Siirry sisältöön

Kirjasto on ovi koko yhteiskuntaan. Täällä ei kysytä titteleitä tai todistuksia, kaikki ovat tervetulleita

”Vakiviran saaminen Lahdesta tuntuu tämän monivaiheisen kevään jälkeen ihan lottovoitolta. Olen todella onnellinen, kun sain tulla Lahteen, ” Marja iloitsee.

Marjalla on takana hurja kevät, jonka tapahtumat lähtivät liikkeelle Imatran kaupungin YT-neuvotteluista. Neuvottelujen tuloksena hänet irtisanottiin lähes 20-vuoden työsuhteen jälkeen. ”Alkushokin jälkeen kevät meni työnhaussa. Yllättäen työpaikkoja, joita saatoin hakea, olikin useampia. Tämä lähipalvelujen palvelupäällikön paikka tuntui heti hakuvaiheessa omalta. Vaikka lopulta saatoin valita kolmesta tarjotusta tehtävästä, valinta ei ollut vaikea,” Marja toteaa.

Lahdessa Marja vastaa siis lähikirjastojen palveluista sekä kirjaston osallisuuden ja tilojen käytön kehittämisestä. Hän toimii kaikkien lähikirjastoissa työskentelevien kirjastolaisten esihenkilönä.

Esimiestyön lisäksi työnkuvaan kuuluva osallisuuden ja kansalaisdemokratian kehittäminen innostavat uutta palvelupäällikköä ja hän pitää niitä todella tärkeänä osana kirjastojen palveluja. Kirjaston ollessa matalan kynnyksen maksuton julkinen tila kenelle tahansa Marja kokee rikkautena sen luomat mahdollisuudet: ”Meillä käy kaikenikäisiä ihmisiä ja kaikki saavat yhdenvertaisen kohtelun. Olemme kaikkien palvelu ja palvelemme monenlaisia tarpeita. Toivon, että pystymme tukemaan ihmisiä monenlaisissa elämänvaiheissa, ja että kirjastoon on aina helppo tulla”.

Uusi kotikaupunki tuntuu jo kodilta

Reilu viikko sitten muuttokuorman kanssa Lahteen asettautunut Marja kertoo ilahtuneensa monesta uudesta kotikaupungista löytämästään asiasta. Lyhyen ajan sisällä hän on ehtinyt tutustumaan Lanu-puistoon ja satamaan, jotka ovat jo muodostuneet lempiulkoilupaikoiksi. ”Kaupunki ei ollut minulle entuudestaan mitenkään erityisen tuttu paikka. Lahden AKE-kirjaston (alueelliset kehittämiskirjastopalvelut) kautta Lahdessa on tullut käytyä useampiakin kertoja, mutta silloin olen liikkunut lähinnä keskustan alueella. Kiinnostavia paikkoja tuntuu olevan kaikkialla, ja luonto näyttää nyt parastaan. Seuraavaksi pitäisi löytää sopiva kuntosali sekä paikat harrastaa ryhmätanssia ja Pilatesta,” Marja paljastaa.

Aloitus Lahden kaupunginkirjastossa on ylittänyt kaikki Marjan odotukset. Marja tunnustaa seuranneensa Lahden kirjastoja somessa jo jonkin aikaa ja kertoo saaneensa sen kautta palveluista eläväisen ja myönteisen kuvan. ”On upeaa, että pääsen elämään mukana tässä hienossa yhteisössä ja kehittämään sitä yhdessä tiimini kanssa. Perehdytys täällä on ollut todella hyvää ja minut on otettu ystävällisesti vastaan. Odotan innolla sitä, kun pääsen tapaamisiin ja keskusteluihin kaikkien lähkirjastolaisten kanssa,” Marja suunnittelee.

Imatralle Marja ei haikaile takaisin, vaikka juuret Etelä-Karjalassa ovatkin. Ruokolahdella odottaa kuitenkin kesämökki ja Osmo, joka saapuu Lahteen seuraavassa muuttokuormassa. Osmo on Marjan kymmenvuotias musta kolli.