Siirry sisältöön

Satu Rämö

Tiistaina 19.11. klo 17.30 Lahden pääkirjaston auditoriossa.
Pohjoismaisen kirjallisuusviikon jälkimainingeissa Lahteen saadaan tuulahdus Islannista, kun kirjailijavieraaksi saapuu suursuosioon Hildur-sarjallaan noussut Satu Rämö. Dekkarisarjan neljäs osa Rakel ilmestyy syksyllä 2024.
Yhteistyössä Lahden Pohjola-Norden, haastattelijana Riitta Cederqvist.
Huomioithan, että auditoriossa on paikkoja rajallisesti. Pääkirjaston lisäksi kirjailijailtaa on mahdollisuus tulla seuraamaan Ahtialan ja Nastolan kirjastojen striimikatsomoihin. Tilaisuutta voi myös katsoa kotisohvalta käsin Lahden kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta. Striimauksesta ei jää tallennetta.
(Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Vesa Haapala

Torstaina 10.10. klo 18.00 Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella.

Aleksis Kiven päivän kirjailijavieraaksi saapuu Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden lehtori, kirjailija ja runoilija Vesa Haapala, jonka romaani Alexis (2023) kuvaa kansalliskirjailijamme kohtalonvuosia. Teos on fiktiivinen mutta todentuntuinen tarina Kiven arkisen elämän kamppailuista.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

(kuva: Tommi Tuomi)

Antti Järven kuva
Torstaina 5.9. klo 17.30 Lahden pääkirjaston auditoriossa. Toimittaja ja tietokirjailija Antti Järvi kertoo Tietokirjallisuuden Finlandialla palkitusta teoksestaan Minne katosi Antti Järvi? (Gummerus 2023), jossa hän selvittää rajan taakse sota-aikana kadonneen sukulaisensa kohtaloa.
Kirjailijailta järjestetään yhteistyössä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan kanssa. Malvassa esillä oleva Määränpää-näyttely käsittelee nykytaiteen keinoin pakon edessä lähtemistä ja uuden löytämistä. Tilaisuuden aikana keskustellaan Minne katosi Antti Järvi? -teoksesta sekä näistä teemoista. Haastattelijana Jarkko Lehtopelto. Vapaa pääsy.
Tapahtuma striimataan Lahden kaupunginkirjaston Youtube-kanavalle. Striimistä ei jää tallennetta.
(Kuva: Marek Sabogal)

Tiistaina 14.5. klo 18.00 Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella.

Loppukevään kirjailijavieraaksi saapuu kirjailija ja koomikko Antto Terras. Hänet tunnetaan parhaiten humoristisista true crime -tietoteoksistaan kuten Stockmann Yard (Like 2015) ja Verinen Venäjä (Into 2023). Viroon sijoittuvan Kill Tallinn -dekkarisarjan ensimmäiset osat ilmestyvät kesän 2024 kynnyksellä. Esityksessään Terras kertoo tuotannostaan sekä tiestään kirjailijaksi.

(Kuva: Mika Levälampi)

Keskiviikkona 24.4. klo 18.00 Lahden pääkirjaston auditoriossa.

Virpi Hämeen-Anttila on monipuolinen ja tuottelias kirjailija, kääntäjä ja yliopiston opettaja. Hänen uuden historiallisen Synnyinmaa-sarjansa avausromaani Sarastus (Otava 2023) sijoittuu 1850-luvun Päijät-Hämeeseen. Vierailunsa aikana Hämeen-Anttila kertoo Synnyinmaa-sarjasta ja kirjoittamisesta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

(Kuva: Lenita Susi)

Anne Helttunen ja Annamari Saure

Keskiviikkona 20.3. klo 17.30 Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella.

Tietokirjailijat Anne Helttunen ja Annamari Saure kertovat tuoreesta kirjastaan Kynällä raivattu reitti (SKS-kirjat 2024). Teos kuvaa 35 suomalaista kirjailijaa, jotka naisina joutuivat kamppailemaan oikeudestaan toimia vapaasti kirjailijoina. Vastuksia uhmaten he kuitenkin kirjoittivat, vaikuttivat ja olivat reitin raivaajia. Esityksessään Helttunen ja Saure kertovat kirjan tekemisestä ja antavat poimintoja teoksessa esiteltyjen kirjailijanaisten kohtaloista.

Tilaisuutta voi seurata myös striimin välityksellä Lahden kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla (youtube.com/lahdenkaupunginkirjasto). Yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

(Kuva: Jari Suominen)

Torstaina 28.9. klo 18 Kärpäsen kirjastossa. Lahtelainen käsityökirjailija Tarja Jussila kertoo tänä vuonna ilmestyneestä neulontakirjastaan "Just eikä melkein" (Otava). Tule kuuntelemaan ja jutustelemaan rennosti käsitöiden maailmasta. Tapahtuma on maksuton.

Tarja Jussila

Perjantaina 1.12. klo 18.00‒19.00 Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella kirjailijavieraina Sävelten tyttäret ‒ Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle -teoksen kirjoittaneet Susanna Välimäki ja Nuppu Koivisto-Kaasik.

Sävelten tyttäret esittelee 126 historiallista suomalaista säveltäjänaista. Nämä unohduksiin jääneet naiset olivat aikanaan tunnettuja tai muuten kiinnostavia musiikin tekijöitä. Monet heistä kuuluivat kulttuuri- ja vaikuttajasukuihin Edelfeltistä Nervanderiin mutta he ovat jääneet piiloon sukupuolensa takia. Miltä Suomen musiikin historia näyttää naisten näkökulmasta? Laajaan arkistotutkimukseen perustuva teos avaa ennennäkemättömän kuvan naisten soivaan historiaan. Tilaisuus on keskusteleva, ja yleisön kysymyksille on varattu aikaa.
Vierailu järjestetään yhteistyössä Minun kuntani -demokratiahankkeen ja Aplodit Orkesterille ry:n kanssa