihin ja rautatieharrastamiseen. Tuolloin Pietarin rata täytti 150 vuotta.

Työryhmä: Sauli Hirvonen, Jarno Piltti, Jarmo Hirviniemi ja Tomi Hämäläinen.

info@topparoikka.net

topparoikka.net
facebook.com/topparoikka
instagram.com/topparoikka.lahti

Näyttely on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina.
Ma-pe klo 8-20
La ja su klo 10-16

 

 

Kuva näyttelyvitriinistä, jossa esillä koruja.

 

Lahden Kivikerho ry on toiminut jo vuodesta 1986 lähtien järjestäen kivi- ja koruharrastajille kursseja, retkiä yms.

Lahden pääkirjastossa on marraskuun ajan näyttely kerholaisten tekemistä hopeakoruista ja hiotuista kivistä, raakakiviä ja erilaisia työkaluja unohtamatta.

Kerholla on toimitiloissaan Askonkadulla yli 2000 kiven kokoelma suomalaisista kivistä ja mineraaleista. Kivi- ja korumessut järjestetään 4.-5.11.2023 Kätevä ja Tekevä -messujen yhteydessä.

Lahden Kivikerho ry.
Askonkatu 13 B
15100 Lahti

puh. +358443644872
puh. +35837345582

lahdenkivikerho@gmail.com

Facebook
https://www.facebook.com/LahdenKivikerhoRy

 

Vuoden 2023 Päijät-Hämeen Maanpuolustuspäivän teemana on "kokonaisturvallisuus".

Päivän aikana järjestetään Päijät-Hämeen kokonaisturvallisuusseminaari, Etelä-Suomen ilmapuolustusseminaari ja maanpuolustusgaala. Päivän tilaisuudet järjestetään LAB Lahden kampuksella Mukkulassa lauantaina 23.9.2023.

Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen toimintamalli, jossa yhteiskunnan turvallisuudesta huolehditaan yhdessä.

Kokonaisturvallisuuden avulla elintärkeät toiminnot turvataan normaalioloissa, häiriötilanteissa (esim. sähkökatkot, myrskyt, onnettomuudet ja tulvat) ja poikkeusoloissa (esim. sota tai sodan uhka, suuronnettomuus, taloudellinen kriisi).

Kansalaiset voivat varautua omatoimisesti esimerkiksi tulipaloihin ja pitkiin sähkökatkoihin, ja näin omalta osaltaan auttaa ehkäisemään onnettomuuksia sekä rajoittamaan tai torjumaan onnettomuuksista aiheutuneita vahinkoja ja seurauksia.

Lisätietoa Maanpuolustuspäivän järjestäjistä ja ohjelmasta Lahden pääkirjaston aulan näyttelyssä sekä www.varmistin.fi

Lahden kansanopiston Vapaan akatemian logo

Lahden pääkirjastossa tarjoillaan yleisölle kiinnostava kattaus kuvataiteen, graafisen suunnittelun ja kuvituksen sekä valokuvauksen opiskelijatöitä lukuvuodelta 2022-2023. Näyttely on osa 130 vuotta täyttävän Lahden kansanopiston juhlavuoden viettoa. Kirjaston aulan näyttely starttaa Vapaan akatemian opiskelijoiden töiden esittelyjen sarjan kaupungissa, kun teoksia saadaan julkisiin tiloihin useaan osoitteeseen Lahdessa.

Vapaan akatemian Taidekoulutus on Lahden kansanopistossa yli 30 vuoden ajan toimineen kuvataidelinjan perillinen. Taidekoulutuksessa opiskelija valitsee alakseen kuvataiteen, kuvituksen ja graafisen suunnittelun, valokuvauksen tai videon. Aloilla on myös yhteistä opetusta.

Taidekoulutuksessa opiskelija vahvistaa taiteellista näkemystään ja ilmaisukykyään sekä valmiuksiaan edetä taiteen ja visuaalisen viestinnän korkea-asteen opintoihin. Vuosittain koulutukseen osallistuu myös ammatillisen osaamisen täydentäjiä ja tavoitteellisia harrastajia.

Haku lukuvuoden 2023-24 koulutuksiin päättyy 4.8. Lisätiedot: www.vapaa-akatemia.fi 

Yhteyshenkilöt:

Radek Karkulowski, koulutuspäällikkö, kuvitus, graafinen suunnittelu, 050 560 9953
Päivi Lassheikki, opettaja, kuvataide, 044 491 4404
Mikko Kerttula, opettaja, valokuvaus, visuaalinen viestintä, 050 407 2329

Pääkirjasto on avoinna:
ma-pe klo 8-20
la ja su 10-16

Kuinka paljon suomalaiset heittävät ruokaa hukkaan vuosittain? Mitä ruokaa kodeissa menee eniten hukkaan? Millaisilla keinoilla kotona syntyvää ruokahävikkiä voi vähentää? Näihin kaikkiin saat vastauksen Hyvästit hävikille! -näyttelyyn tutustumalla!

Näyttelyn katettu ruokahävikkipöytä avaa katsojan silmät kodeissamme asuvalle ruokahävikkiongelmalle. Hävikkipöytä havainnollistaa yhden kuluttajan vuotuista ruokahävikin määrää sekä herättelee pohtimaan omaa ruokahävikkiä. Näyttely jakaa myös parhaat vinkit oman hävikin vähentämiseen. Omaan hävikkiin tarttumalla säästää rahaa ja luontoa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hävikkifoorumin ja Päijät-Hämeen Kuluttajien kanssa. Hyvästit hävikille! -näyttely on esillä Lahden pääkirjaston aulassa 4.4.–20.4.2023.

Kirjastonäyttely on osa Kuluttajaliiton koordinoimaa kansallista Hävikkifoorumi-hanketta, jonka tavoitteena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä.

Pääkirjasto on avoinna:
ma-pe klo 8-20
la ja su 10-16

Suomalainen luonto on kaunis, herkkä ja haavoittuvainen ja jo sellaisenaan taidetta. Kesällä 2021 Facebookissa käynnistyi ryhmä, jossa ihmiset eri puolilta Suomea kerääntyivät yhteen kunnioittamaan suomalaista luontoa kuvataiteen keinoin. Nyt Lahden pääkirjastossa on tammikuun 2023 ajan näyttely, jossa jokainen taulu kuvastaa jotain suomalaista kansallispuistoa. Tervetuloa ihailemaan sekä suomalaisen luonnon että maalaustaiteen kauneutta!

SKsL käynnisti muutama vuosi sitten näyttely-yhteistyön Avintesin valokuvafestivaalien kanssa, Pohjois-Portugalissa. Aina yksi suomalainen kameraseura vuorollaan osallistuu kuvillaan Suomi-Portugali yhteisnäyttelyyn. Lisäksi järjestetään matka festivaalin avajaisiin ja sen yhteydessä on viikon mittainen kuvaustyöpaja. Parhaillaan Suomea kiertävä näyttely sisältää näiden työpajamatkojen parhaimmistoa vuosilta 2019, 2021 ja 2022, ja se on esillä seuraavasti:

Galleria West, Helsinki: kesäkuu 2022
Multian kirjasto: 2.-29.8.
Kuopion yliopistollinen sairaala: 2.-30.9.
Heinolan kirjasto: 3.-15.10.
Henrikinkirkko, Turku: 4.-29.11.
Lahden kirjasto: 1.-30.12.2022

Mukana näyttelyssä ovat seuraavat kuvaajat: Petri Ahola, Lasse Ansaharju, Terhi Anttila, Matti Autio, Johanna Friskberg , Seija Hakala, Reino Havumäki, Birgitta Immerthal, Jukka Kari, Klaus Kannas, Ari Laine, Tanja Lepistö, Tarmo Malinen, Ilkka Metsälä, Timo Mäkinen, Matti J. Niemi, Jorma Ojama , Outi Paasi, Jukka Parviainen, Tiina Pohjanpelto, Sirpa Ruonaniemi, Susanne Salin, Ghita Thomé, Leena Vallo ja Sari Vuori.

Näyttelyn järjestävät yhdessä Suomen Kameraseurojen Liitto SKsL ja Suomi-Portugali -yhdistys. Näyttely on saanut taloudellista tukea Finnfotolta.

(Kuva: Birgitta Immerthal – Say Cheese)

Näyttelyn pääkuva: Birgitta Immerthal – Say Cheese. Rhmäkuva naisista jylhä maisema taustalla.